ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:176/956)

Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal 317

Ciasto wygląda raczej niezachęcająco, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Robi się niezwykle szybko i łatwo. Dal jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy spory jabłkowy placek. Składniki : ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych) 200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać) 150 ml rodzynków 200 ml cukru(...)Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka nie przeszły blachą. ----- Podobne: Pieczone jabłka z amarantusem Biszkoptowa rolada z jabłkami Wytrawna sałatka z jabłka i mango

Weekendy w domu i ogrodzie
Papierówki smażone w cieście naleśnikowym 136

skórki. W niej zawarte jest całe bogactwo witamin i przede wszystkim błonnika. Zapraszam do stołu :) Składniki ciasta naleśnikowego: 1/2 szklanki mleka szczypta soli płaska łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mąki dodatkowo: papierówki (na taką ilość ciasta wykorzystałam 8 średnich jabłek) olej do smażenia cukier puder do posypania Mleko dokładnie połączyć z mąką, solą i cukrem. Dodać jajko(...)roztrzepać na gładkie ciasto. Odstawić na 10-15 minut. Jabłka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Wykroić środek cienkim nożem lub specjalnym wykrawaczem - bez przekrawania jabłka. Pokroić w grubsze plastry. Każdy plaster zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać obsypane cukrem pudrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka z kruszonką 212

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciastjabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam. Post Szarlotka

Marta Gotuje
Rustykalna tarta z jabłkami i konfiturą mirabelkową. 154

łyzki 1 jajko Jabłka obrac i pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować i wyłozyc dno okrągłej formy do tart.(forme dokładnie należy natłuścić bo ciasto lubi się przyklejać) Na ciasto wysypać mąke wymieszaną z połowa cukru. Na to wyłozyc jabłka. wystające brzegi zawinąć do srodka.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.(może być gruby(...)brązowy) Piec w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut do zbrązowienia ciasta . Około 5 minut przed koncem ciasto wyjac i posmarować wierzch konfiturą ( tylko wystające jabłka).Podawać na ciepło lub zimno. Ciasto smakuje naprawdę świetnie! idealne do popołudniowej herbaty czy też kawy! Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybkie ciasto z jabłkami 136

skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki ciasta i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Wykonanie ciasta thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta , wymieszać obroty 5, czas 30 sekund reszta jak przy normalnym wyrabianiu ciasta Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki. Obłożyć ciasto plasterkami jabłek i obsypać cynamonem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem drewnianym. Po wyjęciu z ciasta patyczek musi być suchy. Ciasto jest proste, ale pyszne. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Pyszne ciasto Jesienny Rarytas (kakaowe z jabłkami, orzechami i budyniem)+FILM 53

Cześć Kochani, dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo pyszne ciasto Jesienny Rarytas :) Jest to kakaowe ciasto z jabłkami, masą budyniową na gorąco z orzechami. Całość smakuje wspaniale. Bardzo łanie wygląda. Polecam gorąco :)  Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku    SKŁADNIKI  *blaszka ok 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** CIASTO  125ml wody 125ml(...)minut do suchego patyczka  Ciasto studzimy i kroimy na dwa cienkie spody. JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości ok 15-20 minut.  Do uprażonych jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na spód kakaowy, przykrywamy drugim spodem-studzimy. MASA BUDYNIOWA 750ml mleka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOMPOT Z JABŁEK 171

Kompot o cudownym aromacie jabłek z lekką nutą cynamonu. SKŁADNIKI 2,5 kg kwaśnych jabłek 2 litry wody kora cynamonu cukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka

RAROSSA
Placki na maślance z jabłkami i nasionami chia 52

placki z jabłkami. Są idealne! Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka ( żółtka i białka osobno ) 1,5 szklanki maślanki 2 łyżki nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 3 średnie jabłka olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)żółtka, maślankę, chia i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej miseczce. Sztywną przekładamy do ciasta na placki, delikatnie mieszając całość do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być gęste. Wsypujemy jabłka do ciasta, mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Można przykryć placuszki pokrywką na czas smażenia, szybciej dojdą

NiePieprz.pl
szalotka z bazą 134

wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta)* 50 g cukru skórka starta(...) należy obrać i pokroić w plasterki. Plastry jabłek skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić dno wychłodzonym ciastem i podpiec. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka na tzw. zakładkę. Jabłka posypać cynamonem. Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubite białka wyłożyć na jabłka i wstawić

Gotowanie-uk
Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką 69

jabłko. Korzystam z okresu kwitnienia moich ulubionych drzew,  więc to już kolejny wypiek z dodatkiem białych aromatycznych kwiatów. Kwiaty akacji opłukałam pod bieżącą wodą,  oddzieliłam od łodyżek i włożyłam do rondelka. Dodałam niewielką ilość wody i 4 łyżki konfitury malinowej,  zagotowałam często mieszając. Kwiaty powinny po prostu zmięknąć.  Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę. Ciasto(...)konieczne. Wyrobione ciasto wkładamy do wyrośnięcia,  do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni,  po 30 minutach powinno podwoić objętość. Wyciągamy miskę z piekarnika,  ciasto kilka razy ponownie mieszamy łyżką  i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem  lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch smarujemy konfiturą lub musem.  Dodatkowo wciskamy w ciasto kosteczki jabłka. Z podanych

Kronika Piekarnika
JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE 1289

mąki, cukru, żółtek, śmietany, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki, ciasto nie powinno kleić się do dłoni). Podzielić je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4. Owinąć kawałki ciasta w folię i włożyć do zamrażalnika na około godzinę. W między czasie przygotować jabłka, które należy obrać ze skórek i wykroić gniazda nasienne(...)palnika grzewczego. Większą część ciasta rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na wielkość blachy do ciasta (u mnie prostokątna 40 na 26 cm). Rozwałkowane ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec ciasto około 5 minut.  Podpieczone ciasto wyjąć w piekarnika, na wierzch wyłożyć jabłka. Na samą górę

Zrób to smacznie
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem 79

której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 150g wiórków kokosowych Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek(...)suchego patyczka). 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.  3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt. 4. W szklance wody rozpuścić budynie, wlać do gotującej się wody po jabłkach. Następnie ciepłą masę budyniową przełożyć na biszkopt z jabłkami. 5. W rondlu

Danka Pichci
Racuchy z jabłkami 141

oleju oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto ponownie dobrze wymieszaj i wyrabiaj dłońmi lub tłuczkiem do ciasta przez mniej więcej 10 minut. W tym czasie ciasto powinno stać się gładkie i jednolite. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut. Gdy ciast będzie rosnąć, zajmij się jabłkami. Owoce umyj i obierz(...)Usuń z nich także gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w kostkę. Jabłka możesz skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do wyrośniętego ciasta drożdżowego dodaj pokrojone jabłka. Całość dobrze wymieszaj i z powrotem przykryj ściereczką. Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na gorący

blog.moje-pasje.info
Expresowe bułeczki z ciasta francuskiego 155

majowkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe. Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu. Składniki na 8 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka 2 garstki owoców jagodowych 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon 1 białko Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, dodać cukier, mrożone owoce(...)jagodowe, podlać odrobina wodą i dusić do miękkości i oparowania wody. Ostudzić rozwinąć zimne, prosto z lodówki ciasto francuskie z rolki, podzielić na 8 równej wielkosci prostokątów. Połowę każdego prostokąta naciąć 10-11 razy, nie docinając do końca. Na drugą połowę nałożyć po 1 łyżeczce masy owocowej, rozbełtanym białkiem posmarować  brzegi , złożyć i brzegi docisnąć widelcem. Układać na blaszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DELIKATNA SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 203

jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej mięciutka i wilgotna. Dobrze się kroi i podgrzewa. Tym razem upiekłam ją w dużej formie z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu wyszła niewysoka i bardzo podzielna. Samo ciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej warstwy jabłek(...)posmarowany dżemem. POSYPKA MIGDAŁOWA: W rondelku na małym ogniu podgrzewamy pokrojone w kostkę masło i cukier. Mieszamy, dosypujemy płatki migdałów. Podgrzewamy 1 minutę. Rozprowadzamy cienką warstwą na jabłkach. Blachę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, gdyby migdały mocno się rumieniły, wierzch ciasta można luźno przykryć folią spożywczą

cool and minty

Proponowane wyszukiwania