ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:451/672)

Miętowy torcik z truskawkami i galaretką 179

dodatkiem świeżej mięty oraz galaretką truskawkową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. Żaden deser nie ochłodzi Was tak skutecznie (a przy tym smacznie), jak ten! :D Aby dodatkowo wzmocnić kolor miętowo-jogurtowej warstwy, możecie dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział: „To tak jakbym jadł ciasto i jednocześnie mył zęby! Jest pyszne

MyCookBook.pl
Piernik z winem i polewą 332

Piernik z dodatkiem słodkiego wina Monte Santi , który jest aromatyczny i miękki. Pokryty czekoladową galaretką o ciekawym, owocowym posmaku wina. Smaczny piernik, który obowiązkowo należy degustować razem z winem Monte Santi :) Szybki w przygotowaniu, więc można go upiec w ostatniej chwili. 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)się rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino

https:KKuchniaMniam
KRUCHE BABECZKI ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI 197

zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.  Pieczemy około 12 - 15 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy. Krem: 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 dowolna galaretka rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej

Walijskie Pichcenie
Ciasto architekta wg. siostry Anastazji 227

było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje.   Biszkopt jasny: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tradycyjnie(...)serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki czerwone. 3-4 banany. ok z 1/2 cytryny Galaretki rozpuszczamy w 11/2 szkl. wody, gdy zacznie tężeć, mieszamy z serkiem homogenizowanym Banany kroimy w plastry o grubości biszkoptu ciemnego i skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Złożenie ciasta: 1/2 biszkoptu jasnego - masa ciemna - biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko wkładamy kawałek banana - masa

Cynamonowe szczęście
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 331

łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia : ok 3/4 szkl herbaty syrop z brzoskwiń (z puszki) Pozostałe składniki : dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza) dżem porzeczkowy  2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka brzoskwiń 500 ml śmietanki 30% 1 śnieżka w proszku 1 śmietan-fix ok.3-4 łyżek cukru pudru  Przygotowanie: Jasny biszkopt : Jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier(...)odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji. Mus brzoskwiniowy : 1 galaretkę rozpuszczamy w ok. 1 szklance wody, czakamy aż wystygnie. Do ostudzonej galaretki dodajemy

charlotte gotuje
Sernik na zimno z truskawkami 249

cytryny* 5 łyżeczek żelatyny* 1 kg truskawek (lub innych owoców)* 1 galaretka ananasowa lub cytrynowaSposób wykonaniaDo miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa. Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni(...)przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę.Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia.masaTruskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.Twaróg o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego

Mix smaku
ciasto z musem truskawkowym oraz kremem z mascarpone 846

mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na żelkę truskawkową: 900 g truskawek 2 galaretki o smaku truskawkowym 200 ml wody 3 łyżki cukru(...)truskawek) wykonanie: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy lub miksujemy blenderem. Wstawiamy na ogień wlewamy wodę, chwilkę gotujemy aby trochę zredukować, dodajemy cukier do smaku. Zestawiamy z ognia, wsypujemy suche galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. składniki na krem: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, wg własnego

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami 276

laski wanilii sok z połowy cytryny 500g truskawek 1 galaretka truskawkowa (na pół litra wody) biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru Upiec biszkopt: białka ubić na pianę, wsypać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut. Ostudzić(...)wlać żelatynę, następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wylać na biszkoptowy spód, wstawić do lodówki na godzinę, żeby stężała. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i ułożyć na serniku. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, a gdy zacznie tężeć (stanie się gęsta, jak syrop, ale jeszcze będzie lejąca) wylać na truskawki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej

Obiad gotowy
,,Brownie z pianką malinową’’ 179

Zapraszam na Brownie pod mocno malinową pianką. Czekolada i maliny świetnie się razem komponują, a że sezon malinowy w pełni stąd mocno malinowo- czekoladowe ciasto. Składniki na ciasto czekoladowe: Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 5 łyżek kakao ciemnego 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)można użyć mrożonych 3 łyżki cukru 480 ml śmietany 30% zimna 1,1/2 opakowania galaretki malinowej Przygotowanie musu: Maliny wkładamy do rondelka, rozgotowujemy, a następnie przecieramy przez sito. Przetarte maliny znów przelewamy do rondelka dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę, a następnie

Podróż w kulinaria
Ciasto Kokosowa Zośka 145

Ciasto Kokosowa Zośka Pyszne ciasto przełożone bezą z masą śmietankową oraz batonami Składniki na biszkopt: ·        5 jajek ·        Niepełna szklanka cukru ·        5 łyżek mąki pszennej ·        5 łyżek mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku(...)wiórków kokosowych Składniki na masę: ·        800 g śmietany 36% ·        Galaretka przezroczysta ·        5 szt. batonów Zośka Składniki na polewę: ·        100 g śmietany 36% ·        Czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1.   Na początku

Kulinarna Chwila
Torcik jeżynowy 187

galaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę dodając 6 łyżek cukru. Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem(...)Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać galaretką rozrobioną w 1 szklance wody i chłodzić do zastygnięcia galaretki. Smacznego

kuchnia doski
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 181

szczypta  soli  odrobina barwnika czerwonego ( jeżeli ktoś chce bardziej intensywny kolor)  masa owocowa 150 g malin 150 g jeżyn 0,5 szklanki wody 2 galaretki owoce leśne masa mleczne 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1,5 kostki masła roztopionego  2 opakowania cukru waniliowego 4 szklanki mleka w proszku dodatkowo owoce do dekoracji(...)ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika, czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa owocowa  Maliny i jeżyny blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką

Niezły Młynek
Ciasto mannowiec ze śliwkami 220

Ciasto mannowiec ze śliwkami  Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki  100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak  galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu. Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać. Warstwa z kaszy manny: Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić. Na dnie tortownicy, o wymiarach

Kuchnia Danusi
Najlepszy z tortów z maliną w tle 111

przesypaniu jej do miski,  dodajemy  jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto na trzy blaty, dwa równe - grubsze i cienki wierzch. Poncz : - 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody(...)wystarczająco słodkie. Żelka malinowa: - 1 słoik konfitury malinowej - 2 łyżki galaretki malinowej Zalecam przetarcie konfitury przez sitko,  jeśli czujecie dyskomfort rozgryzając pesteczki. Jeśli Wam to nie przeszkadza, pozostawcie pestki na swoim miejscu. Trzy łyżki konfitury odkładamy, wykorzystamy ją do masy z mascarpone. Resztę przekładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Dzielimy ciepłą masę na pól

Kronika Piekarnika
TRUSKAWKOWY 3 BIT 166

śmietana a pomiędzy każdą warstwą herbatniki. Idealne ciasto na upalne dni, kiedy to ma się ochotę na coś słodkiego i nie trzeba włączać piekarnika :)  Koniecznie musicie spróbować tego ciasta, bo jest naprawdę smaczne. Składniki na blachę 25 x 30 cm: Krem budyniowy: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej(...)Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę, dodać je do tężejącej galaretki, wymieszać. Masa śmietanowa: * 400 ml śmietany kremówki 36% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Dodatkowo: * herbatniki Składanie ciasta: Na dnie blachy wyłożyć herbatniki, na to masa budyniowa. Kolejno znów herbatniki

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania