/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html)
Waniliowe Improwizacjekońcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób na zdobycie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagorące popołudnia letnią porą najlepsze desery lodowe, ale to ciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami. SKŁADNIKI: cienki biszkopt 250g borówek amerykańskich 250g malin 2 śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa WYKONANIE: upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady), galaretkę rozpuszczamy w szklance
Kuchnia Beatynitki, toffi-czekoladowe żujki oraz czekoladowe płatki. Można ich używać zarówno jako posypki do deserów, ciast, lodów, ale i też jako dodatku do ciasteczek (łezki z białej czekolady dodaję często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy
Słodkie okruszkijest świetnym dodatkiem do wielu deserów. Można użyć go jako polewę do lodów , budyniu czy galaretki. Świetnie komponuje się z owocami, zarówno świeżymi jak i pieczonymi. Taki sos waniliowy podaję oddzielnie, w dzbanuszku, i każdy może sobie polać nim deser czy kawałek czekoladowego ciasta , jeśli tylko chce. Jego kremowa i jednocześnie płynna konsystencja jest bardzo przyjemnym akcentem i urozmaiceniem deseru
Smaczna Pyzapieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie
Aga w kuchniróżni się tym, że zawiera odrobinę kawy, jednak jest ona zupełnie niewyczuwalna, a dzięki niej ciasto nie jest słodkim ulepkiem. Ogromną zaletą brownie jest to, że chyba nie można go schrzanić! Dwa, może trzy lata temu walczyłam z biszkoptem z bitą śmietaną i galaretką. W małym, elektrycznym piekarniczku wyszły mi chyba trzy zakalce pod rząd. Któryś tam został ochrzczony najlepszym
Kraina Tysiąca Smakówjajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut
Pasja SmakuCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym , który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli. Powycinamy blat układamy na masie budyniowej. Wierzch smarujemy kremem budyniowym, który oprószamy wiórkami kokosowymi. W powstałe otworki wlewamy tężejącą galaretkę truskawkową. Wstawiamy
Blondynka Gotujeśmietany i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni(...)ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link
Waniliowe Improwizacjeszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 13 łyżek kakao 500 gr masła miękkiego (ja użyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle ma)) 5o gr gorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę
moj przepis nateraz coś szybkiego i baaaaardzo smacznego ! :) Największym plusem jest to że zrobimy to w błyskawicznym tempie ;) A więc do dzieła ! Składniki na ciasto : (podane są na 1 placek, a potrzebne są nam 2) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 tabletki słodzika kilka kropel dowolnego(...)mieszamy. Ja do masy serowej dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę galaretkę. Galaretka : - 1/2 szkl soku -2 szkl wody -2 łyżki żelatyny Na pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki na 30 min i możemy jeść ! ;) Ze względu na taką ilość otrębów ciasto ma nam starczyć na 2 dni. Smacznego
charlotte gotujeJest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową i z mango zasmakował nie tylko nam. Ptasie mleczka są inspiracją i ozdobą, dlatego sami możecie stwierdzić czy ich potrzebujecie czy nie. Torcik sam w sobie jest przepyszny! 😍 Składniki (śr: 18cm(...)ciągle miksując po każdym. 5. Wszystkie mąki mieszamy i przesypując przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszamy szpatułką. 6. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlewamy ciasto na biszkopt. 7. Biszkopt piec w 170’C ok 30 minut. 8. Po upieczeniu uderzyć delikatnie blaszką o blat aby biszkopt nie opadł. 9. Po wystudzeniu boki oddzielić nożem, wyciągnąć
Candy Pandasciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, delikatnie słodkim musem z gruszek i polewą z mlecznej czekolady. Składniki: 500ml mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka kakao 130g masła około 18 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus gruszkowy: 1kg gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka(...)sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4. Czekoladę rozpuścić w rondelku dodając śmietankę, polać ciasto, udekorować
Szalona Kuchnia Eweliny