ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:444/672)

Ciasto z masą jabłkową 314

były. Zmiana planów, jest ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku  do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe(...)będą miękkie dodać galaretki ostudzić. Wylać na biszkopt. Jabłka wylane na biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna

W kuchennym oknie Ewy
Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną 214

twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo szybki do zrobienia, także zabierajmy się za przepis! Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Wszystkim łasuchom życzę smacznego 😗 Składniki: spód: ciasteczka(...)dwie galaretki. Mus energicznie mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy mus zacznie tężeć i będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową.  Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy.  Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Szarlotka z polewą na Światowy Dzień Jabłka 417

cukrem, aż odparuje płyn. Potem połączyć z galaretką. Masa budyniowa: W jednej szklance mleka rozmieszać żółtka, mąkę i cukier. Resztę zagotować z margaryną. Do gotującego mleka wlać masę żółtkową i mieszać, aż zgęstnieje. Na biszkopt ułożony w blaszce przełożyć masę jabłkową. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć masę budyniową. Na zimne ciasto wylać lekko ostudzoną polewę, którą robimy następująco: masło zagotować

Ewusiowe Smaki
Świąteczny sernik z truskawkowym musem wg Aleex 117

każdy  Mus truskawkowy:   • 900 ml wody  • 3 galaretki truskawkowe  • 400 g mrożonych truskawek  Sposób przygotowania:   Przygotowanie sernika warto rozłożyć na 2 dni: popołudniu jednego dnia upiec sernik, aby wystygł przez noc, a drugiego dnia rano zrobić mus truskawkowy I schłodzić ciasto w lodówce.   1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C w opcji dół(...)stopni C przez 70 minut. Na dno piekarnika przed włożeniem formy z sernikiem wstawić blaszkę wypełnioną wodą. 11. Sernik dokładnie ostudzić. Kiedy będzie już zupełnie zimny, przygotować mus. 12. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i jeszcze mocno ciepłe wlać do zamrożonych truskawek, cały czas blendując do uzyskania piany. 13. Poczekać aż mus lekko zacznie tężeć. 14. Lekko tężejący mus wylać

W mojej kuchni
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 273

najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami

Z miłości do słodkości
Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem 143

Nadzienie owocowe: 500 g rabarbaru około 350 g truskawek (dałam mrożone) 1 op. galaretki truskawkowej 2-3 łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia. Odstawiamy(...)truskawki (u mnie mrożone). Gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Dodatkowo owoce można jeszcze zmiksować na mus. Garnek z musem owocowym zdejmujemy z palnika. Do gorącej masy wsypujemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dosładzamy do smaku. Odstawiamy aż do lekkiego stężenia. W misie miksera umieszczamy twaróg. Dodajemy oba cukry oraz żółtka. Miksujemy do połączenia. Na płaskim talerzu umieszczamy

Smaki Na Talerzu
Czekoladowiec z porzeczkami 227

szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao(...)jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy śmietanę i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone mleko z czekoladę, miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki, łączymy za pomocą miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 38x25. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozpuszczamy proszek budyniowy i 2 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy

Pobite gary Barbary
Sernik na zimno z musem truskawkowym lub owocami 232

PROSTU Z OWOCAMI NA WIERZCHU I GALARETKĄ,JA ZAWSZE MROŻĘ ZMIKSOWANE TRUSKAWKI Z ODROBINĄ CUKRU W POJEMNICZKACH PO OK. 0,5 L I CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka(...)SERNIK NA ZIMNO SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku(sernikowego) 1 szkl.cukru 1 op.cukru waniliowego 100g masła 5 żółtek 3 płaskie łyżki żelatyny 250 g herbatników lub biszkopty 2 galaretki truskawkowe(lub inne w zależności jakie dajecie owoce) 0,5 l zmiksowanych truskawek(lub jakieś inne owoce na wierzch ) PRZYGOTOWANIE: kwadratową blaszkę lub naczynie żaroodporne(tak jak w moim przypadku

Swojskie jedzonko
JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 172

jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy, odstawiamy do stężenia.  Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową,  odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Tort cynamonowy z ananasem 247

udekorować kawałkami ananasów, które specjalnie odłożyłam, gdy robiłam frużelinę. Niestety podczas pracy nad tortem zapomniałam się i wszystko zjadłam! Na szczęście mąż uratował sytuację, kupując cytrynową galaretkę :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę. Dzień 2: Robimy krem cynamonowy, składamy i dekorujemy tort(...)tynkujemy’ pozostałym kremem cynamonowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy tort kremem cynamonowym, a na końcu ananasami lub galaretką cytrynową. Tort cynamonowy przechowujemy w lodówce.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Krem cynamonowy

Słodki Pomysł
Pomarańczowe ciasteczka z galaretką 1314

ciastek ) * 250 g masła o temperaturze pokojowej * 500 g mąki pszennej * 200 g cukru * 2 żółtka * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 pomarańcza * 1 galaretka pomarańczowa * 100 g białej czekolady * 50 ml śmietanki 30% Wykonanie: Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć we wrzątku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć 3 łyżki soku. W misce utrzeć miękkie(...)wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory. Ciastka piec w 170 stopniach C około 12 minut - na złoto. Upieczone ciastka pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 300 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. W rondelku podgrzać

kolorowotorcikowo
Jabłkowa pokusa 161

pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Jabłka 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 5 łyżek cukru 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać cukier(...)smażyć w rondlu aż odparuje większość soku. Zdjąć jabłka z palnika i wsypać galaretkę cytrynową. Dokładnie wymieszać. Masa śmietanowa 800 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder według własnego smaku Smietanę ubić na sztywno wraz z cukrem. Dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia się składników. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody

O kuchni z uczuciem
Truskawkowa chmurka 151

znaną malinową chmurkę w wersji z truskawkami. To ciasto chyba już wszyscy doskonale znają więc zachwalać go nie będę tylko zapraszam na przepis. Spód: 1 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli  Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej(...)blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe 4 szklanki wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Na ostudzonym spodzie układamy truskawki, które polewamy tężejącą galaretką. Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Miksujemy

Cynamonowe szczęście
KLASYCZNY MURZYNEK Z POWIDŁAMI 333

Można by rzec, że klasyka jest nudna. Ile to już razy jedliśmy sprawdzony sernik mamy czy babci, ulubiony biszkopt z owocami i galaretką, tartę czekoladową czy szarlotkę z rodzynkami. Lubię eksperymentować, ale cenię też sobie powroty. Do klasyki właśnie.    Tym bardziej, kiedy są to spotkania na łonie natury, w gronie najbliższych, ze szklanką mleka prosto od krowy(...)Keksówkę (lub małą kwadratową formę 20x20) smaruję delikatnie masłem i wykładam papierem do pieczenia. Dzięki obecności masła, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas przelewania ciasta do formy. Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ucieram na jasną, gładką i puszystą masę.  Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao mieszam ze sobą. Sypką mieszankę dodaję

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z ptasim mleczkiem siostry Anastazji 116

Ciasto z ptasim mleczkiem siostry Anastazji. Bakaliowe ciasto "Dziwaczek" z kremem kawowym i ptasim mleczkiem. Dziwaczek Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam to ciasto w pożółkłym zeszycie mojej mamy i przeczytałam przepis, to stwierdziłam, że szkoda zachodu, ale potem mnie olśniło! Dlaczego szkoda zachodu? Czyż nie jesteśmy warci pysznych i dziwacznie wyglądających wypieków? Jasne, że jesteśmy! Dziwaczek jest genialny, kryje(...)wierzchu poukładaj ptasie mleczko w redach o równych wąskich odstępach. Przestrzenie między ptasim mleczkiem zalej już tężejącą galaretką. Nie może być płynna. Wyrównaj i włóż do lodówki, aż całkowicie stężeje. W kolejnym kroku, wyjmij biszkopt II z blaszki, odklej papier. Sztywną galaretkę na biszkopcie I posmaruj pozostałym kremem, połóż na niego biszkopt z bakaliami i lekko dociśnij. Biszkopt po wierzchu

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania