Możemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po
Candy Pandasmoja zmieniona wersja "pijaka". Polewę czekoladową zamieniłam na cytrynową galaretkę i dzięki temu ciasto było bardziej orzeźwiające i mniej słodkie. Nam bardzo zasmakowała taka wersja. Może i komuś z was też posmakuje? Czekam na opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowo-makowy(...)równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około
Ala piecze i gotujeKokosowa Princessa to jeden z moich ulubionych wafelków. Postanowiłam więc zrobić je w domu. Wyszły przepyszne i w smaku niewiele różniące się od oryginału. Koleżanki mojej
Smakołyki Asi5 km od mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne
Słodkie inspiracjeDzień dobry!Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda?Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo
Pora coś zjeśćdelektować się tym co pozostało z tamtych chwil .. smakiem ... :) Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe(...)układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiróżaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego nie powie :D, bo wiecie już, że mój Małżonek uwielbia wszelkie ciasta, ciasteczka... ale te ze sklepu, cukierni... domowych nawet ruszyć nie chce :/ W zasadzie nie powinno mnie to martwić, bo więcej dla mnie, no ale ;) Nie wiem czy uda mi się napisać(...)raczej średnio to widzę, ale póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;) Składniki: Masa kokosowa: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru kryształu 170g kokosu 100g masła 82% Masa czekoladowa: 250g masła 82% ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao ¼ szklanki wody 1 kwadratowy andrut Sposób przygotowania: Mleko z cukrem gotujemy. Do gorącego dodajemy kokos oraz cząstki
Kuchnia w czekoladziePuszyste placuszki, czyli pancakes mięciutkie, a dzięki dodatkowi wiórków kokosowych- smakujące kokosem, będą pyszną gratką dla wielbicieli kokosowych smaków 😋 Zdradzę Wam, że podane z truskawkami i śmietanką kokosową smakują wręcz nieziemsko! 😋 * mąka pszenna- 2 szklanki * mleko- 1 i 2/3 szklanki * wiórki kokosowe- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia(...)łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDelikatny, kremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie(...)Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować ! Składniki: Ciasto na tortownicę o śr 22 cm: 1 szklanka mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu półtłustego 3 jajka 1 białko ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu
Wanilia i Kardamonłyżeczki cukru waniliowego · 2 łyżki fixu do sernika · 150 g białej czekolady z kokosem (np. Ritter Sport) użyłam tej: http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1204_1426/97101259/Spozywcze/Slodycze/Czekolady/Czekolada-biala-o-smaku-kokosowym-200-g · 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: · 3 białka(...)pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec
Mania GotowaniaDyniowe żniwa teraz w pełni więc warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie. Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce(...)jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać kokos, wymieszać. 2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka posiekać w cienkie plastry. Do zmiksowanej masy dodajemy dynię z jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanej tortownicy. Piec 60 minut
Apetyczna babeczkaIdealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja(...)bardzo rozgrzewa. 4. Herbata Ginger Paradise - "oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje"Takiej mieszanki się nie spodziewałam. :-) Czułam dosłownie każdy aromat: kokos, cytrynę, cynamon, ostry imbir. Mimo mnogości smaków nie ma w tym bałaganu, miałam wrażenie, że wszystko jest dokładnie przemyślane i uporządkowane. Za każdym razem, po kolei: orzeźwienie, cynamon z kokosem
Szefowa kuchniRyż zapiekany w mleku kokosowym podany z malinami i jogurtem z mascarpone(potem)(inspiracja)Niby takie proste, a smakuje genialnie, zdecydowanie do powtórzenia *.*W ogóle
More food, love and dreamsprawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie! Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega uczta! SKŁADNIKI: * mąka – 110 g * kakao – 15 g * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * ser biały półtłusty – 130 g * żółtko(...)masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Odrobinę
Ostra na Słodkomasła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka(...)minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami
Pobite gary Barbary