szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru konfitura/marmolada/dżem olej do smażenia pączków WSKAZÓWKI: Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika(...)niego mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zamieszać i zostawić, aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki. Zostawiamy na ok. 15 min. Całość powinna urosnąć do góry. CIASTO: Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać do takiej temperatury jak przy robieniu zaczynu. Ma być letnie. Do rozczynu dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. W zależności od użytego typu mąki
Kuchnia od dwojgaUpiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D składniki: ciasto: 90 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej szczypta soli żółtko 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1 szkl cukru 6 jaj budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 250 g serka mascarpone
6nieboubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakako. Na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25-30 minut. Placek z orzechami: Orzechy posiekać ale nie za drobno. Białka(...)użyłam herbaty z odrobinką rumu). Margarynę lub masło utrzeć na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Jeden nasączony biszkopt posmarować połową kremu. Przykryć plackiem z orzechami. Wyłożyć druga połowę kremu i przykryć drugą połową biszkoptu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami
Monia miesza i gotujePiana: 3 białka szczypta soli 6 łyżek cukru pudru 1 budyń waniliowy (bez cukru) + cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Orzechy prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy na pyłek. Wrzucamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę, brązowy cukier, masło, żółtka i aromat rumowy. Wyrabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części, umieszczamy w woreczkach i odstawiamy do lodówki. Umyte
DominikaDolcipodłużnej formy ciasto i pieczemy w 180 st.-30-35 min. Masa budyniowa: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 litr i 1/2 szkl.mleka 2/3 szkl.cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0.5 kostki margaryny 4 łyżeczki kakao ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W litrze mleka zagotowujemy cukier,a w reszcie rozrabiamy obie mąki.Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy chwilę aby się zrobił budyń.Budyń(...)musimy uważać aby nie porobiły się grudy. Margarynę ucieramy z budyniem dodając go po łyżce.Masę dzielimy na 3 części a do jednej dodajemy kakao.Teraz robimy poncz. Poncz: ~~~~~~~~ 1 szkl.przegotowanej wody i 1.5 łyżki cukru pudru sok z 1 cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto ostudzone przekrawamy wzdłuż na 3 części,nasączyć ponczem i przełożyć masą budyniową
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną (przez noc). Gdy ciasto będzie
Malinowo w kuchnimakowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów na nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca w zamrażalce wykorzystałam mrożone truskawki. Składniki
Kuchenne aromatyszklanki cukru kryształu 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Składniki na sernik: 1 kg dwu-trzykrotnie zmielonego sera białego 350 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 7 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła Masło ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy(...)żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników. Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Domowe ciastawsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak przygotowaną polewą polać ciasto
magiczna kuchnia KasiWarto eksperymentować ze smakami sernika, aby uzyskać niepowtarzalne ciasto. Sernik pistacjowy (składniki w temp. pokojowej): 1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub z wiaderka 4 ekologiczne jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/2 tabliczki białej czekolady (50 g) 1/2 szklanki pasty pistacjowej (do kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika(...)lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy
Poezja smakubiałości. Dodać po kolei żółtka ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch
Pyry na GazBardzo proste i szybkie ciasto :) Każdy kto nie lubi piec, lub kto twierdzi, że mu to nie wychodzi z pewnością powinien spróbować zrobić mini tort :) Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami np sezonowymi. Idealnie smakuje z truskawkami :) Składniki na biszkopt: 3-4 jajka łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy zapach waniliowy łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)jajka z cukrem w kapieli wodnej do puszystej piany. Dodajemy budyń, proszek do pieczenia i zapach. Miksujemy i powoli dodajemy mąkę, a na koniec łyżeczkę oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut do "suchego patyczka". Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietanfix. Po przestudzeniu ciasta, przecinamy je i nasączamy ponczem i przekładamy smietaną oraz wykładamy pokrojonymi
ChilliJemyszklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu Galaretka z pomarańczy: 3 pomarańcze skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru kryształu 3-4 łyżeczki żelatyny 100 ml wody Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło miksujemy
Kuchnia MagdaLenynadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych rogali. Z poniższego(...)rozczynu - masło roztopić, ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem i domowym cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę - do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać masę żółtkową, resztę mleka, wszystko wymieszać, wyrobić ciasto - podczas wyrabiania dodawać stopniowo masło - ciasto wyrabiać co najmniej 5-10 minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu
Smakołyki Berenikilaski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie zwykły cukier waniliowy)2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)2 łyżki olejuok. 500 g dowolnych owoców (borówki, truskawki, maliny itp.)cukier puder do oprószeniaPleśniak - Sposób przygotowania:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Wkładamy
Słodka Strona