przepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej; 190 g margaryny; 3 żółtka; 2,5 łyżki
In my kitchenurodziny były już jakiś czas temu, ale dla moich gości upiekłam pyszny placek, który śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi kokos, orzechy i ananasy. Wariacja na temat tych trzech smaków :) A przepis dostałam od Agi ;)Ciasto kokosowo - ananasoweSkładniki placek orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru7 dag mąki5 dag orzechów2 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Z 5 białek ubić pianę(...)Składniki placek kokosowy:4 białka20 dag kokosu20 dag cukruPrzygotowanie:Z 4 białek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż nie będzie czuć grudek cukru. Kokos wmieszać łyżką.Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;)Składniki masa ananasowa:4 żółtka 1 łyżka cukru1 duży budyń śmietankowy (bez cukru)1 łyżka mąki ziemniaczanejkostka masłapuszka ananasówPrzygotowanie:Wykonanie tej masy
Lawendowe NieboKolejne ciasto z serii - jak ułatwić sobie życie. W przepisie wykorzystałam gotową mieszankę na biszkopt firmy POLSKIE MŁYNY, do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę zmiksować i gotowe. Najlepsze jest to... że zawsze się udaje i nigdy nie opadnie. Przepis na formę : 24cm x 33cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: Gotowa mieszanka z firmy POLSKIE MŁYNY - biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka(...)budyniową wykładamy na jabłka. Wygładzamy, wstawiamy do lodówki. 6. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, po rozpuszczeniu cukru dodajemy kokos i ciągle na małym gazie prażymy ten kokos do chwili aż zmieni kolor na złoty. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimnym posypujemy ciasto
Dziś Ja gotujeobok również był Bounty więc jeszcze pozostało mi przygotowanie Marsa w płynie i będzie komplet. Podobnie jak mój poprzednik batonik doczekał się również ciasta. Pamiętam reklamę, w której to na tropikalnej wyspie spadały kokosy a piękna modelka podniosła batonik i był to smak raju. Może właśnie dlatego niektórzy kojarzą kokos z czymś bardzo słodkim i z czymś naprawdę pysznym tymczasem
Przepisy na koktajle z blenderaobok również był Bounty więc jeszcze pozostało mi przygotowanie Marsa w płynie i będzie komplet. Podobnie jak mój poprzednik batonik doczekał się również ciasta. Pamiętam reklamę, w której to na tropikalnej wyspie spadały kokosy a piękna modelka podniosła batonik i był to smak raju. Może właśnie dlatego niektórzy kojarzą kokos z czymś bardzo słodkim i z czymś naprawdę pysznym tymczasem
Przepisy na koktajle z blenderałyżk ą. Wmieszaj/wmiksuj jajko i wkstrakt waniliowy. Przesiej/wymieszaj m ą kę i sól i zmiksuj z mas ą maślan ą . Wmieszaj żurawinę i kokos. Formuj niewielkie kulki, z około jednej łyżki stołowej ciasta każda. Układaj na blaszkach w niewielkich odstępach i piecz około 15-17 minut - brzegi powinny być lekko zbr ą zowione. Zostaw do przestudzenia
Lejdi of the housesprawdzone połączenie smaków. Większość owoców znajduje się na wierzchu ciasta, ale część z nich wędruje także do środka, w postaci startych wiórków. Dzięki nim ciasto po upieczeniu jest wilgotne. Podobnie jest z dodatkiem kokosu, tyle, że na odwrót - większa część idzie do środka, a mniejsza na wierzch, do posypania. Przypieczone wiórki kokosowe nadają wyjątkowego smaku i aromatu. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaPodobne ciasto możecie znaleźć w kuchni Jordanii, z tymże tamto zawiera więcej cukru, wafelki waniliowe i zamiast połowy wiórek - orzechy pekan. Nie wiem jak tamta, ale
Di gotujemiałam mało czasu na jego wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę i wszyscy uwielbiają słodkości. Jest tylko jeden problem, każdy ma swoje ulubione ciasto
talerz przyjemnościCiasto grysikowe bez pieczenia Ciasto na maślance Sernik z bezą orzechową Sernik z kokosem i brzoskwiniami Zebra
PychotkaaaTym ciastem wynagrodziłam sobie męki związane z chorobą, nie mając w ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem
greenscarfkremu, placek kokosowo-makowy, ponownie 1/3 część kremu, drugi placek biszkoptowy i resztę kremu. Wkładamy do lodówki. Posypka: W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i kokos. Smażymy, aż się zarumieni. Ciepłe wykładamy na wierzch ciasta, lekko dociskamy, chłodzimy całość 2-3 godziny
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto: 250 margaryny 0,5 szklanki mleka ryżowego (Alpro Soya) 1,5 szklanki cukru 0,5 kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wielki apetytCoconut cakes Składniki. Ciasto. 2 żółtka 8 g drożdży 25 dag tłuszczu 2 łyżki cukru 180 ml mleka 40 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Kulinarny karnet ChristopheraOmlet z dodaniem kokosu, na prawdę boskie połączenie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków owsianych 2
Kuchnia Łukasza