mleka 200 g masła 5 żółtek 150 g cukru 70 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej olejek waniliowy lub 2 laski wanilii cukier puder do posypania Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części . Nakłuwamy widelcem lub nożem i pieczemy w temperaturze 180 C we wcześniej wygrzanym piekarniku, bez termoobiegu , tak długo aż zacznie być złote . Około 15-20 minut(...)mieszając . Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa nabierze konsystencji budyniu . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Masło rozcieramy mikserem na krem . Po wystygnięciu masę łączymy z masłem wrzucając do niego małe porcje i cały czas miksując na najwyższych obrotach . Otrzymany krem wykładamy bardzo grubą warstwą na upieczony płaty ciasta francuskiego , drugim przykrywamy krem . Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny
Ogrodnik w podróżypuszki masy.\r","Mieszamy.\r","Ciasto smarujemy mas\u0105 lub robimy z niej paski."]} Drukuj Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie Składniki Spód 175 g herbatników czekoladowych 25 g mielonych orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa 1 kg sera wiaderkowego (dałam Wieluń) 300 g puree z dyni 170 g brązowego cukru 6 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)budyń, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową i mieszamy za pomocą szpatłuki drewnianej. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku. Polewa Puszkę z masą wstawiamy na 10 min do gorącej wody i podgotowujemy. Do kremówki dodajemy cynamon i pół puszki masy. Mieszamy. Ciasto smarujemy
Mieszam w GarnkuSnickers to pyszne, lekko słodkie i pożywne ciasto. Dzisiaj mój przepis na snickersa bez pieczenia, wyszedł bardzo efektowny, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam na większe uroczystości i nie tylko. SKŁADNIKI : 500 g herbatników ( mogą być jasne i ciemne ) 510 g masy kajmakowej ( duża puszka ) 2 budynie waniliowe po 40 g każdy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)pieczenia 25/30 cm PRZYGOTOWANIE : Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce aż stanie się smarowna. orzeszki wysypujemy na ściereczkę i wycieramy
Kulinarne Fantazje MarioliGotowy krem powinien przypominać budyń. Gdy będzie już gotowy, odstaw do przestygnięcia. Truskawki: 400 g truskawek 3 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Truskawki umyj, obierz ze szypułek i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do miski, obsyp cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną Podgrzewaj w rondelku z grubym dnem. Odstaw do przestygnięcia. Na koniec: Ciasto podziel na dwie części. Jedną
365 dni dookoła kuchniblaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy. MASA SEROWA: 700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń czekoladowy 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g rozpuszczonej(...)przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało
Rozpustne gotowanieKruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu. Zapach podczas pieczenia tak kusi, że u mnie spora część ciasta czasami znika jeszcze na ciepło. (Cóż, luuubię takie serniki prosto z piekarnika.) Polecam! Inny sernik kokosowy znajdziecie tu - klik . Także jest przepyszny! (Tortownica o średnicy minimum 28 cm) Spód(...)twarogu 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 4 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wierzch bezowy: 2 białka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu (240g; u mnie truskawkowy) Przygotować spód. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem
Di gotujemasło ucieram wraz z cukrem pudrem, dodaję porcjami przestudzony budyń i mieszam do uzyskania gładkiej masy. Dzielę na 3 części. Banany kroję w niezbyt grube plasterki. Pierwszą część masy wylewam na delicje, układam plasterki banana i warstwę herbatników, powtarzam czynność. Następnie wylewam pozostały krem, układam banany i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto chłodzę około 12 godzin (najlepiej pozostawić w lodówce
JejKuchniadodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń waniliowy.Może nie wyszło do końca tak jak miało wyjść , mianowicie powinny być 2 oddzielne paski z warstwą białą i kajmakową ;) Wymiary tortownicy : średnica 23 cmCzas pieczenia : 45 - 50 minutTemp. pieczenia : 180 C Składniki:Na ciasto: 100 g margaryny szklanka mąki żółtko 2 łyżki kakao i cukru
Słodkości i nie tylkoCiasto na spód: 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki cukru pudru 50g masła/margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Gruszki: 3 średnie gruszki 4 łyżek soku z cytryny Masa serowa: 3 jajka 500g serka homogenizowanego naturalnego/twarogu mielonego lub z wiaderka (*) 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 łyżeczki cukru(...)pierzynkę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut. Gruszki. Obrane gruszki pokroić w kostkę oraz wymieszać z sokiem z cytryny. Przygotować ciasto na spód. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrobić i wyłożyć nim formę wysłaną papierem do pieczenia
Di gotujeDokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe(...)łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówBożego Narodzenia potęguje dodatkowo słodka ozdoba świątecznej choinki na wierzchu ciasta, czyniąc je piękną dekoracją wigilijnego stołu. Seromakowiec swoim niepowtarzalnym smakiem oraz wyglądem z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Spód: 400g herbatników blacky 170g masła extra Masa serowo-makowa: 1kg sera w wiaderku 180g suchego maku 1 łyżka budyniu cytrynowego 150g cukru 15g cukru ze skórką cytrynową 4 jajka 100g(...)Masa serowo-makowa: Mak zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem cytrynowym na puch, dodać ser z wiaderka, budyń i śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części, jedna powinna być nieco większa. Do mniejszej części serowej dodać mak i dokładnie wymieszać. Obie masy na przemian wylać do tortownicy
Szalona Kuchnia Ewelinymasy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do blaszki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Upieczony biszkopt przełożyć na kratkę kuchenną i wystudzić. Masa : żółtka, cukier i obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Ugotowany budyń przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Miękkie(...)masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Napar : kawę połączyć z rumem. Ostudzony biszkopt przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie nasączyć. Na wierzch wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników maślanych i posmarować je cienko powidłami śliwkowymi. Na powidła ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Śmietankę ubić na sztywno
Pieguskowa Kuchniatrudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności w torebkach, tym bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami
sierotka maRysia w kuchniczęści dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao i mieszamy dokładnie do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku blachy wylewamy na przemian po 2 łyżki masy jasnej, a następnie masę ciemną, jedna warstwa na drugą. Na dno piekarnika kładziemy blaszkę z niewielką ilością wrzącej wody, dzięki której w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka. Ciasto wstawiamy do piekarnika
kulinarne odsłony pati