odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną. Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki
JejKuchniaPrzepyszne ciasto z kajmakiem i bitą śmietaną, jest szybkie i w dodatku bez pieczenia. Moja rodzina uwielbia je, do przygotowania ciasta użyłam mąki krupczatki od firmy Młynomag . Składniki: 1 puszka kajmaku 1 litr mleka 1 szklanka mąki krupczatki Młynomag 1/4 szklanki cukru 1 masło roślinne 1 cukier waniliowy 3 opakowania herbatników 2 opakowania krakersów 0,5 litra śmietany kremówki(...)się mleka, gotujemy budyń. Dno formy (24x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń. Układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy kajmak, ponownie układamy warstwę krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do śmietany. Masę śmietanową wykładamy na krakersach. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto przed podaniem mocno schładzamy
Bajeczna Kuchniażołtko. Zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec spód aż będzie pięknie przyrumieniony, ok 20 minut, funkcja góra-dół. Upieczony spód wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać(...)Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na wystudzony spód wyłożyć krem*. Udekorować truskawkami, wedle uznania pokrojonymi na połówki, plasterki lub też całymi. Pomiedzy truskawkami ułozyc cukrowe kuleczki. Gotową tartę schłodzić. *Krem zrobiłam według sprawdzonych proporcji na ciasto rafaello. Na tartę wyłożyłam cały jednak było go ciut przy
Monia miesza i gotujeCytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM SER: 0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 12,5 dag roztopionego masła lub margaryny KREM(...)miksujemy krótko mikserem. Wlewamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. KREM 1: Szklankę wody gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki wody rozrabiamy budyń, wlewamy i chwilę gotujemy, dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszamy. Wyłączamy i wsypujemy połowę galaretki, dobrze mieszamy. Odstawiamy na parę minut, dodajemy po kawałku masła i miksujemy
Pani na deserkremem budyniowym, w oryginalnej wersji tego ciasta używa się kremu z mascarpone i bitej śmietany. Modyfikacja wyszła fajna, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość zanim się będzie kremem smarować ciasto, bo od razu jest zbyt rzadkie, polecam mu najpierw przestać noc w lodowce i dopiero do dzieła. Ja najpierw trochę się pospieszyłam a później zmieniłam taktykę ;) W każdym(...)Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Odstawiamy do lodówki na kilka godzina a najlepiej na całą noc aby krem zrobił się sztywniejszy. Ponadto: 1 kubek Malin 3 figi kilka jeżyny Składanie tortu: Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ok 0,5-1cm i drobno kruszymy do osobnej miseczki. Pozostałe
W kuchennej krainieciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2). Należy jedynie pamiętać(...)babeczek, wstawić je jeszcze na 2-3 minuty, aby dopiekły się wnętrza. Następnie wszystko wyjąć i wystudzić.Teraz czas na przygotowanie masy. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozrobiony budyń. Ciągle i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia
Świat Ciastakakao i cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.Masa:4 białka3/4 szkl. cukru2 op. budyniu śmietankowego (proszek)1 szkl wiórków kokosowych3 opakowania kwaśnej śmietany 18% (około(...)czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.Całość piec jeszcze przez około 60 minut w temp
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Mniejszą część schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C.Masa:4 białka3/4 szkl. cukru2 op. budyniu śmietankowego (proszek)1 szkl wiórków kokosowych3 opakowania kwaśnej śmietany(...)miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , wiórki kokosowe oraz śmietanę. Wymieszać delikatnie i wylać na podpieczony spód.Na masie ułożyć wiśnie i posypać startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki. Całość piec jeszcze przez około 60 minut w temp
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajabłka 1 szklanka musli 1 budyń waniliowy po 4 łyżki płatków migdałowych, wiórków kokosowych szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy se sobą dokładnie, dodajemy jabłka, delikatnie łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej ciasto kładziemy łyżką, smażymy na złoty kolor
kgwjanczewoPrzepis na biszkopt pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie . Robiłam go już trzeci raz, ale zawsze na koniec zapada mi się środek. Przy składaniu tortu nie stanowi to problemu, ale fakt pozostaje. Sam biszkopt jest pyszny w smaku, ale bardzo kruchy. SKŁADNIKI Na biszkopt 10 jajek szczypta soli(...)piekarniku na 20-30 minut (ciasto nie może być w środku surowe). Gotowy biszkopt ostudzić i przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jedynie
Passions hobbies lifekogoś jeszcze skuszę? Prosto z serca upieczony, pokochają go miliony :) Mój zrobiłam dla Rodzinki, by wesołe mieli minki. Pomarańcza i miechunka cudnie sernik orzeźwiają i już wiem, że na cieście fajnie wyglądają. Więc jak kryzys Cię dopadnie i humor się popsuje Pamiętaj, że ja tym serniczkiem wszystkich częstuję. Już jeden kawałek sprawi, że humor szybko się poprawi. Nie zwlekaj(...)mąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu 2 żółtka Sernik: 700g mielonego sera białego 200g margaryny (u mnie Palma) 5 jajek 200g cukru pudru 1 cukier waniliowy Delecta 1 budyń śmietankowy (u mnie z dodatkiem białej czekolady) Delecta 1 aromatyczna przyprawa do sernika Delecta szczypta soli Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem: 1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g
Kuchnia w czekoladziebudyniem... Składniki: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych 350 ml mleka 2 jajka 80 g masła, roztopionego 75 g cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto(...)pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna). Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę budyniu. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki
Pelusiowa Kuchniałyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min. Krem: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła sok z cytryny Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Utrzeć masło,dodać przestudzony budyń,sok z cytryny(...)wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa
Niespełnione zdolności kulinarnewanilinowy, sól, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę masło z mąką rozcierać palcami. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.Krem:2. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować. 3. Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem(...)cały czas mieszając, aż się zagotuje (masa zrobi się gęsta jak budyń, na początku mogą się robić grudki, ale proszę się nie przejmować, rozbiją się). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około
Mała Cukierenkazapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać, ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka(...)owocu 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki budyniu Polewa: Przepis -----> TU Jeśli mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier
Dieta moja pasja