ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:196/977)

Szarlotka z budyniem 215

jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć(...)lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.  Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Chleb na sodzie z rozmarynem , jabłkiem i rodzynkami 165

stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć

Moje domowe kucharzenie
Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego 155

pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy jabłka. Smażymy przez kilka minut aż jabłka zmiękną, a wszystkie soki odparują. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka (z wcześniej(...)cukrem pudrem do białości. Dodajemy schłodzone mascarpone i krótko miksujemy (przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, do zarumienienia

Smaki Na Talerzu
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 166

Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie(...)godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy formę o średnicy 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Przekładamy do formy. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i układamy blisko siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na około 20 minut, do napuszenia się.                Kruszonka:   150 g mąki

Made By Mom And Son
Bawarski sernik z jabłkami 195

Ostatnio z okazji Octoberfestu robiliśmy ze znajomymi kolację bawarsko-niemiecką gdzie królowała golonka, różne kiełbaski i ciasta. Ja zdecydowałam się na zrobienie sernika z jabłkami – połączenie moich dwóch ulubionych ciast Warto spróbować. Na przepis natrafiłam w internecie, ale okazało się że wszyscy mają w swoich przepisach te same składniki więc nie będę się odnosić do konkretnej strony. Masę serową(...)jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu   Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe.   Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy

Kuchenne Wariacje
SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ 233

będę często wracała do tego smakowitego przepisu :))  Składniki na ciasto:   450g mąki psze nnej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany  1 op. cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 5  winnych jabłek kilka śliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka  kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka

Walijskie Pichcenie
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 171

imbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki.  Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce.  Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka  i ciasta

Wielopokoleniowo
łatwa, smaczna puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i posypką migdałową... 176

jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową(...)sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto orzechowe z zatopionym jabłkiem 113

śmietanę, wlewamy likier.  Na najniższych obrotach miksujemy wszystkie składniki - starajmy się jak najkrócej, wystarczy, by masa stała się jednolita. Przelewamy ciasto do formy, wcześniej posmarowanej  masłem lub olejem i oprószonej mąką. Rozprowadzamy równo, wygładzamy powierzchnię. Cząstki jabłka, nacięte z wierzchu - jak na załączonych zdjęciach(...)wkładamy w odstępach około 2 - cm w ciasto, dociskając je głęboko. W każdej przewidzianej porcji znajdzie się jedna cząstka jabłuszka. Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i pieczemy na rumiano około 30 - 35 minut. Do suchego patyczka. Obserwujecie na końcowym etapie pieczenia  - jest gotowe, gdy fragmenty ciasta wokół jabłek nie są wilgotne,  a skórka

Kronika Piekarnika
Moja ulubiona klasyczna szarlotka z jabłkami w karmelu 250

naszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni!  Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELU Składniki: CIASTO: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki 2/3 szklanki bardzo zimnej wody 3/4 szklanki margaryny(...)łyżki gęstej śmietany sos karmelowy (najlepiej z tego przepisu ) Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną wodę i mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie robić się zbite.  Wyrób ciasto na posypanej mąką stolnicy. Nie powinno się za bardzo kleić. Wyrób w kulę

Gotowanie to kochanie
Serniko-jabłecznik 228

Serniko-jabłecznik Delikatne, aksamitne i wprost przepyszne ciasto, które składa się aż z czterech warstw, gdzie wszystkie z nich, łącznie z polewą są pieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru Warstwa jabłkowa: 1kg jabłek 1 łyżka cukru 1 kisiel cytrynowy Masa(...)350g kwaśnej śmietany 18% 3 płaskie łyżki cukru pudru       *** Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i zimne masło siekamy nożem *** *** Dodajemy żółtko i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy jabłkowej *** *** Warstwa jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnuszka i dusimy

Blog z Apetytem
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 183

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając.  Strudel przekładamy

La grande e la piccola cuoca
Trochę inne Apple Pie 207

połączy się z ciastem ). Do masy dodajemy partiami mąkę i dalej miksujemy.  Gdy ciasto będzie już zwarte, wysypujemy je na blat i ugniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1 h.Po upływie wymaganego czasu, ciasto dzielimy na dwie części - pierwszą większą od drugiej. Pierwszą cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka, następnie ciasto przekładamy do metalowych foremek(...)ścieramy je na tarce ( grube oczka), dodajemy cukier i cynamon - mieszamy i odstawiamy do "przegryzienia się" składników.Kruche babeczki wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut

Słodkie Przyjemności
Szarlotka a może jabłecznik 437

kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę . Czas pieczenia:   około 45 minut(...)margarynę i smalec - rozcieramy razem. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, w mące robimy wgłębienie , wlewamy mieszaninę , zarabiamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części , na spód nieco większa. Wykładamy ciasto na blachę robiąc troszkę wyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka. Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier cynamon bułka tarta Jabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy cukier

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernikowe z kremem i jabłkami 281

zawsze w moim domu wszyscy uwielbiali ciasta piernikowe, dlatego też zdarza mi się robić różne wariacje tego typu wypieków. Tym razem popełniłam delikatne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i przyprawy do piernika, a dodatkowo przełożone kremem maślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie.  Ciasto piernikowe: 6 jajek(...)oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 szklani mąki pszennej 2-3 jabłka Margarynę ucieramy z cukrem,  cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki (23x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Po upieczeniu

Cynamonowe szczęście