Emilka) 250g jogurtu naturalnego 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru 30-35 rozkruszonych tabletek stewi (jak dla mnie był dość słodki, ale moja mama która ma wyższy "próg słodkości";p powiedziała, że jest za mało słodki) kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz kakao miksujemy dzielimy ciasto na 2 części do jednej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkokosowym cieście z towarzystwem bezy.SKŁADNIKI:/ CIASTO KOKOSOWE:- mąka kokosowa, 3/4 szklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego)/ MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI- ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg- masło 0,5 kostki- cukier, szklanka- jajka. 3- budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego)- wiśnie w syropie(...)dosypujemy pozostałe składniki(bez śmietany), szybko wyrabiamy i jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym
Wypisz Wymalujilość składników o 1/4 , ale chyba nie było to konieczne, ciasto wyszło bardzo wysokie. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 28x22,5cm Składniki: - 200g masła - 130g-160g cukru (dałam 130g ksylitolu) - 4 duże jajka - szczypta soli - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 40g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g dowolnych owoców(...)wyrównujemy. Wykładamy przepołowione śliwki. Całość obsypujemy kruszonką. Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g zimnego masła - 50g ksylitolu (lub cukru) Z powyższych składników zagnieść energicznie kruche ciasto, rozetrzeć między palcami. Można wysłużyć się hakiem miksera. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok. 40 minut na termoobiegu, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem można
Smaczne Zdroweupieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa 0,5 kg truskawek 5 łyżek cukru 0,5 szkl wody 1 galaretka truskawkowa 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c 0,5 szkl(...)truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do przestudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera
Ala piecze i gotujebardzo proste i nie zajmuje wiecej czasu niz zrobienie zwyklych drozdzowek,a wykonanie go przynosi jednak duzo wiecej frajdy.Cieszy nie tylko oczy ale i podniebienie.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na ciasto :(na forme o srednicy 30 cm)420 g maki200 ml mleka50 g cukru50 g masla1 jajko L1/2 lyzeczki soli1 opakowanie suchych drozdzySkladniki na mase serowa:250 g sera(...)odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosciprzygotowac mase serowa.Ser z jajkiem i budyniem przesianym przez sitko przy pomocy miksera zmiksowac na gladka mase bez grudekzetrzec na grubych oczkach tarki macepanz owocow odlozyc 12 jednakowej wielkosci truskawek,reszte pokroic na cwiartki.Wymieszac pokrojone truskawki i jagody z macepanem.Odstawicwyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc i podzielic na 2 czesciforme o srednicy 30 cm wysmarowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis na ma ciasto półkruche, natomiast ja przygotowałam je na biszkopcie i wyszło super. SKŁADNIKI : CIASTO : 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem waniliowym, ciągle ucierając dodajemy partiami budyń. Masę miksujemy aż wykorzystamy cały budyń. Wlewamy olejek. Polewa - do rondelka wlewamy mleko, dodajemy żelatynę i ogrzewamy aż żelatyna się rozpuści ( nie gotujemy ). Do mleka dodajemy masę krówkową i podgrzewając mieszamy aż składniki się połączą. Odkładamy do ostygnięcia. Blat ciasta układamy w blaszce, nasączamy herbatą, rozkładamy masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ponownie
Kulinarne Fantazje Marioliciasta przestudzić i pokroić na kromki około 1 cm. Krem: W garnuszku z grubszym dnem zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrami i paroma kroplami aromatu waniliowego. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną dokładnie wymieszać, w celu pozbycia się grudek. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń(...)dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego wystudzenia. W misie utrzeć masło na jasną, puszystą masę. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową, by nie doszło do zważenia kremu.) Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej, cały czas ucierając. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Przełożenie: Kromki ciasta jasnego
My sweet a lifelepszych ciast truskawkowych, jakie udało mi się zrobić. :-) Pyszne, mocno waniliowe, wilgotne, świeże również na drug dzień. Do tego banalnie proste w wykonaniu. Nic dodać, nic ująć! 1 i 1/2 szklanki mąki 300g serka homogenizowanego waniliowego 70g cukru 3 jajka L 1/2 szklanki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania budyniu waniliowego (razem(...)miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Z truskawek usuwamy szypułki, wykładamy je na wierzch masy (większe przekrawamy). 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Szefowa kuchnibardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka(...)łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Mania Gotowaniamuszę je wykorzystać. Więc d zisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać e kstrakt waniliow y a do drugiej kakao i wymieszać. Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe
Ala piecze i gotujeszklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 700 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy na 3/4 l 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii poncz: 1/2 szklanki wody sok z połówki cytryny(...)blaty. biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę o śr.24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić krem: Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać
Kolorowa kuchnia Elkiśmietany 18% 100 g masła 1 szklanka cukru (lub odrobinę mniej) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy) olejek waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy Wykonanie: 1. Składniki na spód przełożyć na stolnicę, posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć folią i schować do lodówki. Ciasto wyłożyć na foremkę (23x34cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez
Kuchnia domowa Anirodzina. W przepisie, który dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta(...)czekolady mlecznej Wykonanie : Zaczynamy od przygotowania budyniu. 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy dokładnie w 120 ml mleka. Pozostałe 380 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą
cucinarerodzina. W przepisie, który dostałam od bratowej zastąpiłam polewę kakaową roztopioną mieszanką czekolady gorzkiej i mlecznej aWy możecie zrobić taką polewę jaką najbardziej lubicie:) Smaczego:) Składniki : Ciasto : 2 szklanki drobno startej marchewki 5 jajek 300 g mąki pszennej 330 g cukru 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu szczypta(...)czekolady mlecznej Wykonanie : Zaczynamy od przygotowania budyniu. 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy dokładnie w 120 ml mleka. Pozostałe 380 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione mąki i mieszamy aż powstanie gęsta masa budyniowa. Chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą
cucinare