cukru do białości. Nadal miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli
Smakołyki Asipołączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 33x25 cm i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i połowę gorącego mleka- miksujemy. Taką pastę jajeczną wlewamy do reszty mleka i ponownie gotujemy, aż do zgęstnienia budyniu- cały czas mieszamy. Budyń przykrywamy folią(...)ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki z cytryny. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy w lodówce
Aga w kuchniproszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i kupkami kładziemy ciasto kokosowe. Pieczemy w 170 st. C do tzw suchego patyczka. składniki na ciasto kokosowe: 6 białek (3 szt) 100 g cukru (50 g) 200 g wiórek kokosowych (100 g) wykonanie: Białka ubijamy(...)mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy ja na dwie równe części. Do jednej dodajemy posiekaną czekoladę a do drugiej suszone owoce. dodatkowo: 1 duża paczka delicji polewa czekoladowa złożenie ciasta: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy masę
Domowy Smak Jedzeniacukru waniliowego 1 jajko 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany Składniki na kruszonkę + świeże owoce – u mnie maliny W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte
Ciastkozercyskładniki: (2 porcje) 60 g kaszy jaglanej 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego) 250-300 g świeżych truskawek ok. 2 łyżki cukru lub miodu (do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: (2 porcje) 60 g kaszy jaglanej 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego) 250-300 g świeżych truskawek ok. 2 łyżki cukru lub miodu (do
Domowy Smak Jedzeniaherbatę 😎 Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. Gorąco polecam! Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm) 2 szklanki mąki 160 g roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 żółtka Z wszystkich(...)Wykonanie: Serki homogenizowane ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki
Walijskie Pichceniektóry udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny(...)koniec stopniowo wsypujemy cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki łączymy ubitą pianę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem budyniowym oraz kakao. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt
Smaki Na Talerzumieszamy do połączenia się składników. Do białek z żółtkami w trzy podejścia dodajemy składniki suche. Mieszamy bardzo ostrożnie za pomocą łyżki, miksera nie używamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu studzimy. Poncz: Cukier i wodę gotujemy w rondelku na małym ogniu przez(...)stanie się puszyste i pobieleje, po tym po trochę na raz dodajemy budyń kokosowy. Miksujemy do powstania gładkiego kremu kokosowego. Całość: Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe blaty. Każdy blat lekko nasączamy ponczem. Pierwszy blat biszkopt umieszczamy w formie w której piekliśmy ciasto (najlepiej formę wyścielić folią spożywczą). Na to wykładamy prawie cały krem (zostawiamy 4-5 łyżek
Kuchnia Łukaszałyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubić na sztywną pianę. Suche składniki wymieszać razem i połączyć z pianą, miksować do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, pieczemy w 175 C przez ok. 35 minut. Po bakalie i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . Masa: - 6 żółtek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem i zmiksować. Polewa kakaowa: - 5 kopiastych łyżek naturalnego kakao - 10 dag cukru pudru - 10 dag masła - 6 łyżek mleka 1. Masło rozpuszczamy, nie gotujemy, dodajemy kakao, cukier, mleko i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą polewą zdobimy wierzch ciasta. Poncz do ciast: - kieliszek amaretto - kieliszek wody Dodatkowo: - opakowanie okrągłych
Apetyczna babeczkaśrednim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część
Słodki ZakątekKocham keksy. To jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Koniecznie z dużą ilością bakalii i lekką nutką alkoholu, tym razem likieru pomarańczowego ( a przeważnie rumu). Keks z tego przepisu na strukturę podobną do babki piaskowej. Dlatego przy pieczeniu trzeba pilnować, żeby go nie przeciągnąć, bo może wyjść zbyt suchy. Na Święta to pozycja obowiązkowa. *keksówka 30 cm Składniki(...)wymieszać z bakaliami. Resztę mąki pomieszać z mąką ziemniaczaną, budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać. Jajka wbić do miski i ubijając dosypywać cukier, ubijać aż masa będzie gęsta i puszysta. Wsypać mąki, wlać masło i dodać startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernika bez sera lub sernik z jogurtów bałkańskich. Ciasto było udane, dlatego zamieszczam poniżej przepis :)Składniki : jogurt typu greckiego Apetikos -340 g jogurt z mascarpone -( do sałatek i deserów )-250 g 1/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jajka 1 budyń śmietankowy - taki na 500 ml bakalie - u mnie drobno pokrojone suszone(...)dodać ewentualnie bakalie. Ja zrobiłam jeszcze dodatkowo kruszonkę, którą posypałam sernik w momencie jak już lekko się podpiekł. W smaku jest delikatny, dla mnie idealny. A ważne, że ciasto robi się szybko i nie trzeba mielić sera. Miałam więcej czasu i zrobiłam ciasto pod spód sernika. Składniki do ciasta kruchego : 12 dag masła 1 szklanka i 2 łyżki
Proste Potrawyciasto (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 26cm): 6 jajek (żółtka i białka osobno) 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 paczuszka cukru waniliowego Składniki na masę makową: 300 g suchego maku 3 jajka (żółtka i białka osobno) pół szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 opakowanie budyniu 1 olejek(...)miksujemy na średnich obrotach. 5. W trakcie miksowania dodajemy budyń i olejek migdałowy. 6. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 7. Rodzynki sparzamy. 8. Do zmiksowanego maku dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy sparzone rodzynki, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce. 9. Teraz czas na ciasto. Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i szklankę cukru
Kawa z mlekiemokoło 5 minut.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony. MASA :Składniki :* 1 litr mleka* pół szklanki cukru* cukier(...)następnie pogotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać sok z cytryny.Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową
Magiczne Życie Marty