muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek zaraz po zrobieniu ciasta ;) Składniki: (blacha kwadratowa 25 na 25 cm) * około 5-6 większych paczek herbatników * 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru Na krem budyniowy: (przepis tutaj) * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru(...)stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu. Na dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno znów herbatniki. Następną warstwą jest przygotowany wcześniej krem budyniowy. Na to kolejna warstwa herbatników. Na samym końcu wyłożyć ubitą wcześniej z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Ciasto należy przechowywać w lodówce
Zrób to smacznieOgromy szacunek! NAJLEPSZA INTERPRETACJA Kolejną laureatką jest Agata Moryson ze swoim Ciastem marchewkowym . Jak sama mówi, to jest jeden z najczęściej powtarzanych przez nią przepisów. Agata oszołomiła mnie nie tylko wspaniałym zdjęciem i niezwykłym wyczuciem estetyki, ale również swoją modyfikacją — zastąpiła klasyczną polewę maślaną oryginalną polewą z budyniu na bazie soku z marchwi i galaretki pomarańczowej. Dla mnie czad! NAJLEPSZY
Food SquareSkładniki:1 kg sera sernikowego8 jajek250g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem przez 10minut na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy(...)połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość posypujemy borówkami. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy ok. 1,5 godziny. Warto pilnować serniczka żeby za mocno się nie przypiekł (mi się nie udało
Emcia Pichciorzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe 2 szkl wody 130 ml soku z cytryny 1 szkl cukru 120 g masła(...)budyń i ucierać. Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia. Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru. Warstwy ciasta: biszkopt
Ala piecze i gotujeWitajcie :) Dzisiaj zaplanowaliśmy upiec fajne ciasto i udało się. Zmodyfikowaliśmy stary przepis mamy i wyszedł super sernik. Nie wiemy jak u Was, ale u nas ciasto to podstawa weekendowego menu :) Sporadycznie kupujemy jakieś słodkości w sklepach ze względu na wszech obecne tłuszcze utwardzone, których unikamy jak ognia i polecamy Wam również taką taktykę. Nauczyliśmy się odruchu czytania składu produktów(...)szklanka mleka 1 margaryna 3 szklanki mąki 1 puszka ananasa 1 opakowanie suszonych daktyli Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 1/4 szklanki cukru miksujemy. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru wanilinowego zagniatamy ciasto. Na blachę wykładamy ciasto, potem zmiksowaną masę serową, a na wierzch pokrojone ananasy i pokrojone daktyle. Tak przygotowane ciasto
vegetaniemieszadłem od miksera mieszamy. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki wyłożonej papierem , pieczemy 20 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Ciasto miodowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagniatamy ciasto tak jak kruche. Wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blaszki-tej samej w której piekliśmy biszkopt. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i pieczemy 15-20 minut(...)części wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i kisiel wlewamy do gotującego się soku i gotujemy jak budyń-aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Upieczony biszkopt ponownie wkładamy do foremki, nasączamy ponczem (wszystkie składniki mieszamy razem) wykładamy ciepłą jeszcze masę ananasową, dokładnie rozprowadzamy, przykrywamy miodowym ciastem. Zostawiamy aż całkiem masa ananasowa wystygnie-żeby wyłożyć śmietankę na ciasto masa ta musi być całkowicie zimna
Wanilia i Kardamonstopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski. MASA SEROWA: 1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu 125 ml oleju 2 szklanki mleka ziarenka z 1 wanilii 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód Gdy spód sernika się piecze
Rozpustne gotowaniekokosowymi stewia wg. smaku (ja dałam 5 łyżek) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, jogurt, miąższ kokosowy, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy pianę z białek do pozostałej masy i delikatnie wszystko mieszamy wlewamy ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez około 60 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćminut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części. Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się(...)Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około
RAROSSAminut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części. Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się(...)Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około
RAROSSAłyżeczki kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta w gotowym rękawie cukierniczym Rengo o smaku czarnej porzeczki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 jajko(...)Przygotowanie: Wachlarz z ciasta francuskiego - ciasto francuskie rozwiń. Następnie z ciasta należy wyciąć koło o średnicy 25 cm i pociąć na trójkąty (mi wyszło 8 trójkątów). Ciasto wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C. Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej
Ciastka - domowe słodkościtrzykrotnie zmielonego (użyłam sera z wiaderka:”Piątnica”) 3 łyżki budyniu w proszku (waniliowego lub śmietankowego) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki(...)smaku (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Sernik. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut
coolinarnastrefa.blogspot.comformy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g(...)Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą
Z miłości do słodkościużyłam z wiaderka) 4 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy/waniliowy sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 1 szczypta soli Dodatkowo: 1/2 pomarańczy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i podpiec około
Di gotujekwaśnej śmietany 1 kg rabarbaru 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru pudru wykonanie: Rabarbar obieram, kroję na kawałki, zasypuję 1/2 szkl. cukru i odstawiam do lodówki, żeby puścił sok. Mąkę, cukier, masło, wanilię, proszek do pieczenia, śmietanę oraz żółtka łączę i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wyklejam foremki do babeczek (często piekę też babeczki w metalowej
babka w formiedelikatny kakaowy biszkopt, nasączony kawą, przełożony kremem budyniowym, zwieńczony delikatną, puszystą pianką. Tego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składniki na biszkopt: ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 4 jaja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 200g masła ½ l mleka Kawowa pianka: 2 szklanki mleka 1 opakowanie ulubionego(...)pieczenia i kakao. Wymieszać. Piec ok. 50 min w średnio nagrzanym piekarniku. Krem budyniowy: Budynie ugotować w ½ l mleka. Wystudzić. Kostkę masła miksować na puszystą masę, dodać budyń. Masę wyłożyć na połowę wystudzonego biszkoptu. Kawowa pianka: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić. (odlać ½ szklanki kawy, dopełnić szklankę mlekiem. Tym nasączyć biszkopty). Do wystudzonej
Słodki Zakątek