ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:192/956)

Racuszki owsiane 82

jeśli macie dużą rodzinkę, polecam podwoić listę składników Składniki (na 16 sztuk): 2 jajka, 1 szklanka mleka 1,5%, 1,5 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych), 2 jabłka, łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, masło klarowane (do smażenia). Racuszki owsiane – sposób przygotowania Na początek wlewamy do garnuszka mleko, dodajemy miód i cynamon. Całość(...)składników. Dodajemy przesianą mąkę i sodę. Jeszcze raz miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jabłka do ciasta i mieszamy całość łyżką. Ciasto nakładamy na rozgrzaną z masłem klarowanym patelnię i smażymy przez około 2 minuty z dwóch stron. Racuszki to idealny pomysł na jesienny posiłek

Natka Pietruszki
Gruszki w winie 126

danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie sałatki. Ostatnio jednak z guszek zrobiłam deser na słodko, bajecznie(...)miód płynny akacjowy. Jest on lekki w smaku i z winem oraz sokiem pomarańczowym skomponował się bardzo fajnie. Lubisz desery owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką . The post Gruszki w winie appeared first on MeCooks

mecooks
szarlotka z pianką 263

szarlotki nie trzeba przedstawiać. Ona broni się sama! Delikatny, rozpływający się w ustach spód ciasta, dużo kwaskowych jabłek, niebiańska pianka i chrupiąca kruszonka… Mmmm do tego lody i wszystko się zgadza! SKŁADNIKI 1,5 szkl. mąki 5 jajek 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 100 g margaryny cukru wanilinowego 1,5 szkl. cukru(...)następnie włożyć do piekarnika na ok. 10-15 min. (ciasto musi być zarumienione). W międzyczasie ubić białka na sztywną pianę i dodajemy 3/4 szkl. cukru. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie jabłka, następnie pianę. Z zamrażalnika wyjąć ciasto i zetrzeć na wierzch ciasta. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok. 1h.* WSKAZÓWKI * Uwaga na termoobieg! Może on spowodować

zabawa smakiem
Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą 168

przysmakiem królewskich uczt. Jej pestki uważane były za afrodyzjak. W XV wieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju(...)pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.  Warto wiedzieć, że dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor

My Chcemy Jeść
ciasto ucierane z jabłkami 266

składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 130 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne! 113

masło, ser oraz żółtko jajka *** *** Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kawałek jabłka *** *** Trójkąciki zwijamy w rogaliki(...)upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Szarlotka z bitą śmietaną 267

które poddusiłam w garnku do zmięknięcia, ale nie dopuściłam, aby całkowicie się rozpadły, gdyż zależało mi, by w cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy ). Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka(...)cukru 40 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: około 1,7 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej, szarlotkowej, np. szara reneta ( u mnie papierówka ) 50 ml wody 2 - 3 łyżki cukru ( ilość zależy od kwasowości jabłek oraz upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany

Opowieści z piekarnika
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie 231

Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji(...)Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek

karmelowy
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 128

jabłka -3 szt oliwa -1 szkl cukier -1 szkl proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki soda -1 łyżeczka cynamon bułka tarta tłuszcz cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pieczenia,sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Bezglutenowe babeczki biszkoptowe z jabłkami 240

Zrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek.  Pulchne, lekkie i smaczniutkie.  Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta. Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek  maksymalnie  do 2/3 wysokości. Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały , wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut - aż się ładnie zarumienią. Ciepłe

Ze smakiem bez glutenu
Tarta serowo-jabłkowa 169

Niesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru(...)wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi

Różne smaki w kuchni
Tarta serowo-jabłkowa 194

Niesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru(...)wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi

Słodkości i nie tylko
Szarlotka z budyniem 194

jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć(...)lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.  Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Chleb na sodzie z rozmarynem , jabłkiem i rodzynkami 143

stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania