Dziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości(...)puder do posypania 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Prażone jabłka przełożyłam do miseczki. Użyłam jabłek prażonych, które sama przygotowałam z jabłek antonówek. Można użyć również kupnych jabłek, ale one na pewno będą słodsze. Do jabłek dosypałam łyżeczkę budyniu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam wzdłuż na dwa pasy. Następnie
Waniliowe ImprowizacjePoznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku(...)Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki
Wrzosowa PolanaLekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam! Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego(...)Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy
maniapieczeniaChwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu(...)obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę 20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem
W królestwie smaków Beatyjeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu. Składniki: 150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów(...)pieczenia i migdałami. Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i startą na grubych oczkach tarki marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Formę o średnicy 20 cm natłuszczamy, posypujemy mąką i wlewamy do niej ciasto. Wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już
Made By Mom And SonDzisiaj przedstawiam Wam pyszne marchewkowe ciasto z dodatkiem jabłek :). Przepis na to ciasto pochodzi ze strony Kwestia Smaku ja jednak trochę je zmodyfikowałam po swojemu.nie dodałam wiórków kokosowych a zamiast ananasa użyłam jabłek. Wyszło pyszne :) SKŁADNIKI 2 jajka 250g cukru pudru 175ml oleju 250g startej na drobnych oczkach marchewki 1 duże jabłko 250g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku(...)ubijając wlewamy pomału olej. Następnie wsypujemy startą marchewkę,jabłko pokrojone w drobną kostkę i delikatnie mieszamy :). . W tym czasie nastawiamy piekarnik na 150C. Do miski wsypujemy przesiana mąkę,proszek do pieczenia,sodę i cynamon,wszystko mieszamy . Taką mieszankę dodajemy do masy z marchewką i delikatnie mieszamy do połączenia się skladników. Ciasto wykładamy do blaszki-wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia
Mała w garnku mieszatakie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki(...)minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone. Z białek I reszty cukru ubić pianę. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta
Smaki Przyprawy i Kolorytakie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki(...)minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone. Z białek I reszty cukru ubić pianę. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta
Kulinarna rozmowamałym gazie, aż jabłka zmiękną i się rozpadną, często mieszając. Czas zależy od twardości jabłek. Kiedy jabłka będą miękkie i zrobi się mus, dodać sok z cytryny. Następnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Kiedy jabłka stygną można zrobić ciasto. Do miski(...)żółtka. Zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą i większą. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki żeby się schłodziła. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Dno i boki wykleić większą częścią ciasta, do 3/4 wysokości. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
Agusiowe smakołykiChcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję(...)pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem
Kolizje SmakówWspaniała, delikatna i pachnąca cynamonem z dużą ilością jabłek.. Uwielbiam takie ciasta.. Polecam, naprawdę jest przepyszna. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej, A Woźniakowskiego z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. całość dokładnie wymieszać. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wlać do niej 2/3 ciasta a następnie na to wyłożyć na wierzch jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem i całość przykryć pozostałą ilością ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawniejajka 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mleka 5 szkl mąki pszennej 1 szczypta soli Prażone jabłka: 1,5 kg jabłek 1/2 szkl cukru łyżka cynamonu Kruszonka: 125 g miękkiego masła 200 g mąki 100 g cukru pudru Ciasto nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Mleko, jajka mają być zimne. Do miski dodajemy kolejno składniki: pokruszone drożdże(...)Ostudzić. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Na drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką. Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić
Smakołyki AsiMoja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała. Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :) Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm Składniki: 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki 130 g miękkiego masła(...)włóż masło, jajka, cukier, whisky, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego). Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C i piecz przez
Niezły Młynek