zemleć. Z białek ubić pianę. Do maku dodać żółtka, cukier, miód i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto. MASA SEROWA twaróg 0.5 kg. margaryna 100 g. cukier puder 100 g. jaja 5 szt. mąka ziemniaczana 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Margarynę utrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać i i przez chwilę smażyć. Odstawić. POLEWA: masa krówkowa 1 mała puszka mleko 5 łyżek Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać masę krówkową i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na ciasto. PRZEŁOŻENIE CIASTA Ciasto kruche- masa makowa- masa serowa- masa jabłkowa- kruche ciasto - polewa. Wstawić
Kuchnia Paulettespieczenia -1 szklanka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao (kopiasta) KREM -600ml śmietany 36% -2 łyżki cukru pudru -opcjonalnie 1 śmietan fix TRUSKAWKOWA WKŁADKA -150g truskawek -1 galaretka truskawkowa -400ml wrzątku DODATKOWO -1 czekolada gorzka -łyżka masła -3 łyżki mleka -barwnik spożywczy czerwony i zielony -kilka truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek(...)mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka w temp 180 stopni. Studzimy go i kroimy na 4 cienkie spody. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietan fix (można pominąć) Truskawki kroimy na małe kawałki, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i studzimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudobry :) Czasami tak jest że chce nam się coś słodkiego do kawy ale czasu i chęci brak. Najlepiej gdyby ktoś je za nas upiekł :) Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto tak delikatne że rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków. Jest proste i nie może się nie udać. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki(...)delikatnego stężenia.Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie wlewamy galaretkę i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy. Pamiętajcie jednak żeby tej śmietany nie przebić bo zrobi Wam się masło. Biszkopt przecinamy na pół, spodnią część wkładamy do blaszki, wykładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy resztą masy. Ja na wierzch ciasta starłam dwa wafelki Grześki
Sama słodycz i szczypta chilioprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem. Składniki: - 250g świeżych moreli - 2 łyżki cukru - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z ½ cytryny - 2 kostki galaretki lub 1,5 łyżeczki w proszku (najlepiej morelowej, ale może być
mojewypiekiinietylkołyżeczka proszek do pieczenia , SKŁADNIKI MASA:) 2 szt galaretki truskawkowej 0,5 l kremówka , 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita 3 łyżki cukier puder , 3 szt śmietan fix , Truskawki ilośc według uznania;) Biszkopt: Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać
Moje Słodkie PiekiełkoJeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy(...)sekund, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikatruskawkami. Takie połączenie smaków sprawia, że ciasto świetnie smakuje, szybko znika ze stołu i idealnie sprawdzi się przy filiżance kawki. Składniki: 380g herbatników Petit Buerre 50g mlecznej czekolady kakao Krem budyniowy: 600ml mleka 200g masła extra 2 budynie wanilinowe 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek cukru Mus truskawkowy: 500g truskawek 350ml wody 2 galaretki truskawkowe Krem stracciatella: 500ml śmietany(...)rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretki i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem stracciatella: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodać startą na tarce o małych oczkach czekoladę i całość dokładnie wymieszać. 4. Składanie ciasta: Blaszkę o wymiarach
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru galaretka pomarańczowa(...)ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaopakowania budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 3/4 szklanki cappuccino o Italian Truffles (o smaku kokosowym) 250 g margaryny z dodatkiem masła 0,5 litra mleka Dodatkowo: 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady 700 ml gorącej wody 1 puszka ananasa 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt - Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać(...)przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę
Ciastka - domowe słodkościdoskonałe. To idealny deser bez pieczenia do popołudniowej kawy lub herbaty Minimalna ilość składników, proste przygotowanie. To pyszne ciasto na zimno pokochała cała moja rodzina. Spróbujcie i Wy. Polecam. Jak zrobić sernik mascarpone z pistacjową warstwą? Składniki: 500 g mascarpone 1 galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia* 300 ml wody 2 pełne łyżki pasty pistacjowej 1 bita śmietana w proszku
Słodkie okruszkiDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka
kruche babeczkizaintrygowały mnie na tyle, że postanowiłam zrobić kilka słoiczków na próbę. Taką cukinię można wykorzystać zimą do deserów, ciast. Dodam, że jest dość słodka i intensywna w smaku, więc idealnie będzie się komponowała z niesłodkim deserami np naleśnikami, placuszkami, czy kwaśną galaretką. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszne ciasto bez zbędnych kalorii. Mleczko kokosowe dodane do jogurtu zdecydowanie podwyższa walory smakowe. Torcik przedstawiam w dwóch wersjach z poziomkami lub truskawkami, z galaretką w środku lub bez . Poziomki prosto z lasu, pachniały obłędnie:) Składniki paczka okrągłych biszkoptów 2 duże jogurty naturalne 0% 1 mleczko kokosowe( schłodzone w lodówce około 1 h … Czytaj dalej Torcik jogurtowo-kokosowy
gotuj ze mną