Składniki: 3 jajka 100 g masła 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
czarrna od kuchniskładniki: 375 ml mleka 4 żółtka 180 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniapszennej 800 ml mleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 22 placki. Podajemy z ulubionymi dodatkami
kulinarnyswiatdomisztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mozzarella małe kulki 2 opakowania mąkę, budyń, cukier, sól, olej rzepakowy, jajka, mleko, wodę gazowaną blenderem zmiksować dokładnie i odstawić na 30 minut, wody dolewać w trakcie i tyle, aby ciasto było dość lejące na mocno rozgrzanej patelni naleśnikarce 22 cm posmarowanej raz cienko olejem smażyć złociste naleśniki w garnku
W Mojej Kuchni LubięPyszne ciasto,z masą kajmakową ,orzeszkami i czekoladą-mniam,błyskawicznie znikło ze stołu,polecam wszystkim spróbować.... Składniki: masa budyniowa : 650 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanka cukru pudru 100g masła masa krówkowa: ok. 250 g masy kajmakowej firmy Helio(niecałe opakowanie) 100g masła 120 g orzeszków ziemnych solonych dodatkowo: 2 opakowania po 220 g herbatników
Swojskie jedzonkopszennej 400 ml mleka Jajka zmiksować z solą i cukrem. Dodać olej i mleko, wymieszać. Mąkę i budyń przesiać, dodać do masy, zmiksować do połączenia. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (u mnie bez dodatku tłuszczu) z obu stron, do zrumienienia. Ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie. Z tej porcji wychodzi 10 placków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomispienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą
Ciastka - domowe słodkości100g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 2 żółtka 1 cytryna 120g cukru trzcinowego 150g masła 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy, z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 30 min do lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy dowolnymi foremkami kształty
WYSPA SZCZĘSLIWAPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary Artciepło sprawdzi się na śniadanie, podana z jogurtem naturalnym! Szarlotka, jest puszysta, aromatyczna i jestem nią zauroczona. Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon 1/2 łyżeczki - ziarenka z laski wanilii - słodzik (ja zużyłam 7 tabletek) - 3 duże jabłka - płaska łyżka
SMYKWKUCHNItaka, że eklerki- bardziej podłużne ciastka nadziewane są budyniem (ja wyrabiam go z masłem na gorąco), ptysie czyli te okrągłe nadziewane są bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek(...)Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone ciastka przekroić wzdłuż na połowę. Żółtka, wszystkie mąki, cukier i szklankę mleka wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać na nie mieszankę z żółtkami i ugotować gęsty budyń
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamargaryny 100 g cukru pudru 100 g budyniu waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę i budyń waniliowy przesiewamy. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy - mieszamy. Do miski z produktami sypkimi dodajemy zimną margarynę, która dzielimy na małe kawałki. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 30 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy
Ciastka - domowe słodkościprzypalonym budyniem? Nieee, chyba nie... Chociaż prawda, że Chińczycy to dziwne rzeczy jedzą, ale żeby przypalony budyń? :) Poszperałem chwilę w necie i już wiedziałem co to jest! Odpisałem zatem Cai: "OK, challenge accepted, jutro będą!" Zatem skoro słowo się rzekło... ciasto francuskie puszka niesłodzonego mleka skondensowanego 4 jajka 100 g cukru pudru laska wanilii W cieście francuskim wycinamy kółka
Marder&Marder Manufacturemasła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta pozostawić na 30 minut w zamrażarce/lodówce. Po tym czasie jedną polówkę ciasta wylepić spód wysmarowanej
MarciochaKucharzyrzucić na podłogę z wysokości ok. 50 cm, po czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. Krem(...)żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Wykonanie
w mojej kuchniSerniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób
Truskawkowa FiestaSernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder
Maminek kulinarnyuzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier, sok z limonek (jeśli wolicie intensywniejsze smaki, można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta. Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym
sama złodyczBudyń waniliowy i słodkie czereśnie - takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu. W ciastkach francuskich sprawdziło się bardzo dobrze więc podobny nadzienie przygotowałam do ciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawymieszać, aż składniki się połączą. 5. Na końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około
Mała Cukierenkaszkl. cukru jogurt grecki, mały 1 budyń śmietankowy (40 g) 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek) 2 łyżki kaszy manny brzoskwinie z puszki Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany 18% Przygotowanie ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło
coolinarnastrefa.blogspot.comGotowany sernik to łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Na pewno posmakuje wielbicielom słodyczy oraz czekolady. Herbatniki tworzą z masą jednolitą całość, pychotka ;) Składniki: 1 kg zmielonego twarogu śmietankowego, bez cukru ½ szklanki cukru 200 g masła 4 duże jajka 2 budynie o smaku śmietanowym ½ szklanki mleka 500 g herbatników pełnoziarnistych(...)szklanki cukru ½ kostki masła Przygotowanie: W garnku na małym ogniu roztapiamy masło z cukrem i odstawimy z palnika. Ser dokładnie miksujemy z jajkami, a mleko mieszamy z budyniami. Do garnka z masłem oraz cukrem dodajemy mleko i ser, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy do zgęstnienia, około 15-20 minut. Ważne, żeby przez
Symfonia smakowaJedno z moich ulubionych ciast :) W ogóle to uwielbiam krem budyniowy i ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka(...)rozmieszaną zawiesinę budyniową i cały czas mieszamy, do chwili gdy się zagotuje. Ugotowany budyń studzimy. Gdy budyń będzie zimny, ucieramy masło, po czym dodajemy do niego kolejno po łyżce budyniu i dalej ucieramy. Całość ucieramy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzony biszkopt delikatnie odrywamy od papieru, przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe biszkopty. Następnie
Smakowy Rajciasto Snickers bez pieczenia idealne na deser czyli bajecznie prosty i szybki w wykonaniu smakołyk, który zapewni rozkosz podniebieniu wszystkim kochającym słodkości. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g krakersów puszka masy krówkowej o smaku kawowym lub czekoladowym krem budyniowy 2 opakowania budyniu waniliowego(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wlewamy jeszcze ciepły budyń i dokładnie go rozprowadzamy a na wierzchu masy budyniowej umieszczamy ostatnią warstwę krakersów. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód
Smakowite DaniaSkładniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu 1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki(...)łyżeczka kardamonu 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey 1 budyń waniliowy Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz
Luźna Kuchniasię prezentuje, pysznie smakuje, jednym słowem - warto się skusić! Składniki: Ciasto: 6 jaj 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki suchego maku pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Masa: 3/4 l mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego po 1 łyżce mąki zwykłej(...)orzechy, wiórki kokosowe Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka. Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie przemieszać, dolać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao, do drugiej dodać wiórki , do trzeciej mak. Ciasto nakładać na wyścieloną papierem blachę, łyżką na przemian, by powstały łaty, do wyczerpania
kgwjanczewozapach który roznosi się po domu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie: 250 g twarogu półtłustego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku cukier do smaku maliny Kruszonka(...)odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować i podzielić
Ala piecze i gotujewymieszać, aż składniki się połączą. 5. Na końcu na masę serową przesiać kakao i budyń, wymieszać dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około
Mała Cukierenkakakaowym cieście. Jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Ciasto: 6 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego np. PRESIDENT 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego pół szklanki oleju pół szklanki gęstej śmietany 18% 1 łyżka(...)sztywno. Nie przerywając ubijania ostrożnie wsypać proszek budyniowy, a następnie strużką wlewać olej. Dodać twaróg i śmietanę. Ubijać jeszcze krótką chwilę do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na ciasto. Pozostałą część połączyć z kakao i rozłożyć porcjami na wierzchu. Zrobić "zawirowania" widelcem, tak aby lekko zmieszać dwa kolory masy. Posypać pozostałą kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Praktyczna plDziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli(...)Roman","serif";} SER: 1 kg sera ½ szkl. oleju 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 małe jajko
psgotujemybyła zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato. *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 g masła(...)warstwie budyniu ułożyć bezy (jeśli są duże to można je pokroić na mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało. Wierzch ciasta udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia