ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:202/956)

Ciasto kakaowe z olejem - łatwe 242

oleju z pestek winogrona  3 szklanki mąki pszennej 5 dużych jajek 2 raczej czubate łyżki kakao 5 jabłek - obrać i pokroić drobno w kostkę 2 łyżeczki sodki (można rozmieszać w 3-4 łyżkach mleka, mniej będzie czuć sodkę w cieście(...)Przygotowanie        Całe jajka ucieramy z cukrem Dodajemy stopniowo mąkę, kakao i na przemian olej - ucieramy Wsypujemy sodkę i ponownie ucieramy Obrane i pokrojone jabłka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, ja wymieszałam za słabo i wiekszość jabłek była na wierzchu  Całość wylewamy do natłuszczonej foremki Ciasto piekłam w prodiżu przez

Proste Potrawy
Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem 122

szklanki mąki pszennej 200g masła extra 1 całe jajko 2 żółtka 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 jabłek 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać,  wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry(...)Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto jogurtowe z jabłkiem 451

Taki smak i zapach mają tylko zwykłe domowe ciasta. Prostota daje rozkosz podniebienia! Oto ciasto jogurtowe. Potrzebne składniki: 2-3 świeże jabłka 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól tłuszcz do smarowania blachy cukier puder do posypania   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni(...)Kroimy je w cienkie plasterki, które równo rozkładamy na cieście. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto jogurtowe z jabłkiem pochodzi z serwisu Królestwo Deserów

Królestwo Deserów
Ciasto z gruszką i amaretto z przepisu Yotama Ottolenghi 93

Ciasto z gruszką i amaretto z przepisu Yotama Ottolenghi to prawdziwa eksplozja smaków i zapachów. Aromatyczne kawałki gruszek i jabłek, migdałowe amaretto, prażone orzechy, pachnący cynamon i goździki. A wszystko nakryte mięciutką pierzynką kruszonki. Kolejny przepis pana Ottolenghi, który mnie kompletnie zachwycił. Szybkie przygotowanie, proste składniki i zachwycający efekt. Chociaż przyznam się, że miałam pewne wątpliwości. Ostatnio co parę(...)proste, ucierane ciasto z jabłkami. Tak, żeby mieć coś słodkiego do kawy i pozbyć się jabłek z ogródka. Poniższy przepis wydał mi się bardzo podobny. Trochę więcej dodatków, inna forma podania, ale ogólnie to samo. Zastanawiałam sie, czy warto je upiec? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie TAK. Koniecznie musisz je spróbować. To jedno z ciast, którego smaku tak prędko

dolcevitainmykitchen
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 101

misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp

Kocham Czekoladę
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 179

puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez

Kocham Czekoladę
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 195

Tort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą(...)wsypywać mąkę do ciasta i wmieszać ją trzepaczką/rózgą. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przekroić na 3 blaty najlepiej następnego dnia. Jeśli chcemy uzyskać ozdobne boki tortu z okruszków, należy ściąć skórkę z góry ciasta i odłożyć do wysuszenia. Mus jabłkowy Jabłka obrać, wykroić

Posadzone i zjedzone
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym 146

i kremem? Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło. Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu(...)będzie równe i zachowa kształt foremki. Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce. Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł. Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki. Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza jest na dzień

Kuchcik gotuje
Prosta szarlotka z lukrem 70

margaryny 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku 1 łyżka octu 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 cytrynowa galaretka Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 18 % Przygotowanie Składniki na ciasto zagniatamy(...)dzielimy na 2 części. 1,5 kg jabłek zetrzeć i usmażyć. Na koniec wsypać 1 cytrynową galaretkę i wymieszać. Ostudzić. Na wysmarowaną blaszkę dajemy jedną część ciasta wylepiamy dno na to jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 st do zarumienienia góry. Po lekkim wystudzeniu robimy lukier: 1 szkl. cukru pudru + 1 łyżka

Wasze Przepisy
Śmietankowy jabłecznik z kruszonką 50

Dziś zapraszam na kolejne pyszne ciasto z jabłkami - delikatnie kruche, pełne owoców tym razem zanurzonych w śmietankowej warstwie. Niby nic wyszukanego, kilka prostych, tanich składników, a smakuje absolutnie fantastycznie.    SKŁADNIKI (na blaszkę 23x33 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 całe jajka 200 g masła (można zastąpić margaryną) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru(...)zagniatamy ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok godzinę.   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor - ok 10 minut w 180 st. C  Jajka ubijamy z cukrem, a gdy powstanie jasna piana miksujemy do połączenia ze śmietanką i proszkiem budyniowym Jabłka

Cynamonowe szczęście
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 124

Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni  szarlotka  od jabłecznika?  Niektórzy twierdzą że to jest to samo. Ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać(...)niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka, jak sama nazwa wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa

Rita creative
Pulchne, bezglutenowe racuchy z jabłkami 188

musi rosnąć długo bo temperatura na patelni zmusi drożdże do intensywnej pracy. W międzyczasie obrać jabłko, pokroić na równe kawałki o grubości ok. 2-3 mm. Dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką zmoczoną w zimnej wodzie nakładać ciasto z jabłkami, lekko rozpłaszczyć i smażyć na złoto z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem, albo

Ze smakiem bez glutenu
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z JABŁKAMI I KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI 154

Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej. Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca. Ciasto ładnie prezentuje się na stole(...)trzech partiach dodajemy do garnka z masą czekoladową. Za każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do formy, wykładamy jabłka, wierzch posypujemy migdałami Pieczemy 38 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia (gdyby migdały zbyt mocno się rumieniły), wierzch ciasta luźno przykrywamy folią aluminiową

cool and minty
Kakaowo-cynamonowy jabłecznik. 132

nawet okruszków (zaleta dużej rodziny:-D). Ja jednak troszeczkę je zmieniłam dodając więcej jabłek i efekt jest oszałamiający. Ciasto jest puszyste, dzięki dodatkowi tak dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28(...)mąki. Do powstałej masy dodajemy u bitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie 167

żółtko (białko zostawiamy, wykorzystamy je do posmarowania rogalików). Wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Roztapiamy 50 g masła, dodajemy cukier i cynamon. Odstawiamy aby ostygło. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wykrawamy gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy(...)równe części. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy pierwszą część ciasta, nadając kształt koła, z którego wycinamy 8 równych trójkątów. Kawałki jabłka obtaczamy w przygotowanym wcześniej maśle z cynamonem i cukrem, układamy jabłko na trójkącie ciasta i zwijamy w rulon, zaczynając od szerszej strony. Nadajemy rogalikom kształt półksiężyców. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby zachować odstępy między

Smakowity Blog Kulinarny