ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:196/956)

Jabłecznik z bezą 154

zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z BEZĄ Składniki na jabłecznik z bezą: ciasto: 40 dag mąki 150g cukru pudru 3 żółtka 120g masła 3 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: słoik 1 l przesmażonych (uprażonych) jabłek – przepis beza: 3 białka 1 szkl cukru Jak zrobić jabłecznik z bezą: Na stolnicę wysypuję mąkę i cukier(...)kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok 20 min w 180st aż będzie widać, ze ciasto traci surowość. Jabłka wykładam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę

Dorota Smakuje
Jabłka w cieście naleśnikowym 138

obiad. ZAPRASZAMY! Jabłka w cieście naleśnikowym Ciasto naleśnikowe: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone(...)grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Gosia, Sławek, Paula

Sprawni w smaku
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 157

Szarlotka to takie ciasto, które wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x34 cm) ½ kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu(...)wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE  Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.   Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę

słodki bratek
KLASYCZNA SZAROTKA 160

pieczenia 1 szklanka cukru 75dag jabłek Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto. 1/3 części ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec. Na cieście rozłożyć starte jabłka.  Ubić pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego ciasta. Piec ok. 1godz

Słodki Zakątek
Racuchy trochę inaczej :) #jedzjabłka 202

pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju(...)rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)  Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami.  Smacznego

vegetanie
Jabłecznik z owocową bezą 213

łyżeczki proszku do pieczeniabeza- 5 białek- 1 szklanka cukru- 1 kisiel truskawkowyoraz 3 kg jabłekWszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka(...)obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Szarlotka weekendowa 84

kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier wanilinowy cynamon Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, następnie wsadzić do lodówki na godzinkę. Po godz. pół ciasta na blache, na nie 1,5 kg jabłek startych na tarce, duże oczka, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta. Oczywiście nadmiar soku z jabłek odcisnąć. Piec w temp. 180 stopni, 40 minut . Przestygnięte ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Szarlotka weekendowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 231

koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona(...)cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie

Kuchnia Ellie
Racuchy z jabłkami 329

mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra(...)Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło

Kolizje Smaków
Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru 106

dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar myjemy, obieramy i kroimy(...)imbirem. Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia Pełna Emocji
Nocne placuszki jabłkowe – bez dodatkowego cukru 72

Placuszki nie zawierają dodatkowego cukru oprócz naturalnie słodkich jabłek. Składniki (8 sztuk): 1 średnie jabłko, 2 małe jajka ( tutaj przeczytasz dlaczego warto je jeść), 4 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych, np. owsianych, czy żytnich), szczypta cynamonu cejlońskiego, 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placuszków. Sposób przygotowania Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie(...)dodaj płatki jaglane, jajka i cynamon. Wszystko wymieszaj. Włóż ciasto na noc do lodówki. Dzięki temu płatki jaglane zmiękną nasączone jabłkiem i ciasto zgęstnieje. Rano przemieszaj jeszcze raz ciasto. Powinno być dość gęste. W razie potrzeby odlej nadmiar jabłkowego soku. Następnie rozgrzej na patelni olej i nakładaj ciasto łyżką. Placuszki smaż z obu stron do zarumienienia, a następnie odsącz

Natka Pietruszki
Najlepszy jabłecznik 129

Dzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z jabłecznikiem. To chyba najlepszy jabłecznik z kruchego ciasta jaki jadłam. Teraz, w sezonie na śliwki, możemy podmienić jabłka na śliwki. Też wychodzi pyszna. Potrzebujemy: 4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml) =70 dag 2 jajka 2 żółtka 3/4 kostki margaryny (dałam Kasię) 1 szklanka cukru=20 dag 1 cukier waniliowy skórka otarta(...)czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam  na jarzynowej tarce. Dodałam cukry i zostawiłam na chwilę, aby puściły sok. Sok odlałam, dodatkowo jabłka lekko odcisnęłam i wymieszałam z bułką tartą i cynamonem.  Blaszkę 24x36 cm wysmarowałam margaryną i posypałam tartą bułką (można też użyć papieru do pieczenia). Na spód wyłożyłam 2/3 ciasta, na które położyłam jabłka

Co w garnkach piszczy
Owsiane muffiny śniadaniowe z jabłkiem i bananem 147

energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki. Mieszankę suchą można(...)zawartość obu misek. Do ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość krótko wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek. Drugie jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Smacznego

Pełny talerz
Placki z jabłkiem (porcja 430 kcal) 217

oszczędnością mąki i wyszły dużo gorsze, ale tym razem są idealne i mocno jabłkowe.Składniki (porcja - zdjęcie):ok. 150 g jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych1 jajko2 łyżki mleka1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypaniaok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej)pół łyżeczki aromatu pomarańczowegoczubek łyżeczki (1/3) proszku do pieczenia szczypta soli

Malowane smakiem
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 430

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek   20 dag masła 20 dag cukru  3 jajka 25 dag mąki   3/4  małego opakowania proszku do pieczenia  3 łyżki mleka   5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny

Proste Potrawy