także niesiarkowane morele zamiast daktyli, które nadają niepowtarzalnego smaku oraz mąka z ciecierzycy zamiast kokosowej (bo ta druga nam po prostu wyszła... i nie wróciła :P). Dzięki tej zamianie ciasto przypomina pudding jaglany o zaskakująco delikatnej aczkolwiek zwartej konsystencji. Warto wypróbować! Składniki: Muffiny jaglane (ok 6 szt) -150g suchej kaszy jaglanej -80g suszonych moreli (niesiarkowanych) -2 łyżki(...)nieco ostygnie całość zblendować, można dodać trochę wody jeśli jest zbyt gęsta i sucha. Do budyniu wsypać mąkę z ciecierzycy, kamień winny i wszystko wymieszać (masa ma być bardzo zwarta ale nie sucha, w razie czego można dolać jeszcze trochę wody). Ciasto nakładać do tekturowych papilotek i piec je w 180’C ok 25 minut. KREM RYŻOWO-KOKOSOWY Ryż wsypać
Candy PandasNaleśniki z budyniem czekoladowym są syte i bardzo pyszne. Jestem wielbicielką naleśników jest to smak mojego dzieciństwa i mogłabym je jeść z różnymi dodatkami o każdej porze dnia. Składniki: 750 ml. mleka 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cukru deczko oleju Przygotowanie: Zaczynamy od zmiksowania wszystkich składników: do garnka wlewamy jedną szklankę mleka,deczko oleju, wbijamy jajko(...)tych 20 minutach lekko zgęstnieje. Średnio rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju, chochlą nalewamy ciasto na środek, a następnie kołowym ruchem patelni rozprowadzamy po całej powierzchni. Smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Gotowe naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim. Na pozostałym mleku gotujemy budyń czekoladowy z dodatkiem dwoma łyżkami cukru. Na naleśniki nakładamy gotowy budyń i zawijamy
Smaczne Potrawywykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy kwadrat. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą lub marmoladą. Blat marcepanowy: Marcepan z margaryną ucieramy na puszystą masę, zmniejszamy obroty robota(...)krem pudrem i cały czas mieszając dolewamy białko do momentu uzyskania masy o konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą blacie marcepanowym szprycujemy ramkę. Najlepiej robić to workiem do szprycowania lnianym, lub bawełnianym żeby nie pęknął (masa jest dość sztywna). Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyschnięcia na około 2 godz. Potem pieczemy w tem. 200 stopni do uzyskania przez
Lili w kuchnipagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia. Szybkie i efektowne, delikatne w smaku, „zjada” się bardzo szybko. Kilka lat temu robiliśmy pierwszy raz, oj pamiętamy! Latająca patelnia z wiórkami :P ale zabawnie było, smacznie wyszło(...)zawartego na opakowaniu. Studzimy. Do miski wrzucamy posiekaną margarynę, miksując stopniowo dodajemy budyń i wiórki kokosowe (300g). W blaszce układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy masę, i tak na przemian. Ostatnią warstwą ma być masa budyniowa. Pozostałą część wiórek kokosowych prażymy na złoto, na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenkolor. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny(...)budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak. Dodatkowe składniki: 250 g herbatników; 250 ml śmietanki 30%; 1 galaretka malinowa; 50 g startej mlecznej czekolady; Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy
In my kitchennazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto , na które nakłada się krem i wraz z nim piecze. Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 120 g oleju roślinnego 100 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu wanilii(...)grubym dnem. -Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić. -Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową. -Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. -Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki. -Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem
Zakamarki mojej kuchnichoć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto! Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym(...)olejem. Powoli, systematycznie dodawać sera, śmietany i budynie. Na koniec ubić 8 białek z odrobiną soli na sztywną pianę i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. I teraz uwaga: zanim wyłożymy masę do formy (tortownica 24cm) warto zrobić w środku kołnierz z papieru do pieczenia, aby było dużo miejsca dla rosnącego sernika. Kołnierz powinien wystawać z tortownicy jeszcze ok 8cm (!) Sernik
Kulinarne Inspiracjeżółtek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Krem adwokatowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń. Ugotowany zestawiamy z ognia do wystudzenia. W czasie studzenia kilka razy(...)budyniu i miksujemy do połączenia składników, na sam koniec wlewamy na dwie tury schłodzony likier jajeczny i energicznie miksujemy aż masa się połączy. Tak przygotowanym kremem podzielonym na 4 części przekładamy herbatniki ułożone w formie wyłożonej pergaminem, tak aby były dwie warstwy ciemnych i jasnych na samej górze smarujemy resztą kremu i posypujemy wiórkami. Wkładamy ciasto
Wanilia i Kardamonnimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite, ale w smaku wyśmienite. Przepis zaczerpnęłam z aplikacji Moich Wypieków Składniki: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajo 1/2 szklanki śmietany 18 % 1 i 1/3 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu(...)budyń przesiać do miski masło utrzeć z cukrem na lekką puszystą masę dodać jajo dalej ucierając dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować do utartej masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę - w trzech turach - mieszając szpatułką tylko do połączenia składników formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia do formy włożyć dość gęste ciasto na górę
Gotowanie z pasjąbrzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny zmiksować go z masłem, potem dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę i wymieszać już łyżką. Wylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się
Pychotkaaa33x20cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.Składniki na budyniową piankę:- 5 białek- 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru- 1/2 szklanki olejuDodatkowo:- 500 g owoców
Walijskie PichcenieWażne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie(...)opakowania serka mascarpone Budyń robimy wg. przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/3. Ja dodaję zawszę trochę masła. Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem mascarpone (pamiętajmy, żeby po otwarciu opakowania serka odlać z niego wodę). Do jednolitej masy dodajemy wiórki kokosowe wg upodobań. Mogą to być 2-3 łyżki. Składniki na masę II konfitura jagodowa własnej roboty, gdy nie mamy
Karczma Honoriettycukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa budyniowa: Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka(...)temp pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem. Masa krówkowa: Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować
Wanilia i Kardamonfolię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut. Składniki na piankę: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 2 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju(...)ubitą pianę jak na bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut
Jadło i czytadło