ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:177/956)

Ciasto z jabłkami 94

Puszysty biszkopt z plasterkami jabłek, to świetne ciasto, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, do przygotowania na szybko. Robi się je raz-dwa, a znika jeszcze szybciej. Moje dziecko poprosiło, bym następnym razem zrobiła je tyyyyylko dla niego Najlepiej z większą ilością jabłek! No fakt, wykorzystałam 3 sztuki, a spokojnie mogłam dać jeszcze jedno 4 jajka 3/4 szkl(...)proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy na babkę lub do tortownicy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki. Rozkładamy je na cieście. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Ciasto makowe z jabłkami 124

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać(...)trochę agaru).    Płyn do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki. Ciasto lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko tężejącą galaretką. Można wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty, tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje. Ja zrobiłam połowę ciasta z maku białego a drugą z niebieskiego. zastawa

królestwo garów
Niedzielna szarlotka 229

dostatkiem no to szarlotka :p Fajny taki kompromis, co nie??? Szukając odpowiadającego naszym wymaganiom deseru trafiłam do: Justyś , a tam pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką.  W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotka Składniki na tortownicę 24cm.: 2 szkl. mąki tortowej; 3/4 szkl. cukru; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki kakao, ja wymieszałam(...)części: większa 2/3 i mniejsza 1/3 całego ciasta. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 20 min. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Większy kawałek ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Studzimy po wyciągnięciu z piekarnika. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobne

Miksturownik
10 słodkich przepisów na święta 131

Wasze historie . 1. Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć mojego ostatniego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone i kaki. Ciasto czekoladowe zawiera mój ulubiony składnik, którym jest… mocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone musem z persymony(...)śmietaną i czekoladą. Ogólnie bardzo prosty sernik, który nie ma prawa opaść, bo ser nie ląduje w piekarniku. 8. Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Wilgotne korzenne ciasto z marchewką, przełożone waniliowym kremem twarogowym. Proste, pyszne i idealnie świąteczne. 9. Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem Mniej tradycyjna odsłona świąt to blondie z kawałkami białej czekolady przełożone cynamonową warstwą. Diabelnie

Słodkie Gotowanie
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 173

cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy. Czy chcemy uzyskać z nich(...)rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy  migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę. Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami. Ciasto piec przez  ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni

Mania Gotowania
Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami 58

Pyszne ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem. Doskonały pomysł na coś słodkiego do kawy oraz na śniadanie. Artykuł Ciastka z ciasta francuskiego z jabłkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
SIOSTRY ANIELI SZARLOTKA 241

podstawą do placka z malinami i budyniem. Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie: Masa jabłkowa(...)czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto

RAROSSA
Tarta różana 152

Pyszna , lekko kremowa tarta z jabłkami, w sam raz na pochmurne mgliste styczniowe wieczory. A już z filiżanką aromatycznej kawy nic więcej nie trzeba:) składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5-6 jabłek najlepiej z czerwoną skórką 6 łyżek cukru pudru sok z cytryny krem: 5 łyżek mąki 50 g cukru ( ok 3 łyżki(...)śmietany kremówki 2 jaja oraz 4-5 łyżek sklarowanego masła Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Podpiec ok 15 min w 200 st C Resztę ciasta francuskiego pociąć na małe paski ok 1,5 cm. Jabłka umyć ( nie obierać), pociąć na bardzo cienkie półplasterki tak, by skórka była na jednym brzegu. Zagotować 300 ml wody

Z Marcepanem
Koperty z jabłkami 161

użyłam Kloster) - cukier puder - cynamon Przygotowanie:  Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała

W poszukiwaniu inspiracji
Babeczki plenerowe cytrynowe 75

skórka starta z połowy cytryny 6 łyżek gęstego kefiru 2 jajka L 60 gram miękkiego masła 1/2 szklanki cukru ( można troszkę więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta ) 1 cukier waniliowy 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W dużej misce ucieramy miękkie masło(...)śmietany. Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Sześć foremek napełniamy ciastem, tak do 2/3 wysokości. Do masy pozostałej w misce dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Nie dodawałam cynamonu, nie posypywałam jabłka cukrem - ciasto jest wystarczająco słodkie i aromatyczne. Wykładamy masę do pozostałych sześciu foremek, również do 2/3 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

Kronika Piekarnika
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I POŁÓWKAMI JABŁEK + FILMIK 51

Jabłecznik z połówkami jabłek i budyniem jest smaczny i efektowny. Polecam przepis.          SKŁADNIKI : 1 kg mniejszych jabłek  200 g masła  4 duże łyżki cukru pudru  3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 szklani mąki pszennej tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 duża łyżka z czubkiem, gęstej kwaśnej(...)Jabłka należy obrać, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.  Na do układamy pierwsze ciasto, na to wylewamy wcześniej ugotowany budyń, następnie układamy połówki jabłek i ponownie ciasto.  Lekko je nakłuwamy widelcem.  Ciasto pieczemy około 35-40 minut, temperatura 180-185 %*. Po upieczeniu studzimy je zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Wiewiórka wg Aleex 191

jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej czekolady • 4 jabłka • 2 łyżeczki cynamonu • 3/4 szklanki drobnego cukru • 6 łyżek stopionego masła Sposób(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. 10. Piec przez

W mojej kuchni
Wegańskie pancakes – przepis z batatami | DIETA 1800 KCAL 64

ugotowanie go w wodzie. Następnie należy go zblendować, aby powstało purée. Do purée dodać mąkę, mleko sojowe oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie smażyć placuszki z przygotowanego ciasta. Gotowe placuszki należy podać z malinami, syropem klonowym oraz płatkami migdałowymi. DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ W EBOOKU Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety bataty? Batat to warzywo, które posiada wiele wartości(...)wierzch dodać kawałki dyni i posypać cynamonem. Pancakes z jabłkami i cynamonem – do ciasta dodać starte jabłka oraz cynamon, a na wierzch dodać kawałki jabłek i posypać cynamonem. Pancakes z jagodami i syropem klonowym – do ciasta dodać jagody, a na wierzch dodać więcej jagód oraz syrop klonowy. Pancakes z truskawkami i mlekiem kokosowym

Via Gusto
kluseczki z jabłkami 141

dokładnie mieszamy z mlekiem, wlewamy do jabłek i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta z jabłkami i mieszamy, aż się połączą. Gotowe ciasto nabieramy porcjami łyżką i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 4 min. Podajemy z roztopionym masłem i bułką tartą

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka migdałowa 214

jabłek (obranych)* 3 łyżki miodu z cynamonem Miody Wileńskich 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części(...)lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania