ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:191/956)

Wiewiórka 137

Cześć I po raz miałam się wyrobić i się nie udało. Ale za to dzisiaj będą dwa, obiecane poprzednio, posty. :) Wiewiórka jest ciastem, które zawsze się udaje. Nie jest także bardzo skomplikowanym wypiekiem. I na dodatek wielokrotnie wypróbowanym. Zawsze wszystkim wiewiórka smakowała. Wiewiórka Przygotuj miski, mikser, szklankę, prostokątną blachę, łyżkę i łyżeczkę, papier do pieczenia, nóż i deskę do krojenia(...)przerywając mieszania, porcjami, na przemian z olejem, dodawaj do jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następne wmieszaj w ciasto rozprowadzoną wodą sodę oczyszczoną. Z ciastem połącz delikatnie ubitą piane z białek. Na końcu w ciasto wmieszaj pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wiewiórkę piecz przez około 30 minut

blog.moje-pasje.info
Szarlotka sypana 1635

bardzo smaczna, wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku(...)będą nim nasiąknięte. Jeśli soku będzie zbyt dużo, nie stanowi to problemu, gdyż będzie można go lekko odsączyć, natomiast zbyt suche jabłka nie oddadzą suchym składnikom w cieście swojej wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła, gdyż podczas pieczenia zarówno sok z jabłek

Smakołyki Bereniki
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście z przepisu z lat 70. 184

wszystkich składników ciasto. Ciasto podziel na 2 nierówne części w wielkości około 1/3 i 2/3 całości. Jedną trzecią ciasta zawiń w kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i włóż do zamrażalnika. Większy kawałek delikatnie i szybko rozwałkuj, wyłóż na spód formy, wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Formę wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Obierz jabłka i usuń(...)żeby nie opaść podczas pieczenia. Ciasto wyjmij z piekarnika. Z zamrażarki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio nad ciastem. Następnie delikatnie rozłóż wiórki na cieście, żeby było w miarę równomiernie przykryte ostatnią warstwą. Ponownie wstaw ciasto na 45 minut do nagrzanego piekarnika, czyli w temp. 180 stopni Ciasto po upieczeniu delikatnie wyjmij

Eat me! Fit me!
FIT SZARLOTKA Z TARTYCH JABŁEK 95

SZARLOTKA Z TARTYCH JABŁEK To ciasto okazało si totalnym hitem na moim Instagramie:  https://www.instagram.com/smyk_w_kuchni_blog/ Jest ultra pyszna!  Jest ultra szybka! Zagości na stałe w Twoim menu. PRZEPIS: - 6 dużych jabłek - 150 g kaszy jaglanej - 6-7 łyżek mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - słodziło: erytrytol/ ksylitol 2łyżki JAKO KRUSZONKA - 50-70 g migdałów wedle uznania(...)Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kasze jaglaną zmiel w młynku na pył. W/w składniki dokładanie wymieszaj i ugnieć mocno w formie do pieczenia np. takiej na tarty lub w zwykłej tortownicy. Migdały zmiel na pył lub użyj mąki migdałowej, posyp wierzch szarlotki. Ciasto odstaw na 25 minut i potem piecz. Pieczemy 40-45 minut, góra

SMYKWKUCHNI
Szarlotka krucho-drożdżowa 157

dodać trochę kwaśnej śmietany (musi być gładkie i plastyczne). Gotowe dzielimy na dwie części, 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut(...)ciasto będzie rumiane (długość zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Ilość podanego ciasta wystarcza na formę o wymiarach: 25cm - 37cm. Tutaj link jak przygotować jabłka do szarlotki:  http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/08/dzem-jabka-smazone_28.html Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Krajanka jabłkowa z owsianą kruszonką i sosem karmelowym 175

Jeżeli nie macie pomysłu do jakiego ciasta wykorzystać jabłka to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Krajanka jabłkowa na kruchym cieście wraz z owsianą kruszonką jest pyszna w smaku i łatwa do przygotowania. Obowiązkowo należy ją podawać z domowym sosem karmelowym. Idealne połączenie smaków! 😋 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 1/2 kostki masła(...)Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Składniki na kruchy spód zagnieść ze sobą, następnie przygotowane ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie surowe ciasto  dopasować do formy  za pomocą dłoni ). Piec około 15-20 minut, aż do lekkiego zezłocenia. W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Do garnka

Ugotować
Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis 173

130g mąki 1 jajko Szczypta soli 2 jabłka Masło Cukier   Naleśniki z jabłkami i karmelem Przygotowanie: Z mleka, mąki, jednego jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą z ćwiartek kroimy na cztery części, tak, żeby powstały jednocentymetrowej grubości półksiężyce. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, następnie zmniejszamy ogień(...)patelnią do minimum Na roztopione masło równomiernie wysypujemy płaską łyżkę cukru, następnie układamy przygotowane plastry jabłek w kształcie okręgu i całość równomiernie zalewamy jedną chochlą ciasta naleśnikowego. Smażymy już na średnim ogniu do momentu, aż spód naleśnika skarmelizuje się na złoty kolor – u mnie około 6 min (trzeba uważać żeby karmel się nie przypalił), po czym obracamy na drugą

Księga-Smaku
Oszukana szarlotka (ciasto z rabarbarem) 136

zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko ugniotłam. Na to wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - jabłkowe. Na wierzch starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce i dodatkowo schłodziłam w lodówce, żeby nadzienie dobrze zastygło, a ciasto lepiej kroiło. Przed podaniem ciasto lekko oprószyłam cukrem pudrem(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia moich pozostałych przepisów na ciasta z rabarbarem, np. ciasto marmurkowe z rabarbarem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciasto-marmurkowe-z-rabarbarem.html), kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-pianka-i.html), ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i jabłkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-jabkami.html) czy ciasto kruche z dżemem, budyniem i rabarbarem (link

Waniliowe Improwizacje
Jabłecznik Homo Duo 126

Jabłecznik Homo Duo Leciutkie ciasto na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem jabłek. Składniki na tortownice 24 cm x24 cm ·        20 łyżek mąki pszennej ·        3 serki homogenizowane waniliowe ·        3 łyżki proszku do pieczenia ·        250 g margaryny(...)częścią wylepić dno tortownicy. 3.   Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i układamy na cieście. 4.   Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na jabłka. 5.   Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, rozwałkowujemy, kroimy w paski i rozkładamy na budyniu. 6.   Pieczemy 50 minut w 180°C. 7.   Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Kulinarna Chwila
Szarlotka z bezą i kruszonką 388

beza, dzięki której ciasto jest wyższe i ładnie prezentuje się na talerzu. Kruszonka, która stanowi wierzchnią warstwę ciasta zrobiona została z tego samego ciasta, co spód, ale można ją zrobić oddzielnie i w takim przypadku całe kruche ciasto należy przeznaczyć na spodnią warstwę. Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto do przygotowania którego nie musimy prażyć jabłek, wystarczy(...)cukier. Całość posiekać nożem lub siekaczką do ciasta. Następnie zrobić dołek, dodać żółtka i ponownie wymieszać nożem. Następnie dłońmi zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować gruby wałek i podzielić go na dwie części (1/3 i 2/3).Każdą część ciasta zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Przygotowanie jabłek. Jabłka umyć, obrać. Zetrzeć na tarce

Danka Pichci
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 384

Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy. Jest ono mega puszyste, a to dlatego, że zostało przygotowane na pianie z białek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie 10 minut, a reszta to czekanie... Smakuje znakomicie i naprawdę(...)suche: budyń śmietankowy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta przygotowanego w blaszce. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
BUDYNIOWY JABŁECZNIK Z CYNAMONEM (BEZGLUTENOWY) 384

Ciasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z agawy. Jest ono mega puszyste, a to dlatego, że zostało przygotowane na pianie z białek. Wykonanie tego ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie 10 minut, a reszta to czekanie... Smakuje znakomicie i naprawdę(...)suche: budyń śmietankowy z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz mąką jaglaną. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki (wymiary około 13 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta przygotowanego w blaszce. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka błyskawiczna, maślana, pyszna... (bez proszku do pieczenia) 183

żeby się wszystko połączyło, ale żeby nie do końca jabłka się rozpadły. Kiedy płyn odparował, rondel zestawiłam z gazu. W tym czasie ciasto się upiekło i zdążyło już przestygnąć. Na podpieczony spód wyłożyłam uprażone jabłka, a na wierzchu wysypałam(...)starte na tarce zimne ciasto wyjęte z lodówki. Powstała kruszonka. Ciasto ponownie wstawiłam do gorącego (180 ° C (g/d)   piekarnika na około 30 minut, kiedy wierzch się ładnie zazłocił. Ciasto wystudziłam i obficie upudrowałam cukrem pudrem. Kiedy odkroiłam kawałek do spróbowania, poczułam pyszny zapach masła. To z tej wierzchniej kruszonki. Ciasto zachowało kawałki nierozgotowanych jabłek, ale w części zatopionych

Kuchnia u Krysi
Placki z pieczarkami - wytrawne racuchy z pieczarkami 69

ogólnie fanem racuchów nie jestem, ostatni raz jadłem pewnie jako dziecko i niespecjalnie tęsknię. Ale jak sięgam pamięcią, to racuchy zawsze były po same brzegi naładowane jabłkami, a ciasta było w nich tylko tyle żeby te jabłka jakoś skleić. I taki właśnie miałem plan na te placki pieczarkowe. Mnóstwo pieczarek i ciasta tyle żeby to się jakoś kupy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania