ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:182/956)

Drożdżówki z jabłkami 140

weekend. Znowu tydzień szybciutko zleciał, nawet nie wiadomo kiedy. Jeśli lubicie drożdżówki z jabłkami, to mam dla Was idealną propozycję. Puszyste i bardzo smaczne domowe drożdżówki z jabłkami i cynamonem. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Troszkę zmieniłam pod siebie i dodałam do jabłek cynamon. Z podanego przepisu wychodzi 16 sztuk. Polecam, są naprawdę rewelacyjne :-) Miłego piątku :-) Składniki(...)rozwałkować na podłużny placek o długości 5 - 7 mm.  7. Na jedną część wykładamy łyżkę uprażonych jabłek, tak, żeby po bokach zostało nam puste ciasto. 8. Teraz ciasto nakładamy na jabłka (tak jakbyśmy składali na pierogi) i delikatnie zgniatamy. 9. Na pozostałym cieście ostrym nożykiem robimy nacięcia (podłużne paski) 10. Wszystkie paski nakładamy pojedynczo na zawiniętą stronę

kruche babeczki
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - wysokie, puszyste 138

Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.  Ciasto: 3 i 1/4 szklanki mąki 2 paczki suchych drożdży (razem 14g) 1 całe jajko  2 żółtka 1 szklanka mleka(...)wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę.  3. Jabłka obieramy, kroimy

Szefowa kuchni
Jabłecznik z bezą i kruszonką 65

Uwielbiam takie ciasta, tylko szkoda że ciągle martwię się o boczki, ha ha Wykonanie – mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać potarte na tarce masło, żółtka. Szybko zagnieść ciasto, następnie włożyć do woreczka i do lodówki. Zostawić ciasto na godzinę. Wykonanie ciasta w thermomix przesianą mąkę i proszek do pieczenia wrzucić do naczynia miksującego, następnie wszystkie pozostałe(...)Przygotowanie jabłekjabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno. Wrzucić jabłka do garnuszka i gotować aż jabłka się prawie rozgotują. Jeśli lubicie to dodajcie cynamon. Radzę posmakować jabłka i jak będzie to konieczne wlać sok z jednej cytryny. To wszystko zależy jakich jabłek użyjecie. najlepiej kwaskowate. Przygotowanie jabłek w thermomix Jabłka

Kuchnia Pokoleń
Ciasto do kawy 174

proste jak drut ciasto z tego konkretnego przepisu,  CIACHO TUTAJ Zamieniłam truskawki na jabłka(...)akurat miałam pod ręką. Jako, że ciasta nigdy nie jadam..na sucho, skorzystałam ze wspaniałości jaką oferuje rodzinna firma ETERNO , która z pasją stwarza wyjątkowe receptury- pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa z Gruszką od  ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła

Z Kuchni Do Kuchni
Francuskie mini szarlotki 248

jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.  Składniki na 8 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 2 łyżki cukru Pół łyżki przyprawy do szarlotki 4 jabłka Przygotowanie: 1.       Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm(...)Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki 3.       Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół. 4.       Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem

Fabryka pomysłów
Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami 163

wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami(...)cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto można też pokroić zwykłym nożem. Paski układamy na jabłkach. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć dekoracyjne elementy, ja akurat użyłam foremek w kształcie liści. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
pyszne ciasto z jabłkami ... 77

pieczenia, wbić jajka, dać zimną palmę i wyrabiać ciasto. Ciasto ucierać najpierw do drobnej kruszonki i dalej do jednolitej konsystencji, ciasto wyjąć z misy na talerz i podzielić na połowę. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, z jednej połowy ciasta odrywać kawałki i wylepić dno formy. Wystudzone jabłka wymieszać dokładnie z kaszą manną. Z reszty ciasta palcami rozpłaszczać(...)układać na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto krucho-ucierane jest doskonałą baza do wielu owoców, tutaj z prażonymi jabłkami smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Murzyn z jabłkami 252

ciemnego kakao - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki - cukier puder jako posypka na ciasto - 1 łyżeczka cynamonu - 1 całą szklankę i niepełna druga szklanka mąki pszennej Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Oddzielamy(...)żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni

upichcona
Dla nieoczekiwanych gości "Mini szarlotki" 142

miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka przyprawy do szarlotki forma do muffin cukier trzcinowy Przygotowanie: 1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka doprawione przyprawami. 2 Piecz

AZgotuj!
Krucha tarta z jabłkami i żurawiną 159

Delikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;) Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania 250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany(...) obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
CIASTO Z RABARBAREM I JABŁKAMI + FIMIK 78

Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne.  SKŁADNIKI :  5 jajek 1 szklanka cukru  4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła lub margaryny 1 łyżka gęstej śmietany  3 łyżki marmolady  500 g rabarbaru(...)Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i chwilkę jeszcze ciasto wyrabiamy. Jest już gotowe. Przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 25/30 cm. Rozkładamy na dnie  większą część ciasta. Na ciasto rozsmarowujemy marmoladę. Na to rozkładamy rabarbar oraz jabłka. Pozostałą pianę ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i cukier

Kulinarne Fantazje Marioli
Jabłka prażone do szarlotki w słoikach na zimę 141

Pieczecie często szarlotki? Jeśli tak, to ten przepis jest idealny dla was. Zrobicie sobie zawczasu takie słoiki i potem już nie musicie się niczym martwić. Zagniatacie tylko ciasto, dajecie te prażone jabłka i gotowe. A może niezbyt często robicie szarlotki? W takim razie to też jest przepis dla was! Te słoiki w sprzyjających warunkach (w chłodzie) nawet i kilka(...)prawda warto mieć taki zapas do szarlotki przez cały rok, nie tylko na zimę, ale my nazwaliśmy te przetwory właśnie "na zimę", bo wyjątkowo dobrze to ciasto smakuje nam właśnie zimą. Ciepłe jabłka w ukryte w pysznym cieście niesamowicie rozgrzewają. Co akurat zimą jest bardzo pożądane.       Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1 cytryna 500 g cukru

Marder&Marder Manufacture
Wegańskie DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 173

Czyli ajerkuchy bez ajerów ;) Słodkie, puszyste, z ciasta podobnego do naleśnikowego, z zatopionymi w nich jabłkami, mniam! Miałam na nie super przepis od Babci - z mąki, jajek i kefiru. Po wegańskiej stronie życia mamy z tego tylko mąkę, więc długo nie było u nas ajerkuchów. Ale - tęsknota jest matką rozwiązania, które jest - jak zwykle - banalne :) Wystarczyło do zwykłego(...) - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego 2 plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem drugi

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 147

Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki rodzynek, 1 małe jabłko 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem(...)składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.  Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny   Wypiekały

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania