Lekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki(...)porzeczek czerwonych 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny pozostałe: 2 galaretki czerwone 1/2 szklanki jagód 200 g malin 100 g porzeczek czerwonych Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam
wesoła kuchniaróżnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu(...)Jeśli sernik jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjąc z piekarnika i oddzielić od brzegów formy. Sernik zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej (w piekarniku). Rano przygotowałam mus i wstawiłam do lodówki. Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szkl. gorącej wody. Galaretkę wymieszaną z puree brzoskwiniowym wstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comlodówce i w szafie. Gdy moja siostra spróbowała kremu stwierdziła, że smakuje jak Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie. Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki(...)szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić. Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem
Jadło i czytadłobędzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :) zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje(...)masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana 3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę do ozdoby) Boki obsypałam startą na tarce o dużych oczkach czekoladą, na górze zrobiłam koło, w jego środku ułożyłam plasterki banana i całość zalałam tężejącą galaretką. Całość odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego
charlotte gotujemiód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka miodu wykonanie: Jabłka obieramy(...)smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny trochę wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia się ze śmietaną. wykonanie ciasta: Jeden z blatów
Domowy Smak JedzeniaTobie zasmakuje. Ciasto składa się z kilku warstw herbatników przełożonych przepysznym, cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków nieprawdaż? Nie przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Polecam! Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x12 cm) Pianka: 200 g śmietanki kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa 1 szkl wrzątku Masa(...)sokiem z cytryny i dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić na małym ogniu, aż masa się zagotuję, a jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Do gorącej masy wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia, po czym wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. W międzyczasie przygotować krem cytrynowy
Nastoletnie Wypiekanienadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy(...)bazie bitej śmietany, lub jogurtu naturalnego i dużej ilości truskawek. Spód deseru tym razem Truskawkowy zawrót głowy (deser truskawkowy): Składniki: spód: 5 łyżek crunchy z czekoladą, zalane 3 łyżkami galaretki Mus truskawkowy: 50 dag truskawek, 1 galaretka truskawkowa Winiary 2 łyżeczki żelatyny 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do dekoracji: świeże truskawki i listki melisy Przygotowanie: Galaretkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszek do pieczenia pół łyżeczki Dodatkowo: galaretka agrestowa połowę woda 1 szklanka kisiel cytrynowy cały + pół szklanki wody morele z puszki 4 połówki Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia odmierzamy, przesiewamy i wsypujemy do miski.Dodajemy cukier, żółtka,śmietanę, masło i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na jakieś 30 minut( Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypcie mąką(...)dekoracji pisanki. Z ciasta formujemy pisankę. ( Pomagam zawsze sobie szerszym nożem i lekko oklepuje na około wtedy nie ma żadnych zagięć). Kuleczkami na około pisanki dekoruje, gęsto. Piekę w 170 stopniach koło 15-20 minut.Sprawdzam czy już się zarumieniło.Wyjmuje z pieca i zostawiam do ostudzenia. Gotuje w garnuszku wodę,wrzucam galaretkę ,mieszam do rozpuszczenia i dodaje dodatkowo kisiel rozpuszczony
Różowa kuchniawreszcie mogłam się zająć pieczeniem. Przepis może się wydawać skomplikowany, ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeśli się odpowiednio zorganizujemy, to nawet się nie obejrzymy, a ciasto już się chłodzi. SKŁADNIKI: na biszkopt 4 jajka 1 białko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na poncz(...)mascarpone i miksować, aż składniki się połączą. Do powstałej piany delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą
Kuchnia w opałachkostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości 2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego (400-500ml) 2 łyżki żelatyny Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 170"C jajka zalewamy jak najcieplejszą wodą z kranu, odstawiamy na chwilkę, masło roztapiamy, odstawiamy(...)łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy śmietanę ubijamy, sok jabłkowy podgrzewamy, żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami, aby napęczniała, mieszamy, studzimy mus jabłkowy delikatnie dodajemy do ubitej kremówki, wykładamy na ostudzony spód, zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, najlepiej na cała noc:) SMACZNEGO!! P.S jeśli
Luźna Kuchniaciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam foremką okrągłe ciastka i przekładałam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu od razu ciastka wyciągnęłam(...)Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciastka, np.: orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link
Waniliowe ImprowizacjePączki podwójnie pomarańczowe za sprawą ciasta i nadzienia. Są aromatyczne bajecznie pomarańczowe. Do zrobienia ich wystarczą cztery pomarańcza które o tej porze roku są najlepsze. Znikają bardzo szybko, bo nie można się od nich oderwać. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru(...)tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka pomarańczowa puder do posypania 1 pomarańczo do farszu Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki
wesoła kuchniaDziś już ostatnia, jak na razie odsłona truskawkowego szaleństwa. Zachęcam do zaglądnięcia na wcześniejsze przepisy z użyciem truskawek TUTAJ oraz TUTAJ . SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)być mrożone) - 5 łyżek cukru pudru - 4 łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie galaretki truskawkowej) - 1/3 szklanki wrzącej wody WYKONANIE Truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie schłodzić. Jeszcze, jak jest płynna wymieszać z kremem truskawkowy m , a następnie przełożyć na ciasto
ZofianaSkładniki : CIASTO: • 5 jajek, osobno żółtka i białka • 1/2 szkl. mąki pszennej • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/3 szkl. cukru ŚMIETANA: • 300 ml śmietanki 30% • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki cukru • śmietan fix MUS BRZOSKWINIOWY: • puszka brzoskwiń • galaretka brzoskwiniowa DODATKOWO: • 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej z dwiema łyżkami mleka Przygotowanie : Brzoskwinie odsączyć i zmiksować, połączyć z galaretką
KUCHNIA POLSKADziś propozycja dla dorosłych, pyszny mięciutki biszkopt, do tego warstwa galaretki malinowej, krem karpatkowy (tym razem użyłam sklepowego gotowca, taka mała oszczędność czasu) pijane biszkopty i chrupiące płatki migdałów. Jest delikatnie, kremowo i co tu dużo pisać to idealna propozycja na świąteczne ciasto. Ja użyłam konfitury i nalewki malinowej, ale idealne będą tutaj także wiśnie, czy porzeczki. Biszkopt(...)wsypujemy obie mąki i proszek oraz wodę i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 st. C Galaretka malinowa: 2 słoiczki konfitury malinowej (moje miały po ok 240 g) 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Konfitury
Cynamonowe szczęście