Dziś ciasto bananowe o nazwie Jamajka! Jest fenomenalne i bardzo łatwe w wykonaniu, ponieważ pieczemy tylko jeden biszkopt kakaowy i przekładamy go bananami galaretką i kremem. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 26 cm. Czytaj więcej
PychotkaaaSernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda
Kulinarne Przebojemasy serowej wylać na ciasto, posypać odłożonymi borówkami, wymieszać je łyżką z masą serową, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do lodówki, żeby masa stężała. na wierzch: 1 szklanka borówek 1 opakowanie przezroczystej galaretki Borówki wyłożyć na wierzch sernika. Galaretkę rozpuścić w 400ml wody, gdy wystygnie zalać borówki. Wstawić do lodówki na kilka
Obiad gotowypush({}); Składniki (na foremkę ∅21cm): Spód: 100g białej czekolady 75g mąki 40g masła 25g cukru 2 łyżki wody szczypta soli Pozostałe składniki: 350ml Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 4 galaretki „bezbarwne” 4 maliny barwniki spożywcze w proszku – niebieski, różowy, czarny, biały srebrny pyłek spożywczy srebrny brokat spożywczy 1l wody potrzebny też będzie pędzelek, 3 foremki(...)średnicy 21cm wyłóż pergaminem. Przełóż na niego ciasto i wyrównaj. Następnie ukształtuj ciasto w swego rodzaju „ślimaka” (spójrz na zdjęcie poniżej) piecz spód w 190ºC ok 15-20 minut aż będzie rumiane. Odstaw do wystudzenia po wystudzeniu pomaluj spód barwnikami rozpuszczonymi w odrobinie wody przygotuj galaretki używając połowy wody z przepisu – czyli 1l zamiast 2l. Wymieszaj dokładnie
SandraFrej.comLatem powinno się jeść lekkie owocowe ciasta i to najlepiej takie bez pieczenia, dlatego u nas królują serniki na zimno. Tym razem wykorzystałam jadalne kwiaty, owoce i przezroczyste galaretki, aby stworzyć taki lekki, owocowy deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikAgrest lubię a raczej lubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce
cucinarepuszystą masę Wlać do okrągłej formy o średnicy 25 cm, upiec w temp. 180*C Po wystudzeniu posmarować ciasto powidłami Śmietanę ubić z cukrem pudrem ( ilość cukru wg uznania), rozsmarować na powidłach, poukładać owoce ( ja pokroiłam, ze świeżych zdjąć skórkę) Galaretkę rozpuścić wg przepisu, gdy już będzie tężeć- polać nią owoce ułożone na śmietanie. Dodatkowo: owoce brzoskwini z puszki
Proste Potrawypapieru, w razie gdyby masa przeciekała. MUS BRZOSKWINIOWY: Do rondelka, dużego naczynia dodaj pozostałe połówki brzoskwini oraz pozostałą galaretkę. Zmiksuj całość na gładko blenderem. Mus się napowietrzy, wtedy od razu wylej go na sernik i rozprowadź po jego powierzchni. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej, przynajmniej na 24 h. Zanim zaczniesz kroić sernik, oddziel go nożem powoli
Calzonella.comZapraszam na smaczne ciasto bez pieczenia. Przepis zobaczyłam w internecie i postanowiłam zrobić to ciasto. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała. Polecam bo jest przepyszne. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 3 galaretki malinowe w proszku 500 g mrożonych malin 400 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 100 g płatków migdałowych blaszka
słodkie i nie tylko historie kulinarnewitamin, uroku i smaku! Uwielbiamy!! Tym razem maliny wskoczyły na wierzch sernika na zimno. Pyszne, delikatne i szybkie ciasto na ciepłe dni. Składniki: 1 kilogram twarogu trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja ¼ kostki masła 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny Maliny Galaretka malinowa Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy
Słodki ZakątekCiasto wzorowane na batoniku Kinder Country. - bez pieczenia - proste i pyszne - idealne na każdą okazję Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretkę Czas chłodzenia: około 2 h Ilość porcji: forma 28/18 cm lub tortownica 24-26 cm Składniki na białą masę: • 250 g serka mascarpone • 250 g śmietanki 30 % • 1 galaretka cytrynowa
AniaGotuje.plCIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, gorący budyń oraz ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 30 - 40 minut. Ciasto wyciągamy z blachy dopiero kiedy całkiem przestygnie. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego :) MAŁA RADA: Do jabłek możemy dodać galaretkę cytrynową
Pani na deserAgrest lubię a raczej lubiłam do tej pory tylko w postaci konfitury lub domowej roboty galaretki ... aż dostałam solidną porcję agrestu od teściowej i nie chcąc zmarnować owoców postanowiłam poszukać jakiegoś ciekawego i prostego przepisu na ciasto ucierane. Znalazłam idealne ciasto z agrestem na blogu Mała cukierenka . Ciasto posmakowało nam tak bardzo, że zrobiłam zapasy agrestu w zamrażarce
cucinarewymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki. Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową
In my kitchenwykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto
kgwjanczewolubi ciasto marchewkowe ręka w górę! Ja bardzo, a tym razem stworzyłam jego bezcukrową i bezsłodzikową wersję. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pyszne. Dodałam do niego orzechy i rodzynki, ale tutaj możecie dowolnie modyfikować użyte bakalie. Jeśli Wasze maluchy mają problem z jedzeniem orzechów, to możecie je pominąć. Ciasto ozdobiłam polewą z serka bananowego zrobionego z mascarpone i agaru(...)dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan będzie świetnym zastępnikiem żelatyny przy przepisach na galaretki, żelki czy np. sernik bez pieczenia. Warto zaznaczyć, że potrawy powstałe z dodatkiem agaru są bardziej zbitą galaretką, a przy użyciu żelatyny połączenie jest bardziej delikatne. Użycie agaru w kuchni jest bardzo proste. Należy jednak pamiętać, że agar
Natka Pietruszkiciast w nieistniejącej cukierni naprzeciwko wrocławskiej Opery, albo w Tutti Frutti na placu Kościuszki, czy w Witamince na Rynku, która jako jedyna przetrwała do dzisiaj i jeszcze pamięta czasy poprzedniego ustroju. Sernik agarowy był królem wszelkich rodzinnych imprez. U cioci na imieninach byli goście i oczywiście lekki jak chmurka, na cieniutkim biszkoptowym spodzie i z całkiem inną, taką twardawą galaretką(...)agar możemy zastąpić żelatyną, od razu mówię stanowcze nie. Agar nadaje sernikowi zupełnie inną konsystencję. Masa serowa jest bardziej stabilna i ma piankową konsystencję. Również charakterystyczna jest agarowa galaretka, która przypomina bardziej żelkę i jest bardziej twarda od klasycznej. Agaru możecie śmiało szukać w sklepach ze zdrową, czy wegańską żywnością oraz w Internecie. Zdecydowanie warto! Na sam koniec jeszcze mała
Food Squareciężkiego aparatu fotograficznego, więc robię zdjęcia telefonem. Jakość kiepska, nie ma efektów, nie są uporządkowane i dopieszczone. Ale myślę, że świetnie oddają sielskość danej chwili. Tak więc, częstujcie się! CIASTO CYTRYNOWE (blaszka 25x37 cm) Składniki na biszkopt: 4 jajka (osobno białko i żółtko) Szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej Składniki(...)budyniu waniliowego 4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 200g masła Sok z 3 cytryn Skórka otarta z 1 cytryny (sparzona!!) 2 żółtka Skladniki na piankę: 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: Około 30 herbatników Lukier Sposób przygotowania: Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając
W kuchni Karmel-itki