ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:488/780)

Jagodzianki z serem. 190

wilgotnym nadzieniem. Wyborne :) Składniki : Na 24 bułeczki. Ciasto : 600 g mąki  4 dkg świeżych drożdży 300 ml letniego mleka 3 jajka pół szklanki  (110g) cukru  60 g stopionego masła szczypta soli Masa serowa: 400 g białego serka (może być wiaderkowy -sernikowy , twaróg itp) 1 jajko 1 żółtko 1 opakowanie budyniu waniliowego - 40g (proszku) 5 łyżek cukru(...)wlać ciepłe mleko , wsypać cukier , wkruszyć drożdże , wymieszać całość i odstawić na ok 15 min aż drożdże zaczną "pracować " Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki i wyrabiać ciasto, aż będzie  gładkie , lśniące i zacznie odlepiać się  od miski  (trwa to kilka minut ) Odstawiamy na ok pół godziny , aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser na masę

Malinowa Kawiarenka
Kolorowa łąka – tort chałwowy w stylu angielskim 210

mniejszą ilością cukru. Na biszkopt ważony : 5 jajek, ok. 300 g. cukru, ok. 280 g. mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Na masę chałwową: 1 budyń śmietankowy bez cukru, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kostka masła, pół szklanki cukru pudru, 2 chałwy o smaku waniliowym w batoniku (w moim przypadku były(...)wymieszać lub zmiksować. Tortownicę (22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Termoobieg: 160 stopni   50-60 min. na najniższej tacy. Przepis znaleziony tutaj . Masa chałwowa: Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale zamiast cukru dodać 2 łyżki mąki pszennej, odstawić

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z Kulkami Orzechowymi 544

lekko dociskamy. Na ciasto układamy kulki orzechowe. Zalewamy serem. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 – 70 minut. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc. Polewamy czekoladowym ganache.   Ser: 1,5 kg sera, dwukrotnie zmielonego 8 jaj 400 g cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(...)cytryny i budynie rozrobione w mleku. Delikatnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe.   Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%   Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie.   Czekoladowe ganache

Made By Mom And Son
Piankuś wg s. Anastazji 245

pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Upieczone wyjmuję, zdejmuje papier i odstawiam by wystygło.  Odlewam pół szklanki mleka, dodaję żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe i mieszam na jednolita masę.  Resztę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlewam przygotowany "budyń" i gotuję aż zgęstnieje(...)dodaję po łyżce wystudzony budyń kokosowy. Masę wykładam na spód biszkoptowy. Ananasy osączam na sicie i układam na masie budyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość  płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
Orzechowa delicja bez pieczenia 139

Orzechowa delicja bez pieczenia to ciasto, do zrobienia którego zbierałam się od kilku tygodni. I w końcu się udało. Ciasto to w oryginale nazywa się kostką orzechowo - kakaową i przepis znalazłam tu:  https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kostka-orzechowo-kakaowa-na-zimno . Ja jednak zmieniłam nazwę i kilka szczegółów w przepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo(...)niego proszek galaretki i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby trochę zgęstniał. Wystudzony budyń zmiksowałam z miękkim masłem (masło najpierw rozmiksowałam mikserem na najwyższych obrotach, a następnie połączyłam je z budyniem). Do masy dodałam kakao i zmiksowałam do połączenia. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie

Waniliowe Improwizacje
Torcik brzoskwiniowo- makowy z kremem budyniowym 175

cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt makowy. Wyrównać.  3. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem zmiksować blenderem na jednolity mus. Mus przelać do garnka i zagotować. Do gorącego musu wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić do stężenia. 4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pychotka lub Pani Walewska 520

szybko łapie kolor powinniście odrobinę zmniejszyć temperaturę (każdy piekarnik piecze inaczej przecież). Jeśli pieczecie placki po jednej blaszce, składniki bezy podzielcie na połowę i ubijajcie bezę tuz przed włożeniem ciasta do piekarnika, bo ubita piana nie poczeka 40 minut na swoja kolej, ale to oczywiste przecież. Po upieczeniu placki należy wystudzić. Masa kremowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)misce zmiksowałam masło na jasny puch, po czym łyżka po łyżce dodawałam budyń oczywiście cały czas miksując. Na końcu dodałam ekstrakt i miksowałam do momentu połączenia się składników. I teraz tak, gotowe ostudzone placki wyciągnęłam sobie na dwie tace. Na jeden placek wyłożyłam krem i przykryłam drugim. Ciasto wstawiłam do lodówki na co najmniej 4 godziny, po tym czasie można

Blondynka Gotuje
Torcik biszkoptowo malinowy 177

mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe  lub bananowe 25 dag masła 1  galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2  galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej(...)pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm. Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić. Miękkie masło

Wanilia i Kardamon
Ciasto Toffi 766

mamy. Piekła je już kilka razy a nam tak smakuje, że ja również upiekłam je do niedzielnej kawy. Połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej masy i słodkiego kajmaku tworzą idealną całość. Ciasto i doskonale nadaje się na większe uroczystości. Polecam :) Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, ze jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Złożenie: biszkopt kakaowy, masa jasna, wafel, kajmak, wafel, masa kakaowa, biszkopt jasny, czekolada. Ciasto schłodzić

Smakołyki Asi
Ciasto z ptasim mleczkiem 265

pieczenia (samo dno) i wlać ciasto. Piec w temp 180 stopni C około 30 minut. Krem 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyzki maki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 250 g masła Żółtka utrzeć z cukrem , dodać kawę, mąkę i mleko i dokładnie wszystko wymieszać. Zagotować stale mieszając aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć

O kuchni z uczuciem
Ciasto Kilimandżaro 146

Proste, a jednocześnie efektowne ciasto o niebanalnym smaku. Inspirację znalazłam u mojej ulubionej siostry Anastazji, zmieniłam nieco przepis na biszkopt, aby był bardziej puszysty. Kilimandżaro to ciasto dla wielbicieli mas budyniowych przekładanych kwaskowatym jabłkiem. Pyyyszne, nie jest też zbyt skomplikowane, podczas studzenia biszkoptu można robić masy więc przygotowanie też nie jest czasochłonne. Polecam bardzo każdemu! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki(...)budyń będzie letni, a nie zimny). Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego letni budyń. Wymieszać dokładnie, aż w masie nie będzie grudek. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Na jedną połowę wyłożyć jabłka z galaretką, wyrównać, następnie masę budyniową. Przykryć drugą połową biszkoptu. Ciasto polać polewą czekoladową, np. taką KLIK i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik z bezą orzechową 665

postanowiłyśmy go wypróbować i faktycznie warto było :)Składniki:Ciasto:- 30 dag mąki- 10 dag cukru pudru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 dag masła- 1 łyżka smalcu- 2 żółtka- 1 jajkoMasa serowa:-1,2 kg sera białego- 1 i 1/3 szklanki cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 8 dag budyniu śmietankowego- 1 szklanka śmietanki 30 %- 1 szklanka mleka- 1 szklanka oleju(...)mielonych orzechów włoskich- 1 łyżka mąki- 1 łyżka bułki tartejPrzygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy masę na ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalamy cukrem

Zainspirowana w kuchni
Sernik z pomarańczami 199

Dzisiaj na blogu przepis na ciasto, na które sporo osób czeka, gdyż widziało zdjęcie na FB-ku i prosiło mnie na priv o przepis Sernik z pomarańczami to kolejny sernik, który mogę dodać do kolekcji moich sprawdzonych sernikowych przepisów . Przepis jest banalnie prosty, wyproszony od mojego sernikożercy z okazji Walentynek, a zrobiłam go w zasadzie od niechcenia. Sernik jest(...)cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy, obkładamy plastrami pomarańczy. Sernik pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto miodowe brazylianka 336

składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy każdy placek w 180 st. C przez ok. 15- 20 min. składniki na krem: 250 ml meka 100 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 150 g masła, miękkiego wykonanie: Z mleka, cukru oraz mąki gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia(...)puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek 1 galaretka np. o smaku pomarańczowym 60 ml gorącej wody wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy

Domowy Smak Jedzenia