ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:482/780)

ciasto z truskawkami 126

nimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite, ale w smaku wyśmienite.  Przepis zaczerpnęłam z aplikacji Moich Wypieków  Składniki: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajo 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 i 1/3 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu(...)budyń przesiać do miski masło utrzeć z cukrem na lekką puszystą masę  dodać jajo dalej ucierając dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować do utartej masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę - w trzech turach - mieszając szpatułką tylko do połączenia składników formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia  do formy włożyć dość gęste ciasto na górę

Gotowanie z pasją
Ciasto lodowe z brzoskwiniami 133

brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny zmiksować go z masłem, potem dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę i wymieszać już łyżką. Wylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się

Pychotkaaa
Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami 299

Spróbujcie, bo warto. Ciasto nadaje się idealnie do porannej kawy czy herbaty, można je również z powodzeniem zebrać ze sobą na majowy piknik lub inną okazję. *przepis własny (kombinacja wielu domowych wypieków) Składniki: 1/2 szklanki niebieskiego maku 1/2 jabłka (średnie, soczyste) 4 całe jajka klasy M 1 czubata łyżka krupczatki 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1/2 kostki(...)masła i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka miksujemy z cukrem i budyniem śmietankowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę krupczatki, cały czas miksujemy. Do naszej masy wsypujemy 1/2 szklanki niebieskiego maku, miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione (przestudzone) masło, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Ciasto wykładamy do posmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Jabłko kroimy

Słodkie okruszki
KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ 199

33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5 białek- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu  śmietankowego bez cukru- 1/2 szklanki olejuDodatkowo:- 500 g owoców

Walijskie Pichcenie
Rumowe Kakałko ze śmietanką 137

Ważne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu.  Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie(...)opakowania serka mascarpone Budyń robimy wg. przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/3. Ja dodaję zawszę trochę masła. Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem mascarpone (pamiętajmy, żeby po otwarciu opakowania serka odlać z niego wodę). Do jednolitej masy dodajemy wiórki kokosowe wg upodobań. Mogą to być 2-3 łyżki. Składniki na masę II konfitura jagodowa własnej roboty, gdy nie mamy

Karczma Honorietty
Ciasto budyniowe z kremem krówkowym 450

cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa budyniowa: Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka(...)temp pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować

Wanilia i Kardamon
136. Kruche ciasto z puszystą bezą waniliową i owocami 315

folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.  Składniki na piankę: 4 białka 1  szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju(...)ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę.  Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut

Jadło i czytadło
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2920

jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić w większej blaszce. Składniki: Biszkopt ciemny: 6 jaj 15 dag cukru 12 dag mąki tortowej 3 łyżki kakao 40 g masła Biszkopt jasny: 3 jajka(...)mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku

Wanilia i Kardamon
Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi 184

oleju Polskiego Rzepakowago 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 4 żółtka(białka do piany) sok z połowy cytryny Dodatkowo: 5 białek 0,5 szklanki cukru 50 gram wiórek kokosowych Forma 25x40 cm.  Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Ciasto potrójnie czekoladowe-bez pieczenia 390

bardzo pysznym ciastem na zimno,które jest potrójnie czekoladowe :)  Składa się z trzech warstw,każda z nich to inna czekolada-gorzka,mleczna oraz biała :)  Polecam,ciasto jest wspaniałe,łatwe i pięknie wygląda. SKŁADNIKI *przepis na tortownice 21cm WARSTWA 1 -1 czekolada gorzka 90-100g -250 ml mleka -100 ml śmietanki 30%  -1 łyżeczka kakao -łyżeczka cukru(...)jakbyśmy zalali biszkopty taką płynną to by się podniosły :)  Gdy masa jest lekko gęsta (przypomina budyń) mieszamy ją i wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Tak postępujemy z pozostałymi warstwami czyli z czekoladą mleczną i białą. Przygotowanie ciasta trochę trwa,bo trzeba czekać aż poszczególne warstwy się zetną,ale warto :)  Ciasto dekorujemy według własnego uznania

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Brazylianka 1952

łyżce śmietany i miksować aż uzyskamy miękkie ale nie rzadkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować część ciasta, pomagając sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec 20 minut w 200 stopniach. W taki sam sposób upiec trzy placki.Krem:W pół szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną, resztę(...)powstał kożuch. Miękką margarynę utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.Masa jabłkowa:Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Podsmażać aż jabłka zmiękną. W pół szklance gorącej wody rozmieszać galaretkę i wlać do jabłek. Jabłka odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.Warstwy ciasta:pierwszy placek, krem budyniowy, drugi placek, tężejąca masa jabłkowa, trzeci placek.Ciasto polać polewą

Ala piecze i gotuje
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 254

piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze!) Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 125 ml mleka 2 jajka 120 g cukru sól 100 g masła Masa serowa:  400 g sera twarogowego 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 40 g cukru waniliowego   Dodatkowo :  rodzynki do posypania Składniki(...)minut).     Do reszty ciepłego mleka dodać masło, pozostały cukier i jajka, roztrzepać widelcem. Do pozostałej części mąki dodać rozczyn z drożdży, sól oraz mieszankę mleczną.  Ciasto wyrobić mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godzina).   Po tym czasie ciasto wyjąć

Chocolate Muffin Blog
Miodownik z kremem budyniowym. 167

rozgrzanym do 180 stopni piekarniku  przez ok. 5-8 min, na złocisty kolor. Pozostałe skrawki też wypiekamy, udekorujemy nimi boki miodownika. Powtarzamy tą czynność z każdą częścią ciasta. Blaty po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, ale po ostudzeniu staną się twardsze.  Póki się pieką blaty rozpoczynamy przygotowanie masy budyniowej. W rondelku doprowadzamy do wrzenia większą część mleka(...)jasny krem, potem po trochę na raz dodajemy przestudzony budyń (ważne, aby budyń był w temperaturze pokojowej, jeżeli będzie ciepły, to masło się roztopi i krem będzie zbyt rzadki). Krem ubijamy przez ok. 3 min.  Rozpoczynamy składanie miodownika. Na talerzu układamy pierwszy blat wystudzonego ciasta, smarujemy cienką warstwą powidła śliwkowego i nakładamy część kremu budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta

Kuchnia Łukasza
Miodownik z kremem budyniowym. 296

pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku  przez ok. 5-8 min, na złocisty kolor. Pozostałe skrawki też wypiekamy, udekorujemy nimi boki miodownika. Powtarzamy tą czynność z każdą częścią ciasta. Blaty po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, ale po ostudzeniu staną się twardsze. Póki się pieką blaty rozpoczynamy przygotowanie masy budyniowej. W rondelku doprowadzamy do wrzenia większą część(...)jasny krem, potem po trochę na raz dodajemy przestudzony budyń (ważne, aby budyń był w temperaturze pokojowej, jeżeli będzie ciepły, to masło się roztopi i krem będzie zbyt rzadki). Krem ubijamy przez ok. 3 min. Rozpoczynamy składanie miodownika. Na talerzu układamy pierwszy blat wystudzonego ciasta, smarujemy cienką warstwą powidła śliwkowego i nakładamy część kremu budyniowego, przykrywamy drugą częścią ciasta

Kuchnia Łukasza
Szybka kremówka z malinową konfiturą (bez pieczenia) 137

Spód blaszki (u mnie tortownica) wykładamy paluszkami francuskimi (najlepiej niektóre połamać). Uwaga, jeśli nie chcecie zostawić ciasta na całą noc w lodówce warto lekko nasączyć paluszki francuskie stanowiące spód ciasta. Przygotowujemy masę. Dwie szklanki mleka wlewamy do garnka z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka), dodajemy cukier i zagotowujemy. Pozostałe mleko (1 szklanka) mieszamy bardzo dokładnie z żółtkami(...)ostygnięcia. Następnie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy stopniowo nasz budyń (chłodny). *jeśli powstaną wam jakieś grudki masę można uratować przecierając przez sito Naszą masę przekładamy na spód z paluszków francuskich. Wierzch smarujemy malinową konfiturą i układamy kolejną warstwę paluszków francuskich. Ciasto wstawiamy na kilka minut do lodówki, po tym czasie lekko nasączamy górę (aby ciasto później

Słodkie okruszki