mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na żelkę truskawkową: 900 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 ml wody 3 łyżki cukru(...)truskawek) wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy lub miksujemy blenderem. Wstawiamy na ogień wlewamy wodę, chwilkę gotujemy aby trochę zredukować, dodajemy cukier do smaku. Zestawiamy z ognia, wsypujemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. składniki na krem: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, wg własnego
Domowy Smak Jedzenialaski wanilii sok z połowy cytryny 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa (na pół litra wody) biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru Upiec biszkopt: białka ubić na pianę, wsypać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut. Ostudzić(...)wlać żelatynę, następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na godzinę, żeby stężała. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i ułożyć na serniku. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, a gdy zacznie tężeć (stanie się gęsta, jak syrop, ale jeszcze będzie lejąca) wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Obiad gotowyZapraszam na Brownie pod mocno malinową pianką. Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo- czekoladowe ciasto. Składniki na ciasto czekoladowe: Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 5 łyżek kakao ciemnego 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)można użyć mrożonych 3 łyżki cukru 480 ml śmietany 30% zimna 1,1/2 opakowania galaretki malinowej Przygotowanie musu: Maliny wkładamy do rondelka, rozgotowujemy, a następnie przecieramy przez sito. Przetarte maliny znów przelewamy do rondelka dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę, a następnie
Podróż w kulinariaCiasto Kokosowa Zośka Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami Składniki na biszkopt: · 5 jajek · Niepełna szklanka cukru · 5 łyżek mąki pszennej · 5 łyżek mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku(...)wiórków kokosowych Składniki na masę: · 800 g śmietany 36% · Galaretka przezroczysta · 5 szt. batonów Zośka Składniki na polewę: · 100 g śmietany 36% · Czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1. Na początku
Kulinarna Chwilagalaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę dodając 6 łyżek cukru. Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem(...)Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać galaretką rozrobioną w 1 szklance wody i chłodzić do zastygnięcia galaretki. Smacznego
kuchnia doskiszczypta soli odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor) masa owocowa 150 g malin 150 g jeżyn 0,5 szklanki wody 2 galaretki owoce leśne masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego 2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku dodatkowo owoce do dekoracji(...)ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa owocowa Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką
Niezły MłynekCiasto mannowiec ze śliwkami Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać. Warstwa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić. Na dnie tortownicy, o wymiarach
Kuchnia Danusiprzesypaniu jej do miski, dodajemy jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto na trzy blaty, dwa równe - grubsze i cienki wierzch. Poncz : - 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody(...)wystarczająco słodkie. Żelka malinowa: - 1 słoik konfitury malinowej - 2 łyżki galaretki malinowej Zalecam przetarcie konfitury przez sitko, jeśli czujecie dyskomfort rozgryzając pesteczki. Jeśli Wam to nie przeszkadza, pozostawcie pestki na swoim miejscu. Trzy łyżki konfitury odkładamy, wykorzystamy ją do masy z mascarpone. Resztę przekładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dzielimy ciepłą masę na pól
Kronika Piekarnikaśmietana a pomiędzy każdą warstwą herbatniki. Idealne ciasto na upalne dni, kiedy to ma się ochotę na coś słodkiego i nie trzeba włączać piekarnika :) Koniecznie musicie spróbować tego ciasta, bo jest naprawdę smaczne. Składniki na blachę 25 x 30 cm: Krem budyniowy: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej(...)Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać. Masa śmietanowa: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Dodatkowo: * herbatniki Składanie ciasta: Na dnie blachy wyłożyć herbatniki, na to masa budyniowa. Kolejno znów herbatniki
Zrób to smaczniekuchni ale ciacho do kawy musi być:) dlatego teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie. A tak przy okazji przypominam kilka innych(...)Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Sześć bananów zmiksować. Dodać galaretki i połączyć. Wylać do foremki, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprosty sernik na zimno bez spodu i bez galaretki. Choć jeśli lubicie galaretkę możecie ją dodać, podobnie jak spód . Na spód najlepiej sprawdzą się pokruszone herbatniki wymieszane z rozpuszczonym masłem, nasączone biszkopty lub kruchy spód, a nawet cienki pieczony biszkopt. Wszystko zależy od upodobań. My uwielbiamy, to ciasto w takiej prostej formie. Śnieżynka z mascarpone najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki
Słodkie okruszkitypowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego , ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto twarogowe . Może mieliście już okazję spróbować ciasta twarogowego wypełnionego farszem z kapusty i grzybów, jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam(...)przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce , dzięki chłodzeniu będzie się lepiej wałkowało! Twaróg, którego użyłam do ciasta, to twaróg trzykrotnie mielony taki, jak na sernik . Ciasto po w yrobieniu jest odrobinkę klejące , ale nie dosypujcie, więcej mąki niż jest to w przepisie, ponieważ będzie twarde. Zapewniam, że ciasto po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania
SprawdzonaKuchnia.plJesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki(...)dodatkiem przecieru z mango oraz sernik na biszkopcie z galaretką z owoców leśnych. Wypiliśmy też rozgrzewająca lemoniadę z dodatkiem koncentratu cytrynowo-miodowo-imbirowego. Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych. Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów. Dzięki
Ostra na Słodkopodanych proporcji wyszła mi jedna blacha ciastek widoczna na zdjęciach. Ciastka piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasta przełożyłam na metalową kratkę, na której stygły. Gdy ciastka wystygły, przygotowałam polewę. W tym celu podgrzałam śmietanę w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam do jej rozpuszczenia(...)ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link
Waniliowe Improwizacjełyżką cukru. Drugą galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić, połączyć wolno pałką z ubitą śmietaną. Masy z obu mis razem połączyć wolno mieszając. Sposób przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Przygotowanie ciasta: Wystudzony biszkopt, po usunięciu sreberka, przekroić
Przepisy kulinarne babci Antoninybardzo się podobał i smakował. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 budynie waniliowe 2 galaretki malinowe 2 łyżki cukru pudru 300 g miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru słoik dobrej konfitury z malin(...)jajeczną. Tortownicę (21cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa malinowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie
Smakołyki Asi