łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy(...)lodówki na 30-40 minut ( lub do zamrażarki na 20 minut), następnie wyjmujemy i ścieramy ciasto na tarce o dużych oczkach. Starte ciasto układamy równomiernie na dnie tortownicy ( ja użyłem tortownicy o średnicy 28 cm) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Miód i pieprzkorzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce. Co zrobić? ...upiec trzeba (ale nie w tym roku, bo się pochwalę, mój piekarnik spłatał mi figla i zepsuł się na Święta, ot, taki prezencik od losu ;) „Szarlotka” z korzenną dynią Składniki: Ciasto(...)cukrem przez półtorej godziny. Po godzinie gotowania dodajemy pozostałe składniki oprócz galaretki. Galaretkę dodajemy pod koniec gotowania i mieszamy. 2. Na stolnicę wysypujemy wszystkie sypkie składniki i dodajemy do nich pokrojone na małe kawałki masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny
Na kulinarnym poligonierównież tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi. Składniki: ok 200 g herbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Posypka kokosowa: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 duża łyżka masła(...)składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin
Ala piecze i gotujeLekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady(...)łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2 . Czekoladę rozpuszczamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyorzechów włoskich, 200 g masła Dodatkowo : olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka i perełki do dekoracji WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem(...)ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia
słodki bratekformy Inne składniki: Wiśnie w syropie, 2 duże opakowania śmietany kremówki, Galaretka, Dżem wiśniowy. Przygotowanie: Ubijamy białka z odrobiną soli (wówczas jest szybciej), dodajemy żółtka, mieszamy i dodajemy resztę suchych składników. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wówczas ciasto na 100% nam nie przywrze do ścianek . Pieczemy w temperaturze 180' C przez
cookpltłuszczu 250 gram Trzy Kolory galaretki po 250 gram Dużo różnych świeżych owoców Tarta Mąka migdałowa 200 gram Mąka ryżowa 100 gram Miód 2 łyżki Sól 1 łyżeczka Woda 5-9 łyżek Przygotowanie Tarta Po pierwsze wymieszaj wszystkie składniki, oprócz wody. Po drugie dodaj 3-5 łyżek wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodawaj po jednej(...)łyżce wody i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne. Teraz po trzecie połóż kulę ciasta na papier do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem i rozwałkuj je na grubości około 0.3 mm. Pamiętaj by płat ciasta był większy niż forma do tarty. Po czwarte przełóż ciasto na formę. Dobrze je ułóż, wpychając je w zakamarki 🙂 nadmiar ciasta odetnij nożem. W międzyczasie rozgrzej piekarnik
RafalCookDelikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się korzenne , rozgrzewające aromaty Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem i dla wielu osób jest to duet nierozerwalny. Ja dziś do masy jabłkowej wprawdzie cynamonu nie dodałam , ale w zamian pokusiłam się o upieczenie blatów biszkoptowych o pięknym piernikowym zapachu i smaku :) Składniki(...)piekarnika formę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Wystudzić i przekroić na dwa blaty . Masa jabłkowa : Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki . Dodać do nich wodę , sok , cukier i dusić na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a część wody wyparuje. Zestawić z ognia , wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać . Wystudzić. Masa śmietanowa
Malinowa Kawiarenkamasę. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przerywając miksowania. Wsypać mak i delikatnie połączyć składniki. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka malinowa : 2 galaretki o smaku malinowym 400 ml śmietanki 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru Galaretki rozpuścić w 1,5 szkl(...)gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder. Ubić na sztywno. Wolnym strumieniem nie przerywając miksowania wlać galaretkę. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 kostka margaryny Budynie rozpuścić w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać budynie.Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń wystudzić. Masło
Moje domowe kucharzeniechwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;) Składniki: 1.5 litra śmietany 18% 1.5 litry mleka 9 jajek 2 kostki masła 20 dag cukru pudru łyżka kakao ciemnego bakalie czekolada galaretka Wykonanie: Mleko zagotować(na małym ogniu, uważać bo lubi się przypalić). Jajka roztrzepać ze śmietaną
Krakowskie smaki Aniswoim domu. Kolejnym obowiązkowym deserem jest oczywiście ciasto z truskawkami. Istnieje wiele smacznych przepisów na ciasto truskawkowe, jedne bardziej popularne, inne mniej, ale jestem pewna, że wszystkie tak samo smaczne. Ja zazwyczaj przygotowuję tradycyjne ciasto z truskawkami , które z pewnością widzieliście już na moim blogu. Tym razem postanowiłam przygotować coś bardziej wyszukanego. Ciasto z truskawkami, znane jako truskawkowa rozkosz(...)potrzebujemy kilku prostych składników, które z pewnością zakupicie w każdym sklepie. Ciasto wychodzi puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto truskawkowa rozkosz, koniecznie zapoznajcie się z przepisem, który dla Was przygotowałam. Starałam się wszystko dokładnie opisać w prostych i zrozumiałych krokach. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA ROZKOSZ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 6 jaj szklanka cukru
Przepiski.plCzysty sernik. Bez bakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą(...)Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości
Matka Żywicielkajuż wiele razy pisałam, sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Uważam, że sernik jest idealny na każdą okazję, jak i bez okazji. I wcale nie musi być nudny, bo można go zrobić na przeróżne sposoby, otrzymując za każdym razem inny smak i wygląd. Ja dziś zdecydowałam się na sernik na ciastkach, dokładnie na kakaowych herbatnikach, z masą serową(...)Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski ), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny ), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką ), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity ), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach ), sernik na ciemnym cieście (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na ciemnym cieście ) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjekakao i jajo.Składniki wyrabiamy ręką lub robotem.Wałkujemy bez chłodzenia ciasta na około 2 mm. Wykrawamy pierniczki o kształtach choinki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC .Po upieczeniu studzimy na kratce. Lukier: Mielimy galaretkę zieloną w młynku, wsypujemy do miseczki.Tyle samo mielimy cukru i wsypujemy
Różowa kuchniaMalinowa chmurka na biszkopcie, nie na kruchym, tak nam bardziej smakuje, jest leciutka i smaczna. Ciasto ładnie si ę prezentuje, mo ż na go z powodzeniem zrobi ć przy r ó ż nych okazjach. Biszkopt 7 jajek 7 ł y ż ek cukru(...)kremu. Na wierzch k ł adziemy blat bezowy. Nie przykrywa ć ju ż gotowego ciasta, bo beza zmi ę knie i nie b ę dzie chrupi ą ca! Blaty najlepiej upiec dzie ń wcze ś niej. Malin nie trzeba rozmra ż a ć , galaretka szybciej st ęż eje jak owoce pozostan ą zamro
Takie tam pichcenie