ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:181/956)

Szarlotka orzechowa z bezą 121

ciasto. Orzechy, które dodajemy do kruchego ciasta należy najpierw zmielić w młynku lub tak, jak ja to zrobiłam: zawinięte w bawełnianą ścierkę pokruszyłam tłuczkiem do mięsa (nie muszą one być bardzo drobne). Dodatkowym składnikiem, który urozmaica smak ciasta jest suszona żurawina, ale można ją zastąpić również rodzynkami lub pominąć. Szarlotka orzechowa z bezą to idealne ciasto do popołudniowej kawy(...)manną. Przygotowanie masy jabłkowej. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier, cynamon i żurawinę. Wymieszać. Dusić, ciągle mieszając, aż jabłka będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia. Dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Wyrównać. Przygotowanie bezy

Danka Pichci
Szybikie ciasto ucierane z jabłkami 105

Witajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na jakieś ciasto no i zrobiłam tak na szybko ucierane maślane ze śmietaną i jabłkami,mięciutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam :) Składniki : 3 jabłka 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 210 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g kwaśnej śmietany 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)jednym jajku i śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz mieszamy na niskich obrotach. Do ciasta dodajemy starte jabłko i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto na wierzchu układamy pokrojone w kostkę jabłka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje piekło się około 35 minut. Upieczone i zimne

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z migdałami 124

pieczenia. Pozostałe 30 % wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę.  PRZYGOTOWANIE Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 st.    I GOTOWE

Mój Smak na Życie
Kruche sakiewki z jabłkami 220

solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Nadzienie:   700g jabłek(...)100g + 2 łyżki brązowego cukru,  łyżka cukru waniliowego,  120ml gęstej śmietany 18%,  2 łyżki masła, jajko,  łyżka cynamonu. Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi

Z miłości do słodkości
Ciasta na Boże Narodzenie - 20 najlepszych przepisów 45

najlepszych według mnie przepisów na blogu, które idealnie sprawdzą się na Boże Narodzenie.   Do wyboru ciasta z makiem, pierniki, ciasta z masą piernikową, serniki, przekładane ciasta warstwowe, a także świąteczne torty. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Więcej przepisów na ciasta na Boże Narodzenie znajdziecie w mojej książce kulinarnej, która można kupić w księgarni internetowej Wydawnictwa(...)intensywny makowy smak. Czytaj dalej >> 5) Ciasto Marcepanek To dwa ciasta w jednym! Połączenie makowca z szarlotką kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Czytaj dalej >> 6) Fantazja czekoladowo-makowa Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą

Kuchnia MagdaLeny
Ciasta na Boże Narodzenie - 20 najlepszych przepisów 46

najlepszych według mnie przepisów na blogu, które idealnie sprawdzą się na Boże Narodzenie.   Do wyboru ciasta z makiem, pierniki, ciasta z masą piernikową, serniki, przekładane ciasta warstwowe, a także świąteczne torty. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Więcej przepisów na ciasta na Boże Narodzenie znajdziecie w mojej książce kulinarnej, która można kupić w księgarni internetowej Wydawnictwa(...)intensywny makowy smak. Czytaj dalej >> 5) Ciasto Marcepanek To dwa ciasta w jednym! Połączenie makowca z szarlotką kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Czytaj dalej >> 6) Fantazja czekoladowo-makowa Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą

Kuchnia MagdaLeny
FALE DUNAJU-Proste i tanie 197

pyszne,klasyczne ,ucierane ciasto z jabłkami i budyniowym kremem-w sumie to zapomniałam o tym cieście-kiedyś tak popularnym-ale znalazłam stary przepis i wiecie co-pyszne,wilgotne -takie jak lubię-polecam  SKŁADNIKI: ciasto :6 jajek, 1 szkl.cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mąki, 3 łyżeczki kakao, 180 g margaryny, 1 kg jabłek, Krem(...)margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy i wykładamy ją na jabłka. pieczemy

Swojskie jedzonko
jabłka zapiekane z ciastem francuskim 145

składniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy(...)chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy miód (opcjonalnie orzechy), mieszamy i smażymy, aż miód połączy się z jabłkami. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Następnie napełniamy wydrążone jabłka przygotowanym wcześniej farszem. Na wierzchu z ciasta francuskiego pleciemy kratkę. Całość pieczemy w 200 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1091

Ciasto z jabłkami i budyniem kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka(...)wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami

https:KKuchniaMniam
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 99

Makowiec japoński to już chyba dobrze znane ciasto. Ja najbardziej z tego ciasta lubię część makową – farsz, więc na święta przygotowuję właśnie to ciastojabłkami Na blogu jest już przepis na  makowiec japoński w bezglutenowej wersji , ale można upiec też makowiec na kruchym spodzie(...)pomarańczy 10 suszonych fig 15 suszonych daktyli Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć z części ciasta gwiazdki lub inne kształty, odłożyć je. Po wycięciu kształtów połączyć pozostałe ciasto i wylepić nim dno foremki (wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Mielony suchy mak zalać gorącą wodą

Fitkot
Szarlotka tatrzańska 173

dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę.Ciasto z dużą ilością jabłek pokrojonych w cienkie plasterki...i jak to u mnie czasem bywa zapomniałam kupić jabłek...ale sąsiad ma kilka jabłonek i znalazłam trochę(...)szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka 162

Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka(...)gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec w  temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Rolada z makiem i jabłkami 53

duże jabłka  pół puszki maku  2 białka 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl  mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania kakao ok 3 łyżeczki Jabłka obieramy i kroimy cienko na plasterki (można na szatkownicy) Mak mieszamy z białkami łyżką, bez konieczności(...)ubijania piany Dużą blaszkę wykładamy papierem i rozkładamy równomiernie mak i następnie jabłka. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Polewamy równomiernie mak pokryty jabłkami połową ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy. Polewamy w pasy i rozmazujemy

Gotowanie jest łatwe
Racuchy z jabłkami 133

zawsze zwycięża smakiem i aromatem. Pamiętajmy też o paru trikach doświadczonych kucharek na pyszne racuchy: do rozczynu należy dodać 2 łyżki mąki, a mąkę do ciasta należy przesiać, wtedy racuchy będą pulchniejsze, jabłka albo kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Oczywiście jak zawsze czekamy na Wasze komentarze, jak smakowały racuchy, co Wy jeszcze dodajecie(...)plastry. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, dodajemy pianę z białek i plastry jabłek. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy ciasto z co najmniej jednym plastrem jabłka i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Smacznego. Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania