dzisiaj czekam na ciąg dalszy, bo takie wypadki to się chyba nie zdarzają. W zeszły czwartek, kiedy mentalnie już szykowałam się do pójścia do domu, próbowałam upchnąć ostatnie ciasta w zamrażarce. Przechowujemy je na wysokich wagonach; ten akurat miał miejsce na osiemnaście blach, wypełniony był roladami i spodami biszkoptowymi, które, choć pojedynczo lekkie, w takiej ilości w magiczny wręcz sposób(...)naprawdę nie jestem pewna, czy doczekają do niedzieli... Nie wyszło ich bowiem wcale tak dużo. Po inne skandynawskie smakołyki z kardamonem koniecznie zajrzyjcie do Ani i Mirabelki . Fedtebrød z kokosem i kardamonem Składniki: (na około 45 ciasteczek) 150 g zimnego masła 125 g mąki pszennej 30 g mąki ryżowej 1/4 łyżeczki amoniaku 80 g cukru 80 g wiórków kokosowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzebył bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały wypiek ma mniej więcej 1400 kcal , co przy podziale np. na 10 cienkich kawałków stanowi naprawdę niewielką ilość jak na ciasto czekoladowe. Składniki (keksówka 25x13 cm) Składniki suche: 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)szklanki musu jabłkowego bez cukru 1 jajko 1 szklanka startej marchewki Polewa czekoladowa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. W misce wymieszaj przesiane przez sito suche składniki. 2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, następnie dodaj je do suchych. 3. Piecz w wyłożonej
Powiedz dietom nieznowu rozwałkować. Powtarzać do czasu, aż wykonamy ciasteczka z całego ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Płatki kokosowe lub wiórki wysypać na papierze do pieczenia i podpiec w piekarniku ok. 2 minuty, aż sie zrumienią. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować wierzch upieczonych ciastek. Posypać kokosem
Kucharzycasmak. A ten jest delikatny, mleczny i pachnący jabłkiem. Ciasto jest lekko lejące się, a więc mogą powstać z nich (także) idealne naleśniki. Ale dziś były racuszki. I to z jabłkiem, jutro z borówkami lub gruszkami. Może truskawki i syrop klonowy - czemu nie? Czekolada, bita śmietana i kokos też pasuje. Bawcie się smakami razem z najbliższymi, szczególnie
Zasmakuj Kuchnicukru i ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto
Gotowanie...to proste !cytryny, dodać nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom
Zakamarki mojej kuchnijeden z najprostrzych deserów jakie znam. Może właśnie w prostocie tych babeczki tkwi ich bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli z białą, mleczna(...)nich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 duże jajko lub 2 mniejsze
DefinicjaSmakuMuffinki kokosowe z malinami, wspaniałe, na dwa kęsy! Kokos i maliny podobnie jak czekolada to moje niewinne uzależnienia! Szybkie, proste, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą
Zasmakuj KuchniMożna najzwyczajniej wylepić foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty kolor ok.20-25min w 170C. masa: w rondelku podgrzać mleko z kaszą, cukrem i wanilią. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i przestudzić. Orzechy i kokos zmiksować w blenderze na drobny proszek, dodać do masy
Raj dla PodniebieniaTakich babeczek to można zjeść całkiem sporo takie one pyszne i do tego takie wilgotne. Są to babki dla wielbicieli kokosu we wszelakiej postaci, mnie przypominają
Moje Małe Czarowaniesoku z cytryny 3 łyżki mleka cukier puder kolorowe barwniki kokos Przygotowanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę
Ala piecze i gotujeTo, że jestem ofiarą losu wiedzą wszyscy, którzy mnie znają. Ci, którzy znają mnie dłużej, przeważnie są w sporym szoku dowiadując się, że upiekłam ciasto; kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzy znajdzie się choć jedna osoba, która nie lubi sernika ? Ja sobie nie wyobrażam, że to jest w ogóle możliwe :)Sernik to jedno
kolorowotorcikowosyrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje, syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia tortów czy innych ciast ale także wybornie smakuje jako dodatek do kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis a na pewno wart odrobinki wysiłku włożonego do jego przygotowania;) Składniki: szklanka wiórek(...)kokosowych 4 łyżeczki domowego cukru waniliowego łyżka prawdziwego miodu około 400 ml wody Wykonanie: 200 ml wody zagotować i zalać nią wiórki kokosowe, wymieszać, gotować przez około 15 minut. Kokos wchłonie prawie całą wodę ale tak ma być:) Po tym czasie w kolejnych 200 ml wrzącej wody rozpuścić łyżkę miodu i cukier waniliowy, dodać do kokosu, wymieszać. Całość gotować przez
Krakowskie smaki Aniarbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe(...)parówką Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Na topie moje eksperymenty z kokosem i dania obiadowe. W top 5 znalazł się tylko jeden deser, co oznacza, że wakacje tworzą zapotrzebowanie na pomysły na dobry obiad. W sierpniu był istny festiwal słodkości, ale chyba
Cooking Monster