Składniki 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży szczypta soli 6 łyżek drobnego cukru 2 jajka 3 szklanki mleka nie za zimne - 6-8 jabłek Etapy przygotowania Mąkę przesiać do dużego naczynia---ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać(...)połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę -u mnie plastry ze sloika. Odstawić na 15-20 min. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. dodajmy troszkę masła
w mojej kuchniprzepisy na słodkie wypieki i nie tylko. Przykładem na to może być przepis na ciastka Piwoszki z jabłkami. Takie słodkości zrobimy bez dodatku jajek i cukru, a mimo to ciastka Piwoszki z jabłkami będą wystarczające słodkie i bardzo smaczne. Ciasto zagniatamy tylko z mąki, masła i białego piwa (można dodać też cukier wanilinowy). Masło można zastąpić margaryną(...)solą do miski. Dodać schłodzone masło. Posiekać nożem lub siekaczką, aż powstanie kruszonka. Następnie wlać piwo i ręką wyrobić jednolite ciasto (nie wyrabiać zbyt długo). Gotowe ciasto zawinąć we folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier
Danka Pichciwyłożonej papierem do pieczenia o wym ok 23 cm lub formy 23 x 17 cm. Jajka ubić z cukrem, dodać proszek do pieczenia i na koniec mąkę. Ciasto wylać na jabłka i piec ok 30 min z termoobiegiem w temp 180 st. Po upieczeniu wyjąć , obrócić jabłkami do góry i ostrożnie zdjąć papier. Posypać czekoladą przed wystudzeniem
Gotowanie jest łatwelodówce, nie trzeba ich wyrabiać (wystarczy wymieszać łyżką) i nie musimy długo rano czekać, aż ciasto wyrośnie. Dodaję też suszone drożdże – odpada przygotowanie zaczynu. Tak więc przed snem mieszamy, a rano obieramy i dodajemy jabłuszko – możemy już smażyć. Nocne racuchy z jabłkiem: 3 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 1 i ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 duże(...)sezonie) olej do smażenia Do dużej miski (ciasto urośnie) wsypujemy mąkę, cukier, drożdże suszone oraz sól. Wlewamy mleko i dodajemy jajko. Całość mieszamy łyżką, aż do połączenia. Nakrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto z lodówki i dodajemy obrane oraz pokrojone w niewielką kostkę jabłka. Zostawiamy ciasto na minimum pół godziny
Poezja smakustarte orzechy. Polej równomiernie olejem kokosowym. 4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 5. Krój dopiero po wystudzeniu. Rady: im bardziej soczyste jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli(...)masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę soku jabłkowego lub ewentualnie wody do pokrojonych/startych owoców jeśli używasz słodkich owoców, dodaj mniej ksylitolu jeśli masz więcej czasu, zetrzyj jabłka na tarce - ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadania możesz, ale nie musisz, obrać jabłka szarlotka najlepiej smakuje po dniu spędzonym w lodówce Energia (1 kawałek) Białko
Powiedz dietom niekilku miejscach i również włożyłam do lodówki na kilka minut, aby ciasto stężało. W tym czasie nagrzałam piekarnik do temp. 180°C. Ciasto włożyłam do piekarnika i piekłam ok. 10 min. W międzyczasie obrałam jabłka i pokroiłam na duże kawałki. Jabłka przełożyłam do garnka, dodałam ok 50 ml wody, agawę, miód i dusiłam pod przykryciem(...)Rodzynki i jagody goji zalałam wrzątkiem, przepłukałam zimną wodą i dodałam do jabłek. Po 10-ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, na spód wyłożyłam uduszone jabłka. Na wierzchu zrobiłam kruszonkę. Ciasto ponownie włożyłam do piekarnika i całość piekłam
nietadietajabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego żółtko do posmarowania 300 gr kaszanki (trzy pętka) cebula jabłko 2 łyżki oleju do smazenia 250 g serka kremowego (ja daję President z rzodkiewką) ogórek zielony 3 spore ząbki czosnku szczypta soli Wykonanie(...)jabłko i całość podsmażamy 5-10 min. 2. Obieramy kaszankę z flaka, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnie podlewając nieco wodą. Kilka minut dusimy i rozdrabniamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy. 3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Odstawiamy. 4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Z ciasta
Mama z miastaroztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy je przygotowanym sosem z karmelizowanych(...)rozpuszczamy na niej miód. Dokładamy 3/4 bananów i smażymy je nie dłużej niż 2 minutki, jak już się smaki połączą-studzimy. Połowę przestudzonej masy dodajemy do wyrośniętego ciasta. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nabieramy łyżką porcje ciasta (ja dawałam 2 łyżki ciasta na jeden placuszek
Rozpustne gotowanieDodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodać stopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy przełożyć do miseczki i dodać do nich miód. Całość wymieszać. Jabłka obrać, przekroić(...)połówki i usunąć gniazdo nasienne za pomocą łyżeczki do melona, aby powstały okrągłe wgłębienia. Jabłka skropić sokiem z cytryny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta ułożyć połówkę jabłka, zagłębieniem do góry i w to miejsce wypełnić orzechami. Zlepić brzegi ciasta i ułożyć łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam placuszki z jabłkami ale te w wersji drożdżowej są wyjątkowo pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto musi nieco wyrosnąć ale i tak ich przygotowanie nie zajmuje bardzo dużo czasu! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)łyżki. Tak przygotowane ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce, najlepiej przykryj miseczkę jeszcze ściereczką. W tym czasie obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Po 30 minutach dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Za pomocą jednej lub 2 łyżek (druga łyżka przydaje się do zdejmowania ciasta z łyżki i formowania racuchów
nietylkopasta.plżółtka 1 łyżki jogurtu 6 średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki(...)minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią formę do ciasta (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Na ciasto przekładamy pokrojone jabłka oraz truskawki. Posypujemy je cynamonem. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy na kwadrat o grubości około
Mienta blogćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach. Po 30 min. ciasto dzielimy na 2 części, a Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierwszą część ciasta wałkujemy (obficie podsypujemy) na wielkość formy. Przekładamy do formy posmarowanej masłem. Przekładamy kajmak i równo rozkładamy. Na tym układamy starte jabłka. Posypujemy cynamonem. Druga część ciasta również wałkujemy (obficie podsypujemy) na wielkość formy(...)Wykrawamy paski i układamy na jabłkach. Z tego co zostaje robimy kulkę, wałkujemy i wycinamy dowolne kształty (mogą być to serduszka, gwiazdki czy listki) i układamy na cieście. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 60 min aż będzie zarumienione
CzarnawisienkaCześć I po raz miałam się wyrobić i się nie udało. Ale za to dzisiaj będą dwa, obiecane poprzednio, posty. :) Wiewiórka jest ciastem, które zawsze się udaje. Nie jest także bardzo skomplikowanym wypiekiem. I na dodatek wielokrotnie wypróbowanym. Zawsze wszystkim wiewiórka smakowała. Wiewiórka Przygotuj miski, mikser, szklankę, prostokątną blachę, łyżkę i łyżeczkę, papier do pieczenia, nóż i deskę do krojenia(...)przerywając mieszania, porcjami, na przemian z olejem, dodawaj do jajek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następne wmieszaj w ciasto rozprowadzoną wodą sodę oczyszczoną. Z ciastem połącz delikatnie ubitą piane z białek. Na końcu w ciasto wmieszaj pokrojone jabłka i orzechy. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wiewiórkę piecz przez około 30 minut
blog.moje-pasje.infobardzo smaczna, wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku(...)będą nim nasiąknięte. Jeśli soku będzie zbyt dużo, nie stanowi to problemu, gdyż będzie można go lekko odsączyć, natomiast zbyt suche jabłka nie oddadzą suchym składnikom w cieście swojej wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła, gdyż podczas pieczenia zarówno sok z jabłek
Smakołyki Bereniki