ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt. Nie tylko ładnie wygląda w przekroju ale też smakuje wybornie.Wszyscy chcieli przepis. Ciasto podałam na talerzu "Filona" od Porcelany Bogucice . Ciasto ucierane: 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag mąki Mak: 400g mielonego suchego maku 1 łyżka powideł lub dżemu(...)cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 żółtka (pianę z 4 białek ubić) 1 budyń śmietankowy Orzechy: 25 dag zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Dekoracja: Kandyzowane owoce i skórki Ciasto ucierane: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki ciasta utrzeć i wmieszać pianę
Smakołyki Asiulubione desery z tymi owocami? Chętnie poczytam i może coś mnie zainspiruje Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe, bez cukru foremka 25 x 35 cm 3 jajka 2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 200 g mąki orkiszowej razowej 40 g mąki kokosowej 1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 ml oleju rzepakowego(...)składniki wymieszać ze sobą w osobnej misce i dodać do masy z jajek. Składniki połączyć ze sobą przy pomocy łyżki lub szpatułki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce, lekko docisnąć do ciasta. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Artykuł Proste ciasto z borówkami amerykańskimi – pełnoziarniste, jogurtowe
Fitkotfont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto "Kubuś" Składniki: Na biszkopt: 3 jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Kubusiowa: 900 ml soku Kubuś( dowolny smak) 2 budynie waniliowe/śmietankowe Masa śmietanowa 250 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo(...)proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st. Masa Kubusiowa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Masa śmietanowa: W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy
Smaki Nataliiwyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki(...)samej piance), następnie roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem, jogurtem i budyniem. Na koniec wmieszać w to ptasie mleczko. W misce rozetrzeć masło (pokrojone na kawałki) z mąką, cukrem i muesli, do czasu powstania kruszonki. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną/bułką tartą tortownicy. Na to nałożyć twarożek, zostawiając
Kuchnia Ellielepszych deserów, jakie nauczyłam się robić we Francji :) Składniki na ciasto parzone: 50 ml wody 70 ml mleka 50 g masła 0,5 łyżeczki cukru duża szczypta soli 2 duże jajka 75 g mąki Składniki na krem: 1 szklanka mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki budyniu (proszku na budyń), ok 30 g 150 g masła Pralina orzechowa
CiastkozercySernik to takie ciasto "bezpieczne" ponieważ wszyscy go lubią, więc nie może go zabraknąć na świątecznym stole! idealny na NOWY ROK! Polecam. Składniki na masę serową; 1 kg sera twarogowego 3 jajka 1 szkl cukru 3 łyżki gęstej śmietany 1 op. budyniu śmietankowego 10 dag masła Składniki na spód; 1,5 szkl mąki pszennej 3 żółtka 10 dag masła
Radość kipiąca uśmiechem.Cukier waniliowy – 1 op Masło – 25 dag Cukier – ¾ szkl Mleko – ½ litra Mąka pszenna – 1 łyżka Budyń waniliowy – 2 pełne łyżki Żółtka – 2 szt MASA: cukier puder 80 dag żelatyna spożywcza 3 łyzeczki glukoza w proszku 3 łyżeczki gorąca woda 50 ml barwnik spożywczy do ciast ozdoby cukiernicze BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z odrobiną soli(...)dodać kakao. Upiec biszkopty osobno w formie posmarowanej masłem i posypanej mąką 25 min w 175st C. Wystudzić. KREM: Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru, dodać mąkę, budyń i pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem i wlać zmiksowaną masę.Gotować aż zgęstnieje mieszając.Ostudzić.Masło zmiksować, dodając po łyżce masy budyniowej, wsypać wiórki kokosowej
Camilla w kuchnigotujące się mleko - ciągle mieszają.Budyń odstawiamy do ostudzeniaMargarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę.Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Gotową masą przekładamy placki.Do dekoracji:200 g czekolady gorzkiejkilka listków bazylii zielonejdowolne owocecukier puderCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać.Bazylię połączyć z czekoladą.Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci.Na cieście ułożyć owoce, oprószyć
kolorowotorcikowopudru * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego * 1/2 szklanki oleju * 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić w kostkę. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą
Pobite gary Barbarytemperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki. 2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem(...)puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe. 3. Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasidrobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 cukier waniliowy 150 g cukru(...)temperaturze pokojowej zostawiamy do wystudzenia. 4. Miękkie masło ucieramy mikserem do białości, stopniowo dodajemy budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa
kruche babeczkiszkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej(...)dodajemy cukier ucieramy nadal, dodajemy po łyżeczce budyniu, ucieramy bardzo powoli, nie spieszymy się z dodawaniem budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami. Smacznego! Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam! spróbuj też: Snickers
SMYKWKUCHNIbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasto bez pieczenia - wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę - zdecydowanie za szybko znika ;) SKŁADNIKI: (blacha 25x35 cm) Masa budyniowa : 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 2 op. budyniu czekoladowego 125 dag masła Ponadto: 1 szkl mleka (do moczenia ciastek) 1 duże (podwójne) op. herbatników(...)pozostałą szklanką mleka, wlać do wrzątku i dokładnie mieszając gotować jeszcze chwilę. Wyłączyć grzanie, dodać masło i mieszać aż się rozpuści. 3. W blaszce ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń, przykryć warstwą maczanych w mleku krakersów. 4. Na krakersy wyłożyć połowę masy krówkowej, przykryć suchymi herbatnikami. Na nich rozsmarować masło orzechowe (jeśli masło jest gęste i „suche” dodatkowo można wyłożyć
Kto ugości moich gości?Anastazji. Ciasto: 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag maki pszennej 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa Serowa: 125 dag sera białego 10 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bądź waniliowego(...)cukrem,dodawać stopniowo żółtka,następnie zmielony trzykrotnie ser i budyń.Ubić białka na pianę,delikatnie ją wmieszać do sera,na końcu dodać pokrojone w ćwiartki suszone śliwki. Piana: 6 białek 1 szklanka cukru pudru ( dałam 3/4 szklanki) Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier. Ciasto wylać do formy,na ciasto rozprowadzić masę serową.Piec ok 1 godz
Niespełnione zdolności kulinarnesmak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa: 5 białek 1 szklanka cukru (220g) 1 litr jogurtu naturalnego 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde op.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Malinowa Kawiarenka