ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:202/956)

Norwegia 179

Zapraszam dzisiaj na moje wspomnienia z krótkiego pobytu w Norwegii, a po powrocie w domu powitało nas ciacho zrobione przez moją córkę : Ciasto z jabłkami Nie ma to jak w domu - ciasto  i gorąca herbata :)  Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei

Smaki Edyty
Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem 143

duże jabłka * 2 garście rodzynek * sok z połowy cytryny * płaska łyżka cynamonu * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany(...)farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem

Pobite gary Barbary
Szarlotka karkonoska 87

Masa: 1 budyń 2 żółtka 1 kg jabłek 4 łyżki cukru Dodatkowo: konfitura porzeczkowa Przygotowanie Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę. Wcześniej ugotować budyń z przepisu na opakowaniu + 2 żółtka. 1 kg jabłek pokroić w drobniutką kostkę i uprażyć z 4 łyżkami cukru. Budyń wyłożyć na ciasto potem uprażone jabłka i konfiturę(...)porzeczkową. Pozostałe białka ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, wyłożyć na górę ciasta. Piec 50 min w 170 stopniach. Autor przepisu: Beata Artykuł Szarlotka karkonoska pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe – kuchnia podkarpacka 174

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka Przekładane placki to specjalność kuchni naszego regionu. Przekładamy ciasta drożdżowe, placki na amoniaku i klasyczne kruche ciasto, ale smaczne są też przekładane placki biszkoptowe. Niektóre z ciast przekłada się przed pieczeniem, inne zaś dopiero po upieczeniu. Te drugie z reguły przekłada się gorącymi jabłkami lub smażonym serem. Wśród wielu odmian ciast przekładanych natknęłam(...)masach. Dzięki temu ciasto jest spójne, ale pozostaje delikatne i kruche. Ciasto można polać polewą czekoladową, albo oprószyć cukrem pudrem, choć ja wolę najprostszą wersję bez zbędnych dodatków. Przepis na kruche ciasto orzechowo-jabłkowe został opublikowany w gazecie „Korso Kolbuszowskie”, a udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Staniszewskim (gmina Raniżów). Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka Składniki

Trzeci talerz
Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym 165

równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie   :) Dowolnie udekorować

W garach u Gosi
Muffiny szarlotkowe – muffiny z jabłkiem 72

Jeśli nie masz czasu zrobić dość pracochłonnych ciast z jabłkami, zrób takie pyszne i zdecydowanie bardziej ekspresowe muffiny. Wystarczy wymieszać osobno składniki suche, osobno składniki mokre i dodać tarte jabłka Pieczenie jest szybciutkie i już można cieszyć się fantastycznymi muffinkami o obłędnym szalotkowym smaku! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height(...)płynnego – 2 jajka – pół łyżeczki ekstraktu waniliowego – 1 łyżeczka cynamonu – po 1 łyżeczce sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia – 2 jabłka (możesz też użyć gruszek lub dodać 1 jabłko i 1 gruszkę) – 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich do posypania Przygotowanie: Masło rozpuść i przestudź. W miskach  wymieszaj osobno składniki mokre

nietylkopasta.pl
Klasyczna szarlotka 101

masło. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Początkowo będzie ono dość sypkie, ale pod wpływem wyrabiania i ciepła rąk ciasto zacznie być jednolite. Jeśli z jakiś przyczyn Wasze cisto nie chce się „zagnieść” w jednolitą kulkę dodajcie łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywcza (lub woreczkiem) i wkładamy na pół godziny do lodówki. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki(...)drugą wyklejamy dno formy. Ciasto nakłuwamy widelcem (żeby nie podniosło się w czasie podpiekania) – jeśli zostały Wam białka z jajek możecie lekko posmarować nimi ciasto. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 160°C (z termoobiegiem) piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy na nim plasterki jabłek. Najpierw połowę jabłek

PatiGotuje
Jabłecznik z kremem z białej czekolady. 217

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam! Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady:  na formę o średnicy 20 cm KREM: 150 g białej czekolady 100 g śmietany(...)zmniejszamy obroty miksera (lub zamieniamy go na trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką).       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej

Rozpustne gotowanie
Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser. 312

Dziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej(...)środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze). Tak przygotowane plastry „jabłko-gruszek” maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto. Krążki odsączamy na papierowych ręcznikach. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy

Słodkie okruszki
Szarlotka w kratkę 144

szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki.  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy(...)ściągamy z ognia. 3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z  zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut. 4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka. 5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które

Kuchenne aromaty
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 210

tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej   100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem(...)boki foremki ( średnica 26 cm) W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę

Słodkości i nie tylko
Ciasto ucierane z jabłkami, rabarbarem i orzechami 90

Zaczął się kolejny sezon rabarbarowy, więc musiało pojawić się nowe ciasto z rabarbarem. Tym razem dodałam do niego również jabłka i orzechy włoskie. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, pyszne. Przepis na blachę 25 cm x 36 cm Co potrzeba: 5 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)rabarbarem, na wierzch wylewamy drugą połowę ciasta.  Róbcie to za pomocą łyżki, żeby polać owoce cienką strużką, bo ciasta jest mało i nie przykryje całkiem owoców, ale to nic nie szkodzi. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na 60 minut. Pieczemy na funkcji góra-dół Smacznego :)) rabarbar, jabłka, orzechy włoskie, olej, ekstrakt waniliowy, wanilia

Bułka z Chlebem
Co zrobić z jabłek i kiwi? 67

zrobić z jabłek i kiwi? Co zrobić z jabłek i kiwi? W dzisiejszym artykule przedstawimy różnorodne pomysły na wykorzystanie jabłek i kiwi w kuchni. Te smaczne owoce są nie tylko pyszne same w sobie, ale także świetnie komponują się z innymi składnikami, dodając niepowtarzalnego smaku i aromatu do różnych potraw. Przygotuj się na kulinarne odkrycie! 1. Smoothie(...)także bogata w błonnik i witaminę C. 3. Pieczone jabłka z nadzieniem kiwi Pieczone jabłka to doskonały deser, którym możesz zaskoczyć swoich gości. Aby przygotować pieczone jabłka z nadzieniem kiwi, wystarczy wydrążyć gniazda nasienne z jabłek i napełnić je pokrojonymi w kostkę kiwi. Następnie posyp jabłka cynamonem i piecz w piekarniku przez około

Żyję by jeść
Szarlotka pieczona w jabłkach 129

Dzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę

Wiszniówka