Sernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany od lat, wprawdzie z czasów PRL. Jednak warto wracać do takich przepisów bo są na prawdę świetne
Kulinarne Fantazje Mariolidodała bakalie, kakao, dużo alkoholu, dżemu i zaczęła zagniatać na gładką masę. Następnie uformowała w kulki i obtoczyła w kokosach. Tak powstały te pyszne kuleczki. Robiąc je w domu wiemy z czego powstały więc jeśli upieczemy zakalca lub inne ciasto, które nie smakuje naszym bliskim w prosty sposób można przerobić na takie oto cuda. Osobiście robiłam je na własne wesele(...)obtaczania WYKONANIE : Ciasta kruszymy i dodajemy po trochę kakao, parę łyżek dżemu, bakalie i alkohol. Róbmy to ostrożnie żeby nie przedobrzyć. Masę mieszamy ma być dość gęsta, wilgotna i plastyczna. Jeśli są grudki zgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Masę próbujemy i doprawiamy do smaku alkoholem czy miodem wg uznania. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w kokosie, w kakao lub pogniecionych herbatnikach
Pani na deserzdrowa, lekka i łatwo przyswajalna dla każdego organizmu! Prawdziwy skarb :) A samo brownie jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający, a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli(...)kokosowe i namoczone płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką. Ja upiekłam ciasto w foremce na tartę - wyszło idealnie wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Już po chwili czuć wspaniały zapach czekolady i kokosu! Nie mogliśmy się doczekać, aż będzie gotowe!! :) Rozpływa się w ustach! Smacznego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!rozpisywać, bo piekno tego ciasta tkwi w jego prostocie :) pyszne, rozpływające się ustach i pozostające na długo w pamięci BISZKOPT KOKOS I CZEKOLADA <3 Składniki: Biszkopt (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)(22x30): 6 jajek szczypta soli 125g drobnego cukru 150g całego maku 150g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem + dekoracja (bez dekoracji): 700ml mleka kokosowego(...)uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt. Polewa: Czekoladę
Malinowo w kuchniBeza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru(...)proszku, następnie serek mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką. Wiórki prażymy na suchej patelni. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego.Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym
mojewypiekiinietylkoproszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę(...)sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie kokos. Wykładamy na podpieczony spód ciemny i wyrównujemy łyżeczką. 3. Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i łączymy z cynamonem. Wykładamy na całość piany kokosowej starając się to zrobić równomiernie- najlepiej palcami. Na warstwę jabłek wykładamy łyżeczką jasne ciasto i również dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladziezdań, termometr dobija do 35 stopni i zdaje się nie odpuszczać… Temperatura idealnie zgrała się jednak z przepisem, który mam dla Was. Ciasto z ananasem , to połączenie typowej dla polski drożdżówy, z tropikalnym ananasem i kokosem. Jest to zresztą jedno z moich najulubieńszych połączeń smakowych. Czyżby to przez pina colade, którą mógłbym pić, jak fitnesiaki wodę kokosową
Blendmanwiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia(...)wlać na wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej. Polewa: 1/8 kostki margaryny 2 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżeczka kakao
Praktyczna pldusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać galaretkę w proszku i zagotować. Ostudzić. Zimną masę wyłożyć na surowe kruche ciasto (fot.2). Aby przygotować masę kokosową, należy najpierw białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. Wyłożyć na masę jabłkową (fot.3). Teraz ostatnia część - orzechowa. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, zmielone orzechy, bułkę tartą
Świat Ciastałyżki roztopionego masła 1 olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. źródło,, ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaZawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty z miąższu olej jest wyjątkowy, ponieważ(...)które przyspieszają przemianę materii. Dlatego kokos poleca się wszystkim pragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc
Ciastka - domowe słodkościDelikatny biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Ciasto pyszne, ale bardzo delikatne. Trzeba uważać przy krojeniu. Jeśli ktoś lubi kokos to polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem
Agusiowe smakołykidziećmi, gdzie wszystko mogą zrobić sami. Przepis otrzymałam od Halusi - ostatnio urządziłyśmy sobie przednią zabawę w wirtualne wspólne pieczenie, Halinka upiekła to ciasto z przyprawą korzenną i bakaliami a ja z wiśniami i kokosem. Obie wersje godne polecenia, za prostotę wykonania, szybkość a przede wszystkim za smak! Polecam serdecznie :) Składniki: 1 jajo 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki(...)pieczenia 2 szklanki wydrylowanych wiśni (świeże lub z kompotu) Do dekoracji: 100 g czekolady mlecznej/deserowej wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wiśni umieścić w misie i zmiksować na gładkie ciasto. Wiśnie obtoczyć w 2-3 łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Kocham..lubię..gotuję..bardziej gorzki i mocniejszy czekoladowy smak, możesz dodać więcej kakao. Wilgotność końcowego ciasta zależy bardzo od ilości mąki kokosowej, im jej więcej, tym ciasto bardziej suche. Brownie paleo z batatów nie zawiera zbyt wiele uczulających składników. Kokos nie jest orzechem i większość ludzi uczulonych na nie może go bezpiecznie jeść. Bataty nie należą do roślin psiankowatych (w przeciwieństwie do zwykłych
PaleoSMAKWłożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec około 40 minut.W tym czasie ubić białka z cukrem na sztywno, dodać kokos i rodzynki. Szybko rozprowadzić na powierzchni podpieczonej masy serowej. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce pozostałą część ciasta, Piec jeszcze 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą czekoladą lub wystudzić i oblać polewą czekoladową
Praktyczna pl