ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:184/956)

Proste ciasto z jabłkami 54

Proste ciasto z jabłkami. No takie proste to ciasto jak konstrukcja cepa ( nie, nie czepiam się w tym zdaniu Królisia). Kilka składników, “pinć” minutów merdolenia mikserem, kolejne “pińć” potrzebne na obranie i pokrojenie jabłków w plasterki i już możecie wstawaic ciasto do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Króliś (doświadczalny” znany jaki dwie(...)chwilę zawiesił. Powiem Wam, że jedno z bardziej wilgotnym i mięciutkich ja królisiowe futerko ciast jakie jadłam. Tak…dostapiłam tego zaszczytu, że uchował się dla mnie jeden kawałek, bo Króliś tak był zafascynowany akcją serialu, ze nie zauważył, że jeden kawałek wyparował. Ciasto polecam do kawy i ulubionego tasiemca. Ilość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins

Spice things up
Proste ciasto z jabłkami 57

Proste ciasto z jabłkami. No takie proste to ciasto jak konstrukcja cepa ( nie, nie czepiam się w tym zdaniu Królisia). Kilka składników, “pinć” minutów merdolenia mikserem, kolejne “pińć” potrzebne na obranie i pokrojenie jabłków w plasterki i już możecie wstawaic ciasto do piekarnika. Prawda, że bułka z masłem? Nawet Króliś (doświadczalny” znany jaki dwie(...)chwilę zawiesił. Powiem Wam, że jedno z bardziej wilgotnym i mięciutkich ja królisiowe futerko ciast jakie jadłam. Tak…dostapiłam tego zaszczytu, że uchował się dla mnie jeden kawałek, bo Króliś tak był zafascynowany akcją serialu, ze nie zauważył, że jeden kawałek wyparował. Ciasto polecam do kawy i ulubionego tasiemca. Ilość porcji / Servings – 8 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins

Spice things up
Zatopiony jabłecznik 163

tzw. zatopiony jabłecznik( Versunkener Apfelkuchen). Właśnie pod tą nazwą znajdziecie niemieckie przepisy na jabłecznik z dużymi kawałkami owoców w cieście. Zatopiony jabłecznik jest soczysty, poleży kilka dni, chociaż u nas wszystkie ciasta wytrzymują góra dwa dni. Kawałki jabłek nacinamy wzdłuż, albo robimy dekoracyjną kratkę. Dodatkowo

dolcevitainmykitchen
Racuchy drożdżowe z jabłkami 148

, jako owocu. Jednak potrawy z jabłkami uwielbiam pod każdą niemal postacią.  A sposobów na ich wykorzystanie jest na prawdę wiele. Na podwieczorek można przygotować pyszne ciasto z jabłkami , a na obiad np. kładzione kluski . Najbardziej popularnym jednak daniem są chyba placki z jabłkami. W zeszłym roku na moim stole królowały maślankowe placuszki z jabłkami(...)waniliowy, sól i cynamon. Zalewamy ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i rodzynki. Łączymy je z ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej łyżce ciasta. Formujemy racuszki. Smażymy na z każdej strony

Pobite gary Barbary
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 141

mąż użyje prawie wszystkich jaj na poranną jajecznicę, łaskawie zostawiając jedną sztukę, kiedy ja mam w planach wielkie pieczenie....) i ulubione do wypieków jabłka. Co powstało i jakie jest dokładne wykonanie? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram margaryny do pieczenia - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - pół szklanki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek(...)minut.  Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg).  Jabłka kroję w cienkie plasterki, układam na podpieczonym cieście. Przygotowuję pianę- miksuję białko ze szczyptą soli, cukrem, pod koniec dodaję jogurt i delikatnie mieszam. Wykładam na jabłka. Całość zapiekam przez ok. 30 minut

Wielopokoleniowo
Ciasto z jabłkami i cynamonem 67

masła zrobią się małe kawałeczki. Wtedy dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj przez chwilę a potem wyrób rękami gładkie ciasto. Z ciasta ulep kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką na 1 godzinę. Jabłka obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na grubych oczkach. Bierz po trochę startych jabłek w dłonie i mocno odciśnij(...) przez około 15 minut (uważaj, aby nie przypalić). Odstaw do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o krótszym boku około 25 cm. (w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką). Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie zimne uprażone jabłka, małym sitkiem przesiej na jabłka cynamon. Zwiń ciasto jak roladę zaczynając zwijać od krótszego boku. Włóż

Delicious Place
Szarlotka królewska 45

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt(...)proszku przesiane przez sitko i po łyżce gorącej wody cały czas ucierając. Jabłka ? Obrane i starte jabłka na tarce o grubych oczkach zagotować razem z suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa ? Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta ? Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. ? Na biszkopt wylać gorące jabłka

To co kocham
Szarlotka królewska 146

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje(...)suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą

To co kocham
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 148

pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie(...)skórką) na tarce o dużych oczkach, dodaj przyprawy, sok z cytryny i płatki owsiane. Odczekaj z 10 minut aby płatki wsiąknęły nadmiar soku. Słodzone ciasto wyjmij z lodówki, na wylepionym ciastem dnie formy rozłóż jabłka, a na wierzchy rozłóż rozwałkowaną drugą porcję ciasta. Całość posyp cukrem Jabłecznik piecz przez godzinę w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego

greenscarf
Szarlotka na bardzo kruchym cieście 159

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało(...)wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kakaowe ciasto ucierane z jabłkami, budyniem czekoladowym i kruszonką 87

Klasyczne, kakaowe ucierane ciasto. A przy okazji wdzięczny podkład do owców,  które zwiastują to, czego zapach subtelnie unosi się już w powietrzu.   Jeszcze nie oficjalna, ale powoli.. na wyciągnięcie ręki. Jesień. Ręce możemy wyciągać, po wszystko,  co wkomponować jest okazja w sezonowe wypieki.  Do proponowanego dziś ciasta wykorzystałam jabłka.  W tym roku(...)łyżka cukru Wykonanie: Proponuję rozpocząć od ugotowania gęstego budyniu czekoladowego,  na 300 ml mleka, z dodatkiem łyżki cukru.  Przed wyłożeniem na ciasto należy go przestudzić,  od czasu do czasu mieszając. Jabłka kroimy w niewielką kostkę,  oprószamy cynamonem, mieszamy z łyżką cukru. Składniki kruszonki łączymy w miseczce - palcami lub widelcem. Jajka ubijamy z cukrami na jasny

Kronika Piekarnika
Naleśniki z tartym jabłkiem 166

naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka wodyszczypta soli1 łyżka cukru pudruaromat waniliowycynamon 2 jajka2-3 jabłkasok z cytryny Sposób przygotowania:1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej(...)Skrapiamy sokiem z cytryny.3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron.5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Odchudzona szarlotka 212

łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko(...)rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 195

pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać(...)wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek

RITA food channel
Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci 158

cukru waniliowego Dodatkowo: Cukier puder do posypania rogalików     *** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, masło kroimy w dużą kostkę *** *** Wszystko zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części *** *** Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem waniliowym *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy(...)upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ       Artykuł Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 207

przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.  Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż(...)patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły.  Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się

Roślinna - blog wegański
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 266

ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powstała tarta z budyniem malinowym i jabłkami...Składniki: Ciasto:250 gram mąki pszennej50 gram cukru2 żółtka120 gram zimnego masła5 łyżek kakaoMasa:2 budynie malinowe500 ml. mleka1/2 szkl. cukru5 łyżek bardzo czubatych twarogu sernikowegoDodatkowo:4 jabłkacukier puder do posypaniaNiepełną(...)konsystencję bardzo gęstą. po ostygnięciu dodajemy twarogu sernikowego i chwilę miksujemy.Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..Blachę

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania