ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:462/672)

Tort ,, Lodowy'' 188

tort? Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem niebieski: 1 niebieska galaretka 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka śmietankowa: 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 łyżka żelatyny 2 łyżki gorącej wody(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony

Izabelawkuchni
Cytrynowiec – ciasto 116

lekkością tego ciasta.  Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło 20 dkg * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe * 1 szklanka cukru Bita śmietana: * 330 – 350 ml śmietanki 30 % * 1 galaretka cytrynowa Polewa(...)biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki. Zrobiłam polewę. Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane

Pieprzyć z Fantazją
Cytrynowiec - ciasto 341

lekkością tego ciasta.  Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło 20 dkg * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe * 1 szklanka cukru Bita śmietana: * 330 - 350 ml śmietanki 30 % * 1 galaretka cytrynowa Polewa(...)biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki. Zrobiłam polewę. Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto "Kubuś" 148

Weekendowa tradycja to ciasto, które ma nie tylko być dla domowników ale także dla gości, którzy nas odwiedzają. Tym razem postanowiliśmy zrobić przepyszne ciasto kubusiowe. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę - wymieszać. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. Piec w 180 stopniach do "suchego patyczka". Wyjąć z piekarnika(...)rzucić blaszkę na podłogę z wysokości około 30cm. Budyń kubusiowy: 1 litr soku Kubuś 2 budynie śmietankowe lub waniliowe Ugotować budyń. Pianka: 500 ml śmietany 30% 1 galaretka agrestowa Śmietanę ubić, na sam koniec ubijania dodać rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę - dalej ubijać. Na ostudzony biszkopt wykładamy budyń kubusiowy, następnie układamy biszkopty. Wszystko to zalewamy pianką. Jeżeli korzystasz  z moich

My World by Dagmara Rek
Ciasto ptasie mleczko 87

Pyszne i lekkie ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru szczypta soli 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić ze szczyptą soli. Jak będą puszyste to dodać cukier i nadal ubijać. Potem dodać żółtka(...)Masa: 600 ml smietany 30% 600 ml serka waniliowego cukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe 250 ml wrzątku Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Następnie ubić śmietanę gdy śmietana będzie ubita dodać serki waniliowe i cukier waniliowy i lekko wymieszać, a na koniec zimną galaretkę ale jeszcze płynną i wymieszać i wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki

Wasze Przepisy
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 150

warto więc odchudzić nasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności 300-350 ml - jajo - 2 lub3 łyżki ksylitolu - cynamon - sól Jeśli(...)ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol

Apetyczna babeczka
Śnieżynki z patelni 125

dodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie przewróciłam(...)ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link

Waniliowe Improwizacje
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 208

małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając aż galaretki się rozpuszczą. Odkładamy aż jabłka ostygną i masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort z dżemem truskawkowym Łowicz 218

wyszło bajecznie i zajęło bardzo mało czasu na jego przygotowanie, ponieważ użyłam do niego gotowych blatów biszkoptowych. Oczywiście można samemu pokusić się o przygotowanie biszkoptów ale wtedy dłużej zejdzie.Polecam. Ciasto wyszło naprawdę super. I choć pierwszy raz próbowałam z gotowymi blatami biszkoptowymi, to wiem, że zagoszczą u mnie w kuchni chyba częściej. Dlaczego się bałam? Bo zawsze były twarde(...)cytrynową w proszku. Dzięki galaretce, masa nabierze super orzeźwiającego smaku.  Każdy blat z osobna nasączyć spirytusem. Na dolny 1/2 słoiczka dżemu Łowicz i przykryć 1/3 masy śmietanowej. Nałożyć drugi nasączony dżem i przykryć 1/2 słoiczka dżemu. Przykryć kolejny raz 1/3 masy, zostawiając na bok i górę placka. Pozostałością masy obrobić boki i wierzch ciasta. Udekorować górę wg uznania. Każdą

Gotuję Testuję
TORT JABŁKOWY 227

tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. MASA JABŁOWA: Jabłka obrać wyciąć z nich kulki lub pokroić w kostkę. Zagotować 2 szklanki wody z cynamonem dodać jabłka i gotować około 2 minut- do momentu aż jabłka będą pół twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki,  dodać do jabłek

RAROSSA
Truskawki w galarecie 78

Truskawki w galarecie to wspaniały deser na lato i nie tylko. Ciekawie wygląda i wyśmienicie smakuje. Jeśli macie nadmiar truskawek, to już wiecie co z nimi

Wasze Przepisy
Brzoskwiniowa pychotka 79

przepyszne ciasto z musem brzoskwiniowym, które ucieszy każde podniebienie. Ciasto jest lekkie i delikatne, a sam przepis niezwykle prosty. Ciasto brzoskwiniowa pychotka to wypiek uniwersalny, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję – zarówno na imprezę, jak i do popołudniowej kawy. Zamiast brzoskwiń możecie użyć także innych owoców np.: truskawek czy malin. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na ciasto z musem(...)brzoskwiniowym, które oczaruje kazdego łasucha. PRZEPIS NA CIASTO BRZOSKWINIOWA PYCHOTKA Składniki Biszkopt mąka – 4 łyżki jajka – 4 sztuki cukier – 3 łyżki proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Masa serowa ser twarogowy – 800g śmietana kremówka – 400ml cukier – 3/4 szklanki galaretka przeźroczysta – 2 sztuki woda – 500ml Mus brzoskwiniowy brzoskwinie – 1 duża puszka galaretka

Alle Dobre!
Pojedynek kulinarny Tradycja i Nowoczesność w Olecku 120

możemy sobie wyobrazić nowoczesną wersję kartoflanki? Placek ziemniaczany, cebula smażona, chips z parmezanu, galaretka z bulionu i tatar z boczku wędzonego surowego. To była najbardziej „odjechana” nowoczesna odsłona dania tradycyjnego. Plince z pomoćką, czyli placki z sosem w wersji nowoczesnej nabrały azjatyckiego charakteru. Ciasto ziemniaczane z imbirem. Sos sojowy, miso, rzodkiewka, glony i łosoś wędzony. Najmniej nowoczesne były farszynki

królestwo garów
Truskawkowe mleczko 185

  Dziś coś bez pieczenia, rewelacyjna, puszysta pianka przypominająca  ptasie mleczko z dodatkiem soczystych truskawek i galaretki. Schłodzona stanowi idealny deser na takie upalne dni

Cynamonowe szczęście
Sernik z pianką Toffi 155

13.05.2019 Kocham serniki w każdym wydaniu. Ten jest wyjątkowy:)) Bardzo ciekawy pomysł na polewę czekoladową z dodatkiem galaretki. Jest błyszcząca , miękka, nie łamie się i nie

gotuj ze mną