jabłkami i jogurtem. Zamiast jogurtu świetnym rozwiązaniem jest bita śmietana, więc jeśli nie liczycie kalorii taką wersję również warto wypróbować :) Składniki (2 szt): 8 łyżek okruchów ciasta szpinakowego 2 jabłka 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka masła 6 łyżek jogurtu naturalnego cynamon, mielone goździki, imbir cukier puder/erytrol owoce leśne do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda(...)wymieszać ze szczyptą cynamonu, odrobiną mielonych goździków i imbiru. Dosłodzić do smaku cukrem pudrem lub inną substancją słodzącą. Na dno pucharków wsypać po 2 łyżki okruchów ciasta szpinakowego, wyłożyć część jogurtu, następnie karmelizowane jabłka, polać pozostałym jogurtem i posypać resztą okruchów ciasta. Na wierzchu udekorować owocami lesnymi. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym(...)masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić n dwa blaty. Jabłka pokroić w grube plasterki. Zalać dwiema szklankami wody i gotować chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia i wsypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto z kwiatami akacji, a tak naparwdę ciasto z kwiatami robinii akacjowej. Robinia akacjowa mylnie nazywana jest akacją. 500 g jabłek, 200 g kwiatów akacji 20 g cukru, 300 g mąki pszennej, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Formę do ciasta (u mnie(...)każdą ósemkę na 4 -5 części. Wymieszać z pozostałymi kwiatami akacji. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na jabłka z kwiatami akacji. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć kwiaty akacji wymieszane z cukrem. Na nich ułożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
królestwo garówutrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto. Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele(...)wyłożyć na jabłka. Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąciasta z jabłkami! Po prostu musiałem. Łatwo, szybko i smacznie. Polecam, Arek Gie Składniki: 1 kg jabłek szara reneta 2 garści rodzynków 2 łyżki agaru (opcjonalnie 1 galaretka cytrynowa) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu (jak ktoś lubi to więcej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków Ciasto(...)Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzane masło wymieszane z miodem. Dodajemy rodzynki, cynamon i goździki, prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Studzimy. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , szczyptą soli i 2 łyżkami śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło siekamy z mąką, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko, żółtka, cukier, pozostałą śmietanę, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy
R'n'G Kitchenjabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 łyżki cukru (można dać więcej, jeśli jabłka są kwaśne) 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do garnka, lub na patelnię. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki wody i smażyć do miękkości., tak żeby woda w większości odparowała. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną(...)kleić. Tak żeby ciasto nie było zawarte. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wykleić ciastem dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości. Część ciasta zostawić na wierzch. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, wystudzić. Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć przestudzone jabłka. Wierzch posypać pozostałym
Agusiowe smakołykiwierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody 4 jabłka cukier cynamon Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę(...)zasypujemy cukrem w takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać
Niezły Młynekjagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania rodzinnego. Zerknijcie na listę składników i upieczcie to ciasto ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g masła z lodówki - 430 g mąki(...)żółtka - 1 białko - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130 cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno
SMYKWKUCHNIłyżek cukru szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 12 jabłek, ok. 2 kg 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę(...)pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) pozostałe ciasto. Piec kolejne 45 min., do zarumienienia. Po ostudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka AgiWiśniowa, powiat strzyżowski Jabłecznik to uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Od pokoleń pieczone jest od święta i na co dzień. Zaletą tego ciasta są proste i dostępne przez cały rok składniki, ale przede wszystkim jego smak. I choć jabłecznik zna każdy, zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Różanki, bo ciasto jest wyborne. Przepis pochodzi z publikacji(...)minut. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cukrem (wg uznania, np. 2-3 łyżki) i cynamonem. Połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na to jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Trzeci talerzjabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu... Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 kg jabłek(...)ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach. Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościtzw. zatopiony jabłecznik( Versunkener Apfelkuchen). Właśnie pod tą nazwą znajdziecie niemieckie przepisy na jabłecznik z dużymi kawałkami owoców w cieście. Zatopiony jabłecznik jest soczysty, poleży kilka dni, chociaż u nas wszystkie ciasta wytrzymują góra dwa dni. Kawałki jabłek nacinamy wzdłuż, albo robimy dekoracyjną kratkę. Dodatkowo
dolcevitainmykitchen, jako owocu. Jednak potrawy z jabłkami uwielbiam pod każdą niemal postacią. A sposobów na ich wykorzystanie jest na prawdę wiele. Na podwieczorek można przygotować pyszne ciasto z jabłkami , a na obiad np. kładzione kluski . Najbardziej popularnym jednak daniem są chyba placki z jabłkami. W zeszłym roku na moim stole królowały maślankowe placuszki z jabłkami(...)waniliowy, sól i cynamon. Zalewamy ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i rodzynki. Łączymy je z ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej łyżce ciasta. Formujemy racuszki. Smażymy na z każdej strony
Pobite gary Barbary