Dziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym
Lekcje w kuchniJabłecznik bez pieczenia Filadelfia Sernik na zimno Błyskawiczne ciasto świąteczne Ciasta z orzechami: Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Monte Snikers Marysieńka Orzechowiec Krówka Placek iłowiecki Kora orzechowa Czekoladowy orzeszek Czekoladowe z kremem Kostka kajmakowo orzechowa Ciasta z kremem: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Smaczek Pani Walewska Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem(...)adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Jabłecznik cappuccino Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Biedronka Kostka malinowa Chałwowiec Ciasto św Jakuba Murzynek królewski Ciasto imprezowe Boutny Podwójnie kremowa kostka orzechowa Zośka Cytrynowiec Grysikowy przekładaniec z truskawkami Cytrynka Czekoladowe z malinami i nutellą Bananowa chmurka Brzoskwiniowa polana Ciasto architekta Śniegowiec Aniołek Katarzynka Pocałunek murzyna Shrek
Cynamonowe szczęścieserka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno, bez pieczenia... Wymienić serniki można jeszcze długo. Ale każdy ma swój ukochany sernik. Dziś proponuję lekki, puszysty sernik z dodatkiem limonki - soku oraz skórki. Taki(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje
Gotujemy i jemyserka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno, bez pieczenia... Wymienić serniki można jeszcze długo. Ale każdy ma swój ukochany sernik. Dziś proponuję lekki, puszysty sernik z dodatkiem limonki - soku oraz skórki. Taki(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje
Korniszonkitakie ciasteczka znalazłam tutaj .Zapomniałam kupić moreli, tzn.moreli nigdzie nie znalazłam i miałam kupić brzoskwinie, ale zapomniałam..no i "żółtko " zrobiłam z tej samej polewy co "białko " dodając barwnik. Składniki (na ok. 13-15 ciastek) [ u mnie wyszło mniej] Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru(...)masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru Ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo: 1 mała puszka moreli w syropie [ u mnie brzoskwinie] orzechy pistacjowe lub zielona drobna posypka Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki.Zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę i wstawić do lodówki na 15 minut, następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć koła o średnicy
Moje domowe kucharzenieCiasto, które dosłownie rozpływa się w ustach i jak sama Agnieszka (pomysłodawczyni) mówi, zawsze wychodzi. Na ostatnich andrzejkach ciasto było hitem, właśnie otrzymałam przepis więc od razu dodaję do notatnika, bo nie raz zagości na moim stole. Cytując Agnieszkę "SMACZNOŚCI KOBIETKI". Składniki: 5 jajek 260 g cukru szczypta soli 500 g kremówki 30-36% 130 g mąki pszennej(...)sztywną pianę i wymieszać z 260g cukru oraz żółtkami. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dolać 4 łyżki wody i połączyć. Ciasto piec 30 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu przekroić na pół. 2. Brzoskwinie pokroić w kostkę, galaretki rozpuścić i ostudzić (galaretkę warto przygotować na początku, zanim stężeje spokojnie zdąży się wszystko zrobić). Kremówkę ubić
Z notatnikaświęta, urodziny, czy do popołudniowej filiżanki kawy. Przepis na roladę biszkoptową z bitą śmietaną i brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Z powodzeniem możecie użyć również innych owoców lub dżemu, który akurat macie pod ręką. ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI PRZEPIS Składniki Biszkopt 80 g cukru 60 g mąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa(...)dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. 6. Przestygnięte ciasto rozwinąć na blacie i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżem wyłożyć śmietankę, odkładając 2-3 łyżki do dekoracji. Ciasto delikatnie zwinąć w rulonik. 7. Wierzch udekorować odłożoną masą i całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Artykuł Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!białka, szczypta soli. Kruszonka: 1 paczka wiórek kokosowych (nie duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania formy. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką(...)używać już miksera). Masę wylać do formy. Poukładać odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 50min w 180stopniach. Składniki na kruszonkę razem zagnieść. Masa nie może być zbyt sucha, ale też nie może być grudek masła. Kruszonkę do ciasta dodać najlepiej ok. 15-20min. przed końcem pieczenia, ponieważ wiórki szybko nabierają ciemnego koloru
W kuchni u Monikiprostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami Składniki: na 16 porcji 500 g pszennej mąki tortowej
codojedzeniaCiasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym. Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym
Lekcje w kuchniwystarczy upiec 2 ciasta, ubić śmietankę i połączyć z galaretką i można się cieszyć pysznym i rewelacyjnie wyglądającym deser. Dzięki kolorowej piance śmietankowej ciasto wzbudza także sympatię najmłodszych, przynajmniej u nas tak było. Kiedyś myślałam, że ciasto to ciasto i dziecko zje każde, jednak moja córka szybko wyprowadziła mnie z błędu i udowodniła, że najpierw ciasto musi jej się podobać(...)pieczenia. Można to zrobić na najniższych obrotach miksera, lub przy pomocy łyżki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 2 placki. Ciasto makowe: 8 białek, 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki maku sypkiego 1 łyżeczka
Cynamonowe szczęścieżółtka – 1 jajko – cukier wanilinowy – 60 g cukru – 2 łyżeczki mąki pszennej – szczypta soli – 300 g brzoskwiń świeżych lub z puszki – do dekoracji cukier puder Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i solą , dodać masło, 3 łyżki wody i połączyć ciasto. Następnie uformować z ciasta kulę i jeśli ciasto jest bardzo miękkie włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto(...)minut (piec na lekki złoty kolor). W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki wymieszać w mikserze na gładki krem. Wyciągamy podpieczone ciasto i wylewamy delikatnie na spód krem oraz układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut w temepraturze 160 stopni bez termoobiegu, aż masa zastygnie. Wyciągamy z piekarnika chwilę studzimy. Masa bardziej stężeje dopiero po wystudzeniu
I LOVE LIFEbułeczki drożdżowe upiekłam. Przepis z grupy kulinarnej, Domowa Piekarnia. Takie wyzwanie tygodniowe :) Drożdżówki są rewelacyjne, nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne. Podoba mi się, że po rozwałkowaniu ciasta, praca idzie szybko. Nie trzeba, formować bułek. Wystarczy, wyłożyć ser i owoce, zawinąć i kroić. Bułeczki są gotowe. Wypróbowałam i polecam. Sprawdźcie, a myślę, że też będziecie polecać. Składniki(...)godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę serową. Ser przełożyć do miski, dodać budyń, cukier i żółtko. Rozgnieść widelcem. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Brzoskwinie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać
Agusiowe smakołykiłyżką, dodajemy mleko, cukier, przestudzone masło, mieszamy do połączenia się składników, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mieszamy do gładkości masy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy, wykładamy do foremek starając się, żeby w każdej była podobna ilość ciasta. Foremki układamy na kratce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C pieczemy 25-30 minut do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy
Bułka z ChlebemBlisko 40 pysznych przepisów na CIASTA Z OWOCAMI - ciasta pieczone - ciasta bez pieczenia - z malinami, wiśniami, truskawkami, borówkami, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami
Lena GotujeDelikatny, kremowy jogurtowiec z galaretką o dwóch smakach. Bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów, słodki jogurt wzmocniony smakiem limonki. Dla wszystkich którzy lubią kwaskowe smaki w
dolcevitainmykitchenformę na tartę wysmarowaną masłem,brzegi ciasta odciąć tak, by lekko wystawały na brzeg naczynia. Ser utrzeć z jajkami, cukrem i wanilią. Nadzienie wyłożyć na ciasto, wierzch posypać żurawiną i pokrojonymi na kawałki brzoskwiniami. Piec ok 20-30 min w 200 st C. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Po upieczeniu posypać wierzch tarty Smacznego
Z MarcepanemSwego czasu przygotowywałam bardzo dużo pyszności z mąki kokosowej. Teraz zamierzam wrócić do tego „zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i
Ostra na SłodkoCiasto brzoskwiniowo - kokosowe jest idealne dla dużych łakomczuchów, jest bardzo słodkie! Składa się z trzech części lekkiego biszkoptu, wilgotnego ciasta kokosowego i kremu na bazie soku z brzoskwiń z cząstkami owoców. Jest dosyć pracochłonne, ale na pewno odwdzięczy się Wam smakiem. Zapraszam! Czytaj więcej
Biały fartuszekDeser owocowy z brzoskwiniami, bananami, kiwi, aronią, liśćmi mięty i chia. Jego dodatkową ozdobą jest kwiat zrobiony z brzoskwini. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarne