Dzisiaj zapraszam wszystkich fanów kokosu. Muffiny z mąki orkiszowej z wiórkami kokosowymi. Prosto i smacznie! Składniki: 1/2 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 3 szkl wiórek kokosowych 1,5 szkl mleka 3 łyżki syropu klonowego 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Chwilę ostudzić. Mąkę przesiać(...)miski, dodać wiórki kokosowe, cukier, sodę i posiekaną czekoladę. Do mleka dodać roztrzepane jajka i wymieszać mokre składniki z suchymi. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Trufelkowopodczas gryzienia i mają mocny, intensywny zapach i smak naturalnego, świeżego kokosa! Dla mnie produkt idealny! Jako przekąska czy dodatek do jakiegoś dania. Wspominałam, że w składzie jest tylko kokos? :D Mieszanka suszonych owoców z acai Mieszanka suszonych owoców z acai jest produktem całkiem nowym, dlatego z ciekawości skusiłam się na ten wybór. W środku paczuszki znajdziemy takie(...)wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać
Zdrowie na języku :PJest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos – 50 g * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól(...)soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory
Ostra na Słodkolaskowe uprażyć w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Doprawić posiekanym tymiankiem i sosem sojowym Kikkoman. Aby farsz był bardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi(...)warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się pod hasłem „smaczny orzech do zgryzienia”. Warsztaty
królestwo garówJest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos – 50 g * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * oliwa – 2 łyżki * sól(...)soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory
Ostra na SłodkoDzień dobry:) Macie ochotę na coś pysznego, słodkiego i łatwego w przygotowaniu? to zapraszam na pyszne ciasteczka. Kruche, waniliowe z kokosem. Idealne do kawy czy herbaty. Składniki: około 480 g mąki tortowej + do podsypania 400 g kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru pudru 2 cukry waniliowe 1kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 jajko Na wierzch ciastek(...)stolnicę przesiewamy mąkę będzie około 3 szklanki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, proszek do pieczenia i jajko. Następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach zimne masło, ciasto siekamy nożem i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm. Wykrawamy dowolne kształty
Sama słodycz i szczypta chiliminut. Blat kokosowy: Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze 24*24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić. Krem śmietanowo-twarogowy: Żelatynę(...)cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu i na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Krem będzie rzadki ale poczekać chwilę aż zacznie tężeć i rozsmarować na cieście. Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu
Ala piecze i gotujeBiszkopt (tortownica 21 cm): 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 100 g cukru 200 g kokosu Krem: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 200 g masła 2 łyżki cukru pudru Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szklanki wody(...)jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia dodajemy stopniowo do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Studzimy. Blat kokosowy: Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę
Pyszności Słodkościpowoli, ciągle mieszając. Kiedy płatki wsiąkną większą część mleka i będą miękkie dodajemy miód, olej kokosowy i siemię lniane. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy jeszcze ziarenkami siemienia lnianego i płatkami kokosu :) Smacznego :) Co dobrego znajdziemy w oleju kokosowym? W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane(...)antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu
Zdrowie na języku :PCzas czytania: 2 min Jeden z najpopularniejszych koktajli, to koktajl truskawkowy. Ten jest na mleczku kokosowym z dodatkiem świeżych listków stewii. Oczywiście, jeśli nie macie słodkich
SprawdzonaKuchnia.plO tym, że nie przepadam za kaszą jaglaną trąbię od dawna, ale co jakiś czas robię do niej podchody i doszło do tego, że nawet ją
greenscarfDzisiaj witamy Was kompilacją azjatyckich słodyczy, które ostatnio testujemy z wielką ciekawością. Tajlandczycy kochają galaretki z agaru a Japończycy uwielbiają dango czyli tak jakby
Candy Pandasmignęło na stories Justyny , to wiedziałam, że zrobię je jeszcze w tym samym tygodniu. Teraz, śmiało mogę przyznać, że piekłam je już dwa razy, w krótkim odstępie czasu. Ciasta różniły się od siebie jedynie ilością użytego cynamonu- za drugim razem dałam go zdecydowanie więcej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)szklanki posiekanych orzechów włoskich (150g) 800g jabłek (waga po obraniu i pokrojeniu) Dodatkowo: 100ml śmietanki 30% 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej Prażone orzechy włoskie, płatki migdałów lub kokos do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Składniki na tortownicę o śr 26-30cm Jajka ubijamy wraz z cukrem na wysokich obrotach przez ok 5 minut. Do ubitych dodajemy wolnym strumieniem olej
Kuchnia w czekoladzieciasto zagniatamy krótko gładkie ciasto. Podsypujemy mąka. Formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na 1h. Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka i cynamon. Podsmażamy aż jabłka zmiękną. Po upływie godziny ciasto wałkujemy na wielkość formy (ja użyłam formy o średnicy 32cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy ciasto(...)Przekładamy ubite białka na jabłka. Pieczemy ok. 25 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Inne przepisy z jabłkami: Granola jabłkowa Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką Cynamonowe jabłka z prażonym kokosem Jabłka pod orzechową kruszonką
Czarnawisienkaobrotach miksera. Następnie, miksując, dodajemy po jednym żółtku. Mąki należy wymieszać ze sobą, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli dodawać partiami mieszając szpatułką (lub na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po tym czasie lekko studzimy (najpierw przy uchylonych drzwiczkach), wyjmujemy biszkopt z formy (obracając blaszkę na deskę(...)widelcem i dodajemy wiórki kokosowe (150 g). Szklankę mleka zagotowujemy z połową szklanki cukru i dwoma łyżkami cukru z wanilią. Gdy się zagotuje dodajemy papkę z bułki i kokosu i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotujemy ok. 3 minut i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na puszysto, a następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy bułkowej
Poezja smaku