Tradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek. Składniki: Warstwa mannowa: 500ml mleka 95g kaszy manny 80g cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 130g masła Mus gruszkowy: 900g gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 18-20 sztuk herbatników 50g białej czekolady zielona(...)Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką
Szalona Kuchnia Ewelinysprawiać im przyjemność.Ja lubię w sumie piec ciasta i bardzo dużo piekę, a moi domownicy lubią je jeść..więc przyjemność i zadowolenie jest obustronne.. I masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki 1 biała czekolada [ 100 g] 120 g wiórków kokosowych 1 wafel tortowy 1 galaretka cytrynowa 3/4 szkl.wody II masa 400 ml mleka 2 opakowania Śnieżki
Moje domowe kucharzeniełyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać(...)foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 15 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając je do góry. Ostawić do całkowitego przestudzenia. Przygotowanie kremu
Zasmakuj Kuchnipolałam sosem klonowym, wymieszałam i posypałam cisto kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka(...)zrobiłam fruzelinę z mrożonych owoców. 200 gram czarnej porzeczki podgrzałam z 1 łyżką cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym
Kubki smakuciasta tkwi głównie w masie jabłkowej i polewie chałwowej, które idealnie się uzupełniają. Składniki: jasny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka ciemny biszkopt 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kakao masa jabłkowa 2 kg jabłek 1 szklanka cukru szklanka bakalii(rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa) 1 łyżeczka cynamonu pół galaretki(...)dżem aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać bakalie, cynamon i suchą galaretkę. Dobrze wymieszać, lekko przestudzić i ciepłe wyłożyć na ciemny biszkopt. Przykryć jasnym biszkoptem. polewa chałwowa Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku, aż wszystkie się rozpuszczą i połączą. Lekko przestudzoną polewą dekorować ciasto
Pysznie & Pięknieświeżych truskawek Galaretka truskawkowa Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, aż będą białe i podwoją swoją objętość. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej(...)następnie ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać stopniowo schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę i dalej krótko ubijać. Na koniec łyżką dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Galaretka truskawkowa: Gotową galaretkę rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody (jeżeli jest to porcja na 500 ml). Wystudzić i wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. Wystudzony biszkopt przekroić
Gotujemy i jemykwaskowe przez to ciasta nie są przesłodzone. Na letnie orzeźwienie w sam raz do kawy. biszkopt: 2 jajka 1 łyżka płaska kakao 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej płaskie typ 500 spód z ciastek: 160 g ciastek kruchych 50 g masła galaretka z czarnej porzeczki:1 szklanka czarnej porzeczki(...)Wylewam ciasto zostawiając po 1 cm wolnego brzegu na około. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Jak przestygnie wyjmuje z formy. Spód z ciastek: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem, wysypuję ciastka i zagniatam rękoma spód. Odstawiam na godzinę do lodówki. Galaretka
wesoła kuchniamaślaną kruszonką 😍 U mnie na górze ciasta wylądowała kruszonka. Ale jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę niż moja, równie dobrze możecie ominąć przygotowanie kruszonki, a kruche ciasto podzielić sobie na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, a drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach na górze szarlotki (na budyniu). Będzie szybciej, łatwiej i równie smacznie 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, (łasuchom polecam(...)słoika prażonych jabłek o pojemności 800 ml. Jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, wsypujemy 1 galaretkę o dowolnym smaku (u mnie pomarańczowa) i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, podrzewamy całość 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Kruszonka : z tego przepisu Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Nakłuwamy ciasto
Walijskie Pichceniewcześniej lub z rana, tak żeby dobrze ostygł i ochłodził się w lodówce min. 30 minut. Serniczek robimy w następującej kolejności: Najpierw robimy spód, w dniu robienia sernika robimy galaretkę oraz masę jogurtowo-kokosową. Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 3/4 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 1 duuuże jabłko) 1 i 1/2 łyżki oliwy(...)namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika (z termoobiegiem) piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie na kratce, nie zdejmując boków tortownicy, wstawić na lodówki na minimum 30 minut. Galaretka: 2 opakowania galaretki
moj przepis nawcześniej lub z rana, tak żeby dobrze ostygł i ochłodził się w lodówce min. 30 minut. Serniczek robimy w następującej kolejności: Najpierw robimy spód, w dniu robienia sernika robimy galaretkę oraz masę jogurtowo-kokosową. Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 3/4 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 1 duuuże jabłko) 1 i 1/2 łyżki oliwy(...)namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika (z termoobiegiem) piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie na kratce, nie zdejmując boków tortownicy, wstawić na lodówki na minimum 30 minut. Galaretka: 2 opakowania galaretki
moj przepis nawcześniej lub z rana, tak żeby dobrze ostygł i ochłodził się w lodówce min. 30 minut. Serniczek robimy w następującej kolejności: Najpierw robimy spód, w dniu robienia sernika robimy galaretkę oraz masę jogurtowo-kokosową. Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 3/4 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 1 duuuże jabłko) 1 i 1/2 łyżki oliwy(...)namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika (z termoobiegiem) piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie na kratce, nie zdejmując boków tortownicy, wstawić na lodówki na minimum 30 minut. Galaretka: 2 opakowania galaretki
moj przepis nawcześniej lub z rana, tak żeby dobrze ostygł i ochłodził się w lodówce min. 30 minut. Serniczek robimy w następującej kolejności: Najpierw robimy spód, w dniu robienia sernika robimy galaretkę oraz masę jogurtowo-kokosową. Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 3/4 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 1 duuuże jabłko) 1 i 1/2 łyżki oliwy(...)namokło. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać więcej musu, jeżeli zbyt wilgotne, dodać więcej otrębów. Formę wysmarować oliwą, wyłożyć ciasteczka, powygniatać w dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika (z termoobiegiem) piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić całkowicie na kratce, nie zdejmując boków tortownicy, wstawić na lodówki na minimum 30 minut. Galaretka: 2 opakowania galaretki
moj przepis namiksujemy tylko chwilę do momentu połączenia składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy wszystko delikatnie szpatułką. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki i wyrównujemy (warstwa będzie cienka). Biszkopt pieczemy 8 minut. Bawełnianą lub lnianą ściereczkę oprószamy delikatnie cukrem pudrem. Gorący biszkopt przekładamy od razu na przygotowaną ściereczkę (papierem do góry(...)delikatnie, aż jabłka trochę zmiękną ale się nie rozpadną. Wówczas wsypujemy do jabłek galaretkę i dokładnie mieszamy, aż granulki się rozpuszczą. Rozwijamy roladę i ciepłe nadzienie przekładamy na biszkopt. Z powrotem zwijamy, owijamy roladę w folię i wkładamy do lodówki. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem Ciasto z jabłakmi Szybkie ciasto na niedzielę Rolada jabłkowa Ciasto zaserwowane na desce ze Sklep10x.pl
RelaxtimeCytując klasyka :) “chyba ostatnie w tym sezonie” ciasto z truskawkami, a raczej jogurtowiec z tymi przepysznymi owocami, idealny na letnie upały. SKŁADNIKI (torownica 22 cm) BISZKOPT (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JOGURTOWA: 100 dag jogurtu naturalnego 250 śmietanki 36% 5łyżek cukru pudru(...)DODATKOWO: 40 dag truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem
RAROSSArozpuszczenia się cukru. Wlać ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 - 20 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak by góra była jako spód. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać
Kuchcik gotujeszklanki masło 350 g jogurt naturalny 250 g Dodatkowo: jajo galaretka cytrynowa dżem marakuja ( sama robiłam) Wykonanie: Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia.Po jakiś 40 minutach wałkowałam ciasto lekko i bez problemu,podsypując mąką gdy za bardzo się kleiło.Wałkowałam
Różowa kuchnia