Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin. 6. Krojenie: Dobrze stężony sernik
Izabelawkuchnipudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko Nadzienie: 1 litrowy słoik wiśni bez pestek 1 galaretka wiśniowa wiórki kokosowe czekoladowe jajeczka Przygotowanie: Kruchy spód: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie(...)pieczenia. Ciastem wylepić dno i boki robiąc krawędź o wysokości około 1-1/5 cm. Formę włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu nakłuć na dnie widelcem. Na ciasto położyć papier wysypać suchy groch i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 10-12 minut. Wyjąć z pieca usunąć papier z grochem i ponownie włożyć do pieca
Ala piecze i gotujepieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol(...)wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą
FitKotukładamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i ostudzamy. Tężejącą galaretką zalewamy na ułożone truskawki i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Gotową masę przekładamy na ciasto. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego
Podróż w kulinariapory nie ma, mimo że robiłam to ciasto już kilka razy, ale jakoś nie było okazji go sfotografować. Za to dziś mam dla Was coś równie pysznego - 3 bita malinowego. To nic innego jak mięciutki biszkopt na którym spoczywa krem budyniowy, przykryty warstwą kakaowych herbatników, do tego galaretka z malinami i bita śmietana. Same pyszne warstwy, które nie tylko smakują(...)solą i stopniowo wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Na koniec dodajemy mąki mieszając delikatnie by piana nie opadła. Blaszkę (23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe 3/4 litra mleka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła Proszek budyniowy rozrabiamy
Cynamonowe szczęściesmak i gust ( w oryginale na przykład wierzch ciasta należy oblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). I tak oto powstało przepyszne ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem, a raczej sposób jego wykonania jest tutaj(...)szklanki ) * 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g ) 85 g cukru pudru ( pół szklanki ) 2 jajka, osobno białka i żółtka 300 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 80 g białej czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być
Opowieści z piekarnikachce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt: - 5 jajek - 1 szkl. cukru - 0,5 szkl. mąki tortowej - 0,5 szkl(...)Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę. Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margaryny Wszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Razem ze mną ciasto
Moje domowe kucharzenieobie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia
IzabelawkuchniBananowy obłoczek – to ciasto lekkie, smaczne, a na dodatek bez pieczenia. Łatwo się sporządza i wyśmienicie smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na dolną warstwę: biszkopty podłużne ok 18 szt 5 galaretek cytrynwych 1litr i 250ml gorącej wody(5 szklanek) Składniki na górnąwarstwę: 0,5 kg zmielonego twarogu 300ml.śmietanki30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku(...)cytryny 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 / 4 szklanki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostudzenia i stężenia. Na blachę wyłożyć biszkopty, a na wierz obrane banany w całości. Gdy galaretka zacznie tężec zalać banany i odstawić do lodówki. Następnie w misce lekko ubić śmietanę. Do śmietany dodać stopniowo
Olcia gotuje!pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody Galaretka .galaretka czerwona .drobno pokrojone jabłuszka Masa piankowa: 4 białka pół szklanki cukru do posypania czekolada w wiórkach Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając(...)łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa
Z Kuchni Do Kuchnistąd ten delikatny kolor. Polecam Wam to ciasto. Idealne nie tylko na przyjęcie, ale od tak do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas znika w mgnieniu oka Składniki: (na tortownice 24 cm) 250 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 500 g sera na sernik (z wiaderka) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka poziomkowa 500 ml wrzątku opakowanie biszkoptów(...)Kolejno dodajemy ser, krótko miksujemy. A następnie powoli strumyczkiem wlewamy galaretki, miksujemy do połączenia składników (uwaga może chlapać). Masę wylewamy ostrożnie na biszkopciki. Najlepiej robić to chochelką. Najpierw wylewamy małą ilość i wstawiamy blaszkę na chwilę do lodówki. Po chwili powoli chochelka po chochelce wylewamy resztę ciasta (jakby biszkopciki się podnosiły należy je lekko docisnąć, po nasączeniu powinny się utrzymywać
Słodkie okruszkiwymiarach 21×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 2 blaty. składniki na ciasto z białek: 1 szklanka białek 1/2 szkl mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą(...)pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce
Domowy Smak JedzeniaCiasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić do wrzenia. Całość prażyć pod przykryciem do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki, rozrobioną żelatynę i resztę
Szalona Kuchnia EwelinyNastępnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko a następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe cukier do smaku wykonanie: Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać(...)Dodajemy suche galaretki mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 80 g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku ok. 60 ml wody, gorącej wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy. wykonanie ciast: Jedno ciasto
Domowy Smak Jedzeniabułek i innego rodzaju pieczywa W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych. Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę i jabłecznik i do pszennych bułek, którym nadaje cudowny smak. Pudrem
Cztery Fajerywykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier do smaku Truskawki miksujemy blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki(...)kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny ( w wersji dla dorosłych można dodać odrobinę mocnego trunku :) ). Następnie wylewamy większą część
Malinowe PocałunkiKlasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny. Składniki: Spód: 100g masła 200g mąki pszennej 70g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)aromatu śmietankowego Mus truskawkowy: 500g truskawek 2 łyżki cukru 125ml wody 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Dekoracja: kilka truskawek Wykonanie: 1. Spód: Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone
Szalona Kuchnia Eweliny