wielkanocnych wypiekach. W tamtym roku na świątecznym stole królował Mazurek kokosowy . W tym roku główne skrzypce odgrywał będzie mazurek orzechowy. Ciężko mu będzie konkurować z swoim poprzednikiem, bo kokos to zdecydowanie to co tygryski lubią najbardziej, jednakże nie jest na straconej pozycji: składa się z samych pyszności. Jego krem to połączenie pysznego masła orzechowego, serka mascarpone oraz białej czekolady(...)Jeśli to także Twoje smaki to nie czekaj, tylko zabieraj się za pieczenie Mazurek orzechowy nie powinien czekać Mazurek orzechowy przepis na blachę o wymiarach 25 x 34 cm CIASTO: 350 g mąki pszennej szczypta soli 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% MASA: 250 g serka mascarpone 150 g masła orzechowego typu
365 dni dookoła kuchniCzy można przygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki
Tajemnice SmakuTaki krem kokosowy można wykorzystać do deserów, lodów, naleśników, do przełożenia ciasteczek itp.a także można po prostu jeść bez żadnych dodatków.Ja uwielbiam kokos i łasuch
Moje domowe kucharzeniezdążyłam już z niej zrobić polewę do ciasta oraz użyć jako dodatek do ciasteczek. Próbowałam również ją topić i nie ma z tym problemu, ani w kuchence mikrofalowej, ani w kąpieli wodnej. Posiada formę sporych pastylek oraz 33,6% kakao. Może jeszcze zdążę z czekoladowym musem... Polecam. Pasta kokosowa Kokos to kolejna rzecz, którą uwielbiam. Olej kokosowy
Di gotujelubię go chrupać tak na świeżo. Świeży kokos może też nam posłużyć jako ładny i smaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka
Kulinarne przygody GatityMoja kolejna propozycja na znany śnieżny puch. Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka. Dałam inny smak galaretki i kokos i
Ewa w kuchniwyłożyć na posypaną mąką stolnicę ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 3 cześci uformować 3 wałki a następnie je spłaszczyć na środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem. Uwaga ! przypominam o akcji w której można zdobyć
Pychotkaaalikierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta jest niewielką ilością kwaskowatej konfitury dla złamania smaku. Nie miałam akurat żadnej pod ręką, ale w lodówce znalazłam lemon curd , który też się nadawał. Słodki kokos przełamany cytryną okazał(...)może się zważyć. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i startą czekoladę i jeszcze raz miksujemy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał poza ranty foremki (łatwiej będzie ciasto wyjąć). Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, a na nie 1/3 część kremu. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i znowu 1/3 część kremu. Jeżeli decydujemy się na konfitury lub lemon curd
Relaxtimemiksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą(...)budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić
Czerwień i błękitowsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos jak dla mnie jest pyszny :) Wisienką na torcie
Moja Galeria SmakuSchodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Po upieczeniu mogą być delikatnie miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją i będą idealnie kruche. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Delikatne ciasteczka do herbaty z kokosem
greenscarfkażdej z foremek metalową łyżką przełożyć ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kokosowe muffinki z czereśniami. Bezglutenowe muffinki kokosowe z czereśniami Czereśnie możecie oczywiście zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami. Polacam mango, kokos lub maliny Muffiny bezglutenowe piekłam nieco dłużej aniżeli piekłabym
mecooksTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było tak pięknie. Wszyscy mentalnie szykowali się na piękną, gorącą majówkę na świeżym powietrzu. Jedni zapragnęli rozpocząć już sezon grillowania, inny natomiast myśleli o jego owocnej kontynuacji. Mnie zaś wymarzył się piknik nad piękną, zieloną Wartą(...)piknikowe musi być smaczne, lekkie i takie, by łatwo poddało się procesowi konsumpcji. Do tego także zgodne z moimi nietolerancjami - laktozy i glutenu. CHLEBEK KASZTANOWY Z SUSZONYMI MORELAMI I KOKOSEM /własny od podstaw;/ 4 jajka 3 łyżki ksylitolu 100g płatków kokosowych lekko rozdrobnionych 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 szklanka + 1 łyżka mąki kasztanowej 1 łyżeczka z czubkiem
W kuchni Karmel-itkiKolejny sernik do kolekcji. Tym razem wersja bardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego(...)waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
Mania Gotowaniadiety paleo . To naprawdę najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne ciasteczka. Ciasteczka te można wycinać foremką i da to dzieciom dużo zabawy. Mamy ucieszy fakt, że „surowe” ciasto można bez żadnych problemów jeść i nie trzeba dzieci nijak przy tym pilnować. W przeciwieństwie do sklepowych chemicznych „rakotworów” ciasteczka te nijak nie szkodzą naszemu zdrowiu i dozwolone(...)początku zacząć od rozgrzewania piecyka. Używając blendera (ręcznego albo większego) dobrze wyrób ciasto . Ręcznie formuj płaskie okrągłe ciasteczka albo użyj foremek . Pamiętaj jednak, że tylko proste kształty (gwiazdki, serduszka) wyjdą, ciastu brakuje lepkości na bardziej skomplikowane formy. Ja przykładałem foremkę do papieru do pieczenia, wypełniałem ją łyżką ciasta i palcami je formowałem w środku foremki. Następnie ostrożnie podnosiłem foremkę, pilnując
PaleoSMAK