ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:179/956)

Szarlotka 177

Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jabłka(...)gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w  temperaturze 180 o C przez 10 minut. Na ciasto wyłożyć jabłka a następnie rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec w  temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Rolada z makiem i jabłkami 72

duże jabłka  pół puszki maku  2 białka 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl  mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania kakao ok 3 łyżeczki Jabłka obieramy i kroimy cienko na plasterki (można na szatkownicy) Mak mieszamy z białkami łyżką, bez konieczności(...)ubijania piany Dużą blaszkę wykładamy papierem i rozkładamy równomiernie mak i następnie jabłka. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Polewamy równomiernie mak pokryty jabłkami połową ciasta, do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy. Polewamy w pasy i rozmazujemy

Gotowanie jest łatwe
Racuchy z jabłkami 153

zawsze zwycięża smakiem i aromatem. Pamiętajmy też o paru trikach doświadczonych kucharek na pyszne racuchy: do rozczynu należy dodać 2 łyżki mąki, a mąkę do ciasta należy przesiać, wtedy racuchy będą pulchniejsze, jabłka albo kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Oczywiście jak zawsze czekamy na Wasze komentarze, jak smakowały racuchy, co Wy jeszcze dodajecie(...)plastry. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, dodajemy pianę z białek i plastry jabłek. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy ciasto z co najmniej jednym plastrem jabłka i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Smacznego. Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szarlotka jaglana. Pokochacie ją od pierwszego kęsa! :) 127

Jesienne ciasta kojarzą nam się zazwyczaj ze śliwkami, albo z jabłkami, prawda? Ciasto ze śliwką w zdrowej wersji pojawiło się na blogu niedawno, a dziś przyszedł czas na deserową królową jesieni, czyli szarlotkę. Ale nie taką zwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka(...)jabłka i pokrój je w kostkę, a suszone owoce posiekaj w kawałki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kawałki owoców. Dodaj kardamon, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie zblenduj całość na owocowy mus. Jest przepyszny, spróbuj! Gotowe nadzienie wyłóż na wcześniej podpieczony spód. Na koniec posyp wierzch ciasta płatkami

Natka Pietruszki
Jabłecznik pod pierzynką 165

Pyszny jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 %  2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka(...)najlepiej w robocie , ok 1/3 ciasta wkładamy do woreczka i dajemy do zamrażarki resztę ciasta również do woreczka i do lodówki , kruche ciasto im zimniejsze tym po upieczeniu smaczniejsze. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kostkę,wrzucamy na patelnię z masłem ,cynamonem i cukrem i dusimy ok 15 min, jak mamy miękką odmianę jabłek to skracamy

Wypieki Rene
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 127

mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka łyżka soku z cytryny  Jabłka obieramy, kroimy(...)sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem, układamy jabłka i zalewamy ciastem. Tak przygotowana blaszka ląduje w piekarniku na 30 min w temperaturze 150 stopni z funkcją

Kuba Gotuje
Biszkopt z imbirowymi jabłkami 128

mnie przepis na jabłka pod biszkoptem. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na jabłkowy spód ciasta potrzebne są: 2-3 cm imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 duże jabłka łyżka soku z cytryny  Jabłka obieramy, kroimy(...)sztywnej piany kolejno dodajemy żółtka podczas miksowania, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, na sam koniec dodajemy do ciasta miód i delikatnie już mieszamy ciasto mikserem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko podsypujemy spód mąką lub cukrem pudrem, układamy jabłka i zalewamy ciastem. Tak przygotowana blaszka ląduje w piekarniku na 30 min w temperaturze 150 stopni z funkcją

Kuba Gotuje
Szarlotka z delikatnym budyniem śmietankowym 129

CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA 3 sztuki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy aż jabłka zmiękną BUDYŃ Ja użyłam śmietankowego. Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmniejszymy tylko ilość mleka o 100 ml. PRZYGOTOWANIE Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty), trochę ciasta zostawiamy. Na ciasto wykładamy jabłka, następnie wylewamy budyń. Na budyń układamy paseczki z ciasta, które zostało, tak by ułożyć piękną kratkę. Ciasto pieczemy 40 minut

Mój Smak na Życie
Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem 145

pada hasło „smaki dzieciństwa”? My mieliśmy dosyć duży sad i zawsze na jesień pełno w nim było jabłek – więcej niż mogliśmy zjeść;) Były więc ciasta z jabłkami, racuchy z jabłkami, kluski na parze z jabłkami i chyba najszybszy sposób – makaron z musem jabłkowym (też skojarzył Wam się wierszyk Entliczek-Pentliczek?;)). Gdy zobaczyłam(...)łyżki rumu   Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki (gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy jeszcze odrobinę mleka, a gdyby zbyt rzadkie – dosypujemy mąki). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy

Smaki Na Talerzu
Mus jabłkowy 85

odmiany. Nie ma znaczenia jakiej odmiany jabłek użyjemy. Mus będzie pyszny. Z doświadczenia wiem, że użycie kilku odmian jabłek, poprawia smak, aromat oraz konsystencję musu. Jabłka są niedrogie, a bardzo często darmowe z przydomowych ogródków. Gorąco zachęcam do przygotowania musu z jabłek i innych owoców do słoików na zimę. Jabłka są bogatym źródłem witamin(...)możesz go wykorzystać. Mus jabłkowy – składniki. Szklanka to pojemność 250ml. Podaję proporcje dla 1 kg jabłek. Z każdego kilograma jabłek otrzymuję ok 800 ml musu. Kaloryczność potrawy: 70 kcal w 100g. Używaj zdrowych, nie obitych jabłek. 1 kg jabłek (przed obraniem) od 50 do 75 ml wody ( w zależności od soczystości owoców) 3 łyżki soku

Ania gotuje
Ciasto marchewkowe z jabłkiem i cynamonem 181

Ciasto marchewkowe wpisało się już na stałe na listy słodkich wypieków. Ja proponuję wersję z jabłkami, które nie tylko dodają smaku ale również wilgoci. Cynamon natomiast doskonale komponuje się z jabłkiem. Składniki: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) 4 jajka M 2 szklanki mąki mąki szymanowskiej tortowej ¾ szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego ½ szklanki mleka 3,2% 1 szklanką brązowego cukru(...)mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 50 minut

Pyry na Gaz
Jabłka w cieście wg Martyny, Katowice 216

teraz szybki, prosty i pyszny deser. Idealny, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, ale zdrowego. Podziękowania dla również lubiącej  gotować  Martyny :). P.S. Jabłka w cieście świetnie smakują posypane cynamonem i cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dodatkiem jogurtu lub dżemu. Składniki: 4 jabłka 130-150 ml mleka 2 jaja 1 opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki(...)łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia (dodaję do ciasta kilka łyżek) Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, ma być dość gęste (jeśli nie jest, dodaj trochę więcej mąki, jeśli jest za gęste – dolej trochę mleka). Obierz jabłka, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój na plastry. Zanurzaj w cieście i smaż na złoto

Qlinarnie i Qlinarnie
Jesinne liście z jabłkiem 99

oczyśćcie takiej  pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :)  Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy  żółtko  Przygotowanie:  z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon).  Jabłko obieramy i ścieramy na tarce

Niezły Młynek
Jesinne liście z jabłkiem 139

oczyśćcie takiej  pozytywnej. Ja dzieci nie mam, ale polecam ten przepis na wspólne gotowanie z waszymi pociechami. Przepis jest banalnie prosty, a ciastka wyglądają zjawiskowo :)  Składniki: ciasto francuskie jabłko cynamon cukier trzcinowy  żółtko  Przygotowanie:  z ciasta wycinamy 10 takich samych liści (najlepiej odrysować liścia na kartonie jako szablon).  Jabłko obieramy i ścieramy na tarce

Niezły Młynek
Szarlotka 102

folię i odstawić do schłodzenia na ok 40 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować wyłożyć dobrze na formie (30 x25 )docisnąć boki i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi można przygotować jabłka. Jabłka obrać ze skórki i usuną gniada nasienne i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach a następnie doprawić cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym. Podpieczony spód posypać bułką, wyłożyć potarte i doprawione jabłka przełożyć na ciasto. Pozostałym ciastem (mniejsza część) rozwałkować i przełożyć na  wyłożone jabłka, boki dokładnie docisnąć, ponakłuwać widelcem i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania