Czyli ajerkuchy bez ajerów ;) Słodkie, puszyste, z ciasta podobnego do naleśnikowego, z zatopionymi w nich jabłkami, mniam! Miałam na nie super przepis od Babci - z mąki, jajek i kefiru. Po wegańskiej stronie życia mamy z tego tylko mąkę, więc długo nie było u nas ajerkuchów. Ale - tęsknota jest matką rozwiązania, które jest - jak zwykle - banalne :) Wystarczyło do zwykłego(...) - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego 2 plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem drugi
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEChleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki rodzynek, 1 małe jabłko 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem(...)składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Chlebek jest bardzo wilgotny i aromatyczny Wypiekały
Gotuj Sam!czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej(...)truskawkowy dla koloru) ½ szklanki cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem. Ciasto - Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych
Takie tam pichceniePrzyszłą sobota więc trzeba było zrobić jakieś ciasto do kawy. A że w domu mam dużo jabłek postanowiłam upiec jabłecznik, ale w innej odsłonie. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Warstwy ciasta zaczynając od dołu: - połowa ciasta - biszkopty - starte jabłka - biszkopty - druga połowa ciasta
Amatorka kuchennajabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta) 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić jabłka – duże na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Jabłka(...)przyklejało)- można je podzielić na dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga. Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut
Smaczny zeszytciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto(...)minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą
RAROSSAgruszkami sprawiają, że ten wyjątkowy wypiek nabiera specyficznego charakteru. Zdecydowanie jest to ciasto dla osób ceniących ciekawe połączenia smakowe. Polecam! Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 4 g proszku do pieczenia 2 jajka 1 żółtko jabłkowo-gruszkowa masa 1 kg jabłek np.: antonówek, szarych renet 500 g gruszek 150 g cukru(...)wody 50 g mąki ziemniaczanej 30 g cynamonu 30 g cukru waniliowego Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło oraz jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Jabłkowo-gruszkowa masa: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na kwadraty. Owoce umieszczamy w garnku
Ciasta z tradycjamimacie pod ręką nic słodkiego do kawy, z opresji uratują Was właśnie takie ciasteczka. Są idealne w sytuacjach kryzysowych a goście będą zapewne zadowoleni. Składniki 2 płaty ciasta francuskiego 7 jabłek cukier cynamon Sposób Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)kostkę. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cukru i cynamonu do czasu aż się częściowo rozpadną. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe kwadraty (część ciasta zostawiamy na zrobienie kratki). Na każdy kwadrat nakładamy jabłka, które przykrywamy wyciętymi z ciasta paskami, tak aby powstała kratka. Gotowe ciastka układamy na blaszce wysmarowanej margaryną, pieczemy przez
Kuchenne aromatyjabłko 1 rolka shortcrust pastry (ciasto kruche) cynamon Jabłko myjemy, wykrajamy środek i kroimy w cieniutkie listki Ciasto rozkładamy, dzielimy na 12 takiej samej grubości wstążki Na każdą wstążkę układamy po kilka listków jabłek posypujemy cynamonem i zwijamy tak aby wyszedł nam kształt przypominający różę Wkładamy do brytwanek na babeczki i pieczemy
Klaudynkowa kuchniażyczę, u mnie w Rzeszowie pada, więc pogoda trochę średnia :-). Składniki ciasto: 250 g masła miękkiego 150 g cukru (w oryginale 200 g) starta skórka z 1 cytryny 5 jajek L (temp. pokojowa) 150 g mąki pszennej 180 g maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka: 1 kg jabłek (odmiana reneta) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru(...)pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach, na końcu dodajemy piane z białek i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta, na ciasto wcześniej przygotowane jabłka i na jabłka drugą połowę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i możemy posypać cukrem pudrem
kruche babeczkiJabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami to wypieki jesienne ,niestety jesień się zapodziała i jest zima :) ale jabłka są więc rozgrzejmy się drożdżowym ciastem mocno cynamonowym . Z podanej porcji wyjdzie jedna duża porcja lub dwie mniejsze ,ja zrobiłam dwie mniejsze bo lubię farsz w cieńszym cieście :) Składniki : Ciasto : - 460 g mąki pszennej u mnie(...)wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy odmianę jabłek bardzo miękką to nie musimy ich dusić ,wystarczy zetrzeć na tarce ,dodać miód, mąkę i cynamon, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski ,z drożdży
Wypieki Renemnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :) Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, margaryna 1 kostka, cukier 1 szklanka, śmietana 18% 3-4 łyżki, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka starta(...)bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie przenieść na blaszkę. Ciasto posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy lekko
kulinarne odsłony patikomponują się z różnymi owocami. Można użyć zarówno świeżych , jak i z puszki czy mrożonych. U mnie dziś wersja z jabłkami . A ,że do jabłek cynamon pasuje idealnie dlatego też ciasto polałam lukrem cynamonowym. Składniki : 250 g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) 5 jajek 150 ml oleju 1 szklanka (220g) cukru 2,5 szklanki (450g) mąki(...)jajka z olejem i jogurtem . W drugiej połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Całość zmieszać razem wsypując stopniowo suche składniki do mokrych . Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać pokroić na ósemki . Wierzch ciasta posypać garścią bułki tartej. (Zapobiegnie to zapadaniu się owoców.) Poukładać cząstki jabłek. Piec
Malinowa Kawiarenkapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Dzisiejszy przepis będzie na wspaniałe ciasto z jabłkami i śliwkami. Było tak pyszne, że jeszcze nie jeden raz do niego wrócę. Przepis wzięłam tej strony. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża blacha ciasta. Składniki na ciasto(...)cukru waniliowego 250 g miękkiego masła lub margaryny 5 jaj 200 ml kwaśnej śmietany 12 – 18% Składnik na masę jabłkowo - śliwkową: 1 kg jabłek ½ kg śliwek węgierek ½ szklanka cukru 1 łaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku, Do wymieszanych składników dodać, śmietanę
Na słodko lub wytrawnie