delektować się tym co pozostało z tamtych chwil .. smakiem ... :) Sam serniczek jest prosty w przygotowaniu, niezbyt pracochłonny ale z pewnością efektowny. Sernik na zimno z truskawkami i kokosem SKŁADNIKI: 2 galaretki pomarańczowe 2 galaretki truskawkowe wiórki kokosowe 1 kg sera białego w wiaderku 200 ml śmietany 30% 2-3 łyżki cukru pudru 250 g truskawek biszkopty okrągłe(...)układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiróżaną marmoladą. Ulubione M. i mam nadzieję, że nawet jak nie będą mu smakować, to mi tego nie powie :D, bo wiecie już, że mój Małżonek uwielbia wszelkie ciasta, ciasteczka... ale te ze sklepu, cukierni... domowych nawet ruszyć nie chce :/ W zasadzie nie powinno mnie to martwić, bo więcej dla mnie, no ale ;) Nie wiem czy uda mi się napisać(...)raczej średnio to widzę, ale póki co ostatkami sił napisałam na wafelki, więc nie zwlekam tylko od razu się dzielę ;) Składniki: Masa kokosowa: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru kryształu 170g kokosu 100g masła 82% Masa czekoladowa: 250g masła 82% ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao ¼ szklanki wody 1 kwadratowy andrut Sposób przygotowania: Mleko z cukrem gotujemy. Do gorącego dodajemy kokos oraz cząstki
Kuchnia w czekoladziePuszyste placuszki, czyli pancakes mięciutkie, a dzięki dodatkowi wiórków kokosowych- smakujące kokosem, będą pyszną gratką dla wielbicieli kokosowych smaków 😋 Zdradzę Wam, że podane z truskawkami i śmietanką kokosową smakują wręcz nieziemsko! 😋 * mąka pszenna- 2 szklanki * mleko- 1 i 2/3 szklanki * wiórki kokosowe- 1/2 szklanki * jajka- 2 szt. * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia(...)łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDelikatny, kremowy o posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie(...)Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować ! Składniki: Ciasto na tortownicę o śr 22 cm: 1 szklanka mąki 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu półtłustego 3 jajka 1 białko ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu
Wanilia i Kardamonłyżeczki cukru waniliowego · 2 łyżki fixu do sernika · 150 g białej czekolady z kokosem (np. Ritter Sport) użyłam tej: http://www.auchandirect.pl/sklep/artykuly/1157_1204_1426/97101259/Spozywcze/Slodycze/Czekolady/Czekolada-biala-o-smaku-kokosowym-200-g · 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pianka kokosowa: · 3 białka(...)pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec
Mania GotowaniaDyniowe żniwa teraz w pełni więc warto wypróbować przepis na to pyszne ciasto. Robi się je w kilka minut, a smakuje fantastycznie. Składniki na tortownicę 24 cm: 20 dag dyni 3 jajka 3/4 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 jabłko 20 dag mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. W dużej misce(...)jajka zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Dodać kokos, wymieszać. 2. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jabłka posiekać w cienkie plastry. Do zmiksowanej masy dodajemy dynię z jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do przygotowanej tortownicy. Piec 60 minut
Apetyczna babeczkaIdealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja(...)bardzo rozgrzewa. 4. Herbata Ginger Paradise - "oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje"Takiej mieszanki się nie spodziewałam. :-) Czułam dosłownie każdy aromat: kokos, cytrynę, cynamon, ostry imbir. Mimo mnogości smaków nie ma w tym bałaganu, miałam wrażenie, że wszystko jest dokładnie przemyślane i uporządkowane. Za każdym razem, po kolei: orzeźwienie, cynamon z kokosem
Szefowa kuchniRyż zapiekany w mleku kokosowym podany z malinami i jogurtem z mascarpone(potem)(inspiracja)Niby takie proste, a smakuje genialnie, zdecydowanie do powtórzenia *.*W ogóle
More food, love and dreamsprawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie! Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega uczta! SKŁADNIKI: * mąka – 110 g * kakao – 15 g * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * ser biały półtłusty – 130 g * żółtko(...)masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Odrobinę
Ostra na Słodkomasła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka(...)minut. Dodajemy kaszę, masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami
Pobite gary Barbaryksylitolem. Dodałam także czekolady słodzone cukrem brzozowym ( dla wegan- bez mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne ciasteczka meeega kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom kokosu i czekolady. :-) Składniki na ok.15 sztuk :- 160 ml mleka kokosowego- 2 łyżki cukru kokosowego ( dałam brzozowy- ksylitol)- 5 łyżek mąki kokosowej ( 100g)- 100g wiórków kokosowych- 75g mlecznej czekolady (dałam(...)wegan) Czekoladę posiekać na małe kawałki. Do miski wsypać mąkę , ksylitol, wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdroweketo deser odznacza się wyjatkowo niską zawartością węglowodanów- jedynie 2,3 g węglowodanów netto na sztuce! Kokosowy zawrót głowy Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki , oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami . Także jeśli wydawało(...)smaczne. Oprócz oczywistych walorów smakowych w tej wersji dodatkowo atrakcyjne jest zestawienie kolorystyczne. A jagodowa polewa oprócz koloru nadała całości przyjemnej owocowej nuty, która świetnie wypada w zestawieniu z kokosem. Gdybym musiała wybrać, to chyba ta wersja donutów urzekła mnie odrobinę bardziej. Ale Wy sami musicie wypróbować oba przepisy i zdecydować, który jest lepszy… 🙂 Pączkowym eksperymentom nie ma końca
Modern Cave GirlInspiracja z blogu: Kuchnia Majki (z moimi modyfikacjami). Wbrew pozorom ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, a smakują naprawdę rewelacyjnie! Kuszą swoją kruchością i maślano-kokosowym
Di gotujeMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej
Kulinarne zapędy Kokosaodstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości. Masę kajmakową podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, tylko tyle, aby dała się wymieszać, wtedy dodajemy wiórki kokosowe. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 16 części, z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i wałkujemy na cienki placek. Na każdy placek nakładamy po łyżce masy kajmakowo-kokosowej i rozsmarowujemy cienko. Każdy placek zwijamy(...)patrz zdjęcie) lub inne kształty. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie drożdżówki smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy kokosem. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15-20 minut
Gotowanie moimi oczami