jedne z najzdrowszych owoców. Warto je jeść, gdyż poprawiają wzrok i obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonale nadają się do przygotowania ciast i deserów. Ja wykorzystałam te pyszne owoce do przygotowania deseru. Oto przepis: SKŁADNIKI: 30 dag jagód, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 250 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, 4 wafelki w czekoladzie, jagody do dekoracji
Tradycyjna kuchnia KasiJuż raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ). A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta. Ptasie mleczko. Składniki na tortownicę 24 cm: 180 g herbatników 60 g masła 250 ml mleczka skondensowanego 2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne) Herbatniki kruszymy w mikserze i dodajemy rozpuszczone masło, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Spód
Miksturownikciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa! Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 1 litr mrożonych wiśni 2 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe ok. 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Masa
Jadło i czytadłojuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą
Humanistka w kuchnisłodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną.3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam!Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe (u mnie wegańskie z ksylitolem) do posypania - truskawki
Smaczne Zdrowesera. Wymieszać. Ser wyłożyć na kruchy spód - wstawić do lodówki do zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów
kolorowotorcikowoProste ciasto z rabarbarem i kokosem, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, to znakomity pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub wyśmienita propozycja na wiosenny piknik. Świetnie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 26 cm 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki zimnej wody 7 lasek rabarbaru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 2 szklanki mąki(...)cmentymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar wrzucamy do miski i dokładnie łaczymy z galaretką. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia, wlewamy przestudzone masło z cukrem, wbijamy jajka i wszystko starannie miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy a na wierzchu układamy rabarbar. Wiórki
Smakowite Daniaporcji 2 galaretki o smaku truskawkowym 400 ml śmietanki kremówki minimum 30% 120 gramów serka mascarpone 250 gramów herbatników 100 gramów masła Pestki granatu lub inne owoce Masło roztopić w rondelku i wystudzić powinno jednak zostać płynne. Herbatniki zmiksować w blenderze lub włożyć do woreczka i rozgniatać za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta. Herbatniki powinny mieć konsystencję(...)żaroodporne o wymiarach 19/29 cm). Spód bardzo dobrze ubić można to zrobić na przykład za pomocą szklanki mocno dociskając lub dłońmi. Wstawić do lodówki na minimum 15-20 minut. Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach jedną rozpuścić w 250 ml. druga w 400 ml gorącej przegotowanej wody. Każdą dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia ale nie powinny zgęstnieć. Śmietankę ubijać
Andzia Pichcipozostawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Śnieżkę wsypać do mleka, ubijać do czasu aż zgęstnieje, dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. 3. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, na papier ułożyć słomkę ptysiową, na słomkę wylać ptasie mleczko, na wierzch ponownie ułożyć słomkę ptysiową firmy Brześć. 4. Ciasto wkładamy do lodówki, pozostawiamy do całkowitego stężenia
Dziś Ja gotujepieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę(...)wrzącej wody Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. The easiest gluten-free and vegan pie with strawberries I hardly need to add that
Qlinarnie i Qlinarnietężejącą galaretkę jabłkową wylać na masę serową. Schłodzić w lodówce min. 12h. Smacznego! Sernik na zimno z prażonymi jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce. Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem i silikonowej rozpinanej formie firmy Lekule . Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast tj. sernik(...)żeby cokolwiek z niej wypłynęło (galaretkę należy wylewać lekko stężoną, bo może - ale nie musi (u mnie zdarzyło się tylko raz-ale to pewnie wina tego, że nie do końca dobrze zapięłam formę:(), wypłynąć na złączeniu). Z czystym sumieniem polecam! Dzięki tej formie możecie sobie bardzo ułatwić pracę przy pieczeniu i serwowaniu najdelikatniejszych ciast! * przepis pochodzi z bloga 'Skarbiec Kulinarny
CookYourselfnaszego ogrodu, które poddusiłam w garnku do zmięknięcia, ale nie dopuściłam, aby całkowicie się rozpadły, gdyż zależało mi, by w cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy ). Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka(...)kwasowości jabłek oraz upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Dodatkowo: kawałek czekolady, startej lub odrobina cynamonu do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę
Opowieści z piekarnikadaje ci blog? Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja? Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci :) 8. Czy zwracasz uwagę(...)kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ? Uwielbiam kuchnie włoską . A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga? Od jak dawna prowadzisz bloga? Pierwszy Twój przepis na ciasto to ..? Skąd biorą się Twoje pomysły albo skąd bierzesz
Słodkości i nie tylko