razem powstała baba na syropie który pozostał mi z przygotowania poprzedniego ciasta jakim był sernik wielkanocny . Także nic się nie zmarnowało, a babka wyszła naprawdę smaczna :) Składniki na babkę z kominkiem (śred. 16 cm) lub keksówkę 25x10 cm 2 jajka kl L 150 ml syropu z pod brzoskwiń 80 ml oleju 1/3 szkl cukru (szkl o pojemności(...)Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy syrop z pod brzoskwiń, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy bakalie i skórkę kandyzowaną. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto
Gotowanie...to proste !Dżem brzoskwiniowy z nutką cynamonu to idealny dodatek do naleśników, kanapek czy ciasta. A zimą będzie nam przypominał o słonecznych dniach i pachniał latem Polecam! Składniki: 3 kg brzoskwiń (około 2 kg po obraniu ze skórki i usunięciu pestek) 1/4 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku) 1/2 – 1 laska cynamonu (w zależności jak mocną nutkę cynamonu preferujecie ) 2 łyżki
Lamarida.plŚwięta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichceniekakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) MASA ŚMIETANKOWA: 500 ml śmietanki 30 % 60 g żelatyny fix 820 g brzoskwiń z puszki 1/4 zalewy z brzoskwiń PONADTO: dżem brzoskwiniowy/morelowy 250 ml śmietanki 30 % BISZKOPT Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (można wsypać szczyptę soli wtedy lepiej(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy połowę pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń (drugą połowę kroimy w plasterki do dekoracji) i mieszamy łyżką odstawiamy na 15 minut do lodówki żeby nam masa trochę stężała. Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze/ talerzu i smarujemy go dżemem, następnie wykładamy połowę masy śmietankowej i przykrywamy drugim blatem
Moje-pitraszeniearomatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Dodatkowo : kilka sztuk świeżych brzoskwini pokrojonych w małą kostkę. Oczywiście brzoskwinie zastępujemy dowolnymi owocami, którymi w danym momencie dysponujemy 😉 I tak będzie smacznie! Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego(...)mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je pokrojonymi brzoskwiniami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać
Walijskie Pichceniezapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań. Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując(...)Masę jeszcze gorącą przykryć druga połówką biszkoptu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, do jeszcze gorącej dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Brzoskwinie z puszki pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Wymieszać i poczekać aż masa zacznie gęstnieć, gdy to nastąpi wylać do formy i odstawić do lodówki do stężenia masy. Następnie
Jadło i czytadłoCzujecie już oddech jesieni? Chcąc zatrzymać lato na dłużej, upiekłam sernikową tartę z borówkami i brzoskwiniami. Pyszna! Można ją również upiec z innymi sezonowymi owocami, np malinami, jeżynami, jagodami... Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami(...)szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 5-6mm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przenieść do formy na tartę (24cm), wyłożyć nim formę, brzegi ściąć (można to zrobić wałkując ciasto po krawędziach formy). Resztki ciasta wykorzystałam do upieczenia tartaletek. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru
Obiad gotowynadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba to zdrowy deser. Ja zrobiłam mus z brzoskwiń z puszki ale równie dobrze mogą to być owoce świeże w sezonie. Tyle dobroci w jednym cieście, zajadamy? Ciasto dyniowe z kaszy jaglanej z chia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nawyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny
moj przepis nakremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór
moj przepis nakremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie śliwki, brzoskwinie ufo, jeżyny i borówki, świetnie sprawdziłyby się maliny, truskawki, agrest, winogrona, porzeczki. Ciasto robi się dość szybko i jest łatwe w przygotowaniu a bardzo efektowne więc polecam. Crème Pâtissière warto przygotować kilka godzin wcześniej lub wieczór
moj przepis nagalaretki o smaku agrestowym 250 g jogurtu greckiego 250 ml gorącej wody Wierzch: 2 łyżeczki niebieskiego cukru galaretka rubinowa Wodzisław 125 g mascarpone 1 brzoskwinia z syropu czekoladowe ażurki 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki czekoladowej posypki niebieski i różowy cukier opcjonalnie do dekoracji Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy lub tłuczemy(...)delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowasoku czereśniami oraz kilka stokrotek. Całość zwieńczyłam z tej okazji chrupiącymi kawałkami księżyca i tak powstała pyszna słodkość na powitanie lata :) Łagodny smak kremu rozjaśniony owocami i kruche ciasto w podstawie, to eksplozja smaków i różnorodnych tekstur w każdym kęsie. Przyjemnie owocowe smaki ślizgają się po podniebieniu na kremie z białą czekoladą, rozpieszczając podniebienie letnią swobodą i lekkością. Budyń(...)70ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady cukier do smaku (opcjonalnie) Do tego: świeże miękkie owoce: truskawki, borówki, maliny, czereśnie (mogą być też: brzoskwinie, morele, jagody, porzeczki, agrest, jeżyny, wiśnie) kwiaty jadalne (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min. 3. Rozwałkuj ciasto
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukrową nitką jest opcją zimową, natomiast ta z bitą śmietaną i owocami letnią. Wierzch ciasta można zalać jeszcze lub posmarować galaretką, ale nie jest to punkt obowiązkowy. Polecam to ciasto z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, które najbardziej lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej(...)czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą śmietany. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki owoce, tu brzoskwinie i truskawki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie tężeć smarujemy nią owoce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki