ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:510/780)

„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15541

Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, dokładnie miksując za każdym razem. Na sam koniec delikatnie mieszając szpatułką łączymy pianę jajeczną z pierniczkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut. Studzimy. Przekrawamy na dwa blaty. Wiśnie z kompotu odsączamy(...)puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, miksujemy do połączenia. Opcjonalnie na koniec wlewamy „chlust” rumu bądź spirytusu. Jeden przekrojony blat piernikowy ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy na niego połowę masy. Rozkładamy odsączone wiśnie. Zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy pozostałym ciastem. Dekorujemy polewą

Smaki Na Talerzu
Tradycyjne oponki serowe 162

się do rąk można dodać trochę mąki). Stolnicę lekko posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Większą foremką wykrawamy kółka, a mniejszą środki. Pozostałe ciasto ponownie wałkujemy i wykrawamy kolejne kółka z dziurką. Jak przygotujemy wszystkie ciastka – smażymy je na głębokim tłuszczu na rumiano, z obu stron, na oleju rozgrzanym do temperatury(...)masą migdałową Oponki z twarogu Pączki jogurtowe – Fritule Pączki z budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy

mojewypiekiinietylko
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 194

tylko mnie J Teraz rodzina dopomina się, aby robić go częściej. Nie jest zbyt skomplikowany, ale wymaga przygotowania trzech warstw: kruchego spodu (wolę od ciasteczkowego), masy serowej oraz budyniu pomarańczowego. Połączenie tych trzech elementów to eksplozja smaków, uwierzcie!  Naprawdę polecam ;) Składniki na kruchy spód *: -  160 g mąki pszennej -  30 g kakao -  100 g zimnego masła(...)wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć ciasteczek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym ( ok. 200 g) np. markizy i połączyć je z masłem (40 g) w malakserze. Następnie taką bazę wyłożyć na dno formy o średnicy 24 cm i schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Składniki na pomarańczowy budyń : -2 duże jajka -2 żółtka

Calzonella.com
Puszyste pączki – najlepszy przepis 138

preferowana przeze mnie opcja. Możesz je wypełnić również domowym budyniem (przepis) , nutellą lub różnymi curd’ami. Ja wybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt

SmartBake.pl
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 213

które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu.  Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych(...)opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej*** 2 jajka 1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego 50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka) Polewa: 60g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi) Przygotowanie: Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem

Fabryka pomysłów
Metrowiec 195

również w domach znajomych:) Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać(...)dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką. Na koniec wlać roztopioną margarynę. Wykonanie: Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki

Blondynka Gotuje
Lemon Curd – Krem Cytrynowy 168

Cudowny, delikatny, kremowy, domowego wyrobu budyń cytrynowy. Zwany również kremem cytrynowym zauroczy smakiem niejednego z Was. Popularny na Wyspach, w kuchni anglosaskiej. Powstały na bazie masła, jajek, cukru i grającej pierwsze skrzypce cytryny. Intensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka(...)ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty z 3) 140 g masła 250 g cukru Masło rozpuszczamy. W międzyczasie mieszamy razem wszystkie pozostałe składniki, najlepiej roztrzepać je za pomocą rózgi kuchennej. Wymieszane składniki wlewamy do roztopionego masła. Na małej mocy palinka, często mieszając doprowadzamy do zgęstnienia, do konsystencji budyniu. Ważne

Made By Mom And Son
Ciasto z rabarbarem, bezą i bitą śmietaną 328

truskawki (opcjonalnie)1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru2 łyżeczki cukru waniliowego100 ml wody + 6 łyżek wody60 g cukruMasa śmietanowa:400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję

Świat Ciasta
Domowy biały sernik 142

Kolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się(...)masła 6 jajek 1 budyń waniliowy skórka z cytryny (dla smaku, bez niej sernik jest równie pyszny) 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Ucieramy mikserem margarynę z 2 żółtkami, 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik jagoodowy bezglutenowy 193

wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby  mocno urosnąć i mocno opaść. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone do całkowitego wystygnięcia. Biała polewa 3 łyżki

Ze smakiem bez glutenu
Sernik jagoodowy bezglutenowy 166

wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych jagód - można też użyć borówek ale jagody dadzą głębszy kolor i wyraźniejszy smak 250 g drobnego cukru 4 jajka 2 budynie waniliowe bezglutenowe lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)składniki się połączyły ale na tyle krótko aby całość nie została nazbyt mocno napowietrzona. Ser, podczas pieczenia, mógłby  mocno urosnąć i mocno opaść. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto półkruche i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60-70 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone do całkowitego wystygnięcia. Biała polewa 3 łyżki

Ze smakiem bez glutenu
Czekoladowy sernik 195

się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy "najlepsze ciasta" i ten - czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych  100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki(...)największych obrotach. Masę serową przelać na spód.  Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Polewa czekoladowa - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do momentu aż czekolada się

pink envelope
TORT KAWOWA POKUSA 210

Tort dla wszystkich miłośników kawowych ciast. Jest bardzo delikatny, nie za słodki. Smakuje wyśmienicie i na jednym kawałku na pewno się nie skończy :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka szklanka cukru i mąki łyżeczka proszku do pieczenia i octu NA MASĘ KAWOWĄ 2 szklanki mleka po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki kawy zbożowej(...)odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serek homogenizowany, miksujemy. Na końcu wlewamy żelatynę i dobrze ubijamy. Gdy masa nam stężeje smarujemy ciasto. SKŁADANIE CIASTA : Na pierwszy krążek ciasta nakładamy połowę masy kawowej na której

Pani na deser
Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik 1280

szkl. cukru dodatkowo na polewę: tabliczka mlecznej czekolady+kilka łyżek śmietanki 30 %  50 gr wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na  4 części  bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące na dno blachy,i na nich bezpośrednio rozwałkowujemy cieniutko każdy(...)mleko z mąką ,cukrem jak budyń,studzimy dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy  i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto  i dajemy do lodówki

Swojskie jedzonko
ciasto Shrek 441

suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe 500 ml gorącej wody składniki na masę budyniową: 900 ml zielonego soku np. Kubuś lub Pysio 3 budynie waniliowe wykonanie: W 250 ml soku mieszamy budynie(...)dodajemy cukru). Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do przestygnięcia. Na przestudzony budyniu układamy delicje. składniki na masę śmietanową: 660 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 2 zielone galaretki np. agrestowe 250 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia