szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto
Ala piecze i gotujeJabłka można wymienić na inne owoce. Robiłam też trochę inną wersję z brzoskwiniami. Brzoskwinie wyłożyłam na budyń, a nie tak jak tu na spód. Ubiłam też pianę z białek z cukrem i wyłożyłam na owoce, a na pianę dopiero utarte ciasto. Tym razem zrobiłam tradycyjnie bez pianki. Białka wykorzystałam na bezy. Składniki na ciasto
Agusiowe smakołykiPrince Polo * puszka brzoskwiń * 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać pokrojone wafelki oraz brzoskwinie. Krem wyłożyć na biszkopt. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na krem. Ciasto schłodzić
Magiczne Życie MartyDostałam sporo mocno dojrzałych letnich śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki
Monia miesza i gotujegrzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego, bardzo długo dojrzewającego ciasta, a skończywszy na ekspresowych wypiekach, które można przygotować dosłownie w dniu wigilii(...)false }; 10. Dla zabieganych – szybkie ciasto marchewkowe z mandarynkami Ciasto marchewkowe z mandarynkami – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Ciastem marchewkowym zwykle zajadamy się w okresie jesiennym, jednak za sprawą korzennych przypraw, myślę że może ono zyskać miano ciasta świątecznego. Będzie idealnie pasować do kawy. 11. Bożonarodzeniowa klasyka – sernik z brzoskwiniami Sernik z brzoskwiniami – aby zobaczyć
okolicepalnika.plaromatyczne nadzienie, które doskonale komponuje się z kruchym ciastem. Składniki: ciasto kruche jabłka cukier cynamon masło ewentualnie rodzynki Tarta z owocami sezonowymi Tarta z owocami sezonowymi to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców dostępnych w danym okresie roku. W zależności od pory roku, możemy wykorzystać truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, śliwki, jagody, a nawet egzotyczne owoce, takie jak mango czy kiwi
Marcepanowa kuchniaokrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce. U mnie truskawki, ale mogą to być borówki, brzoskwinie, jabłka, co tylko chcecie. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 18190 stopni- do suchego patyczka. Ciasto podałam na MARTHA GOLD TACKA DO CIASTA od PORCELANA BOGUCICE Na zdrowie
Z Kuchni Do KuchniOkres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny
dom-agi.plZnany od lat sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką w nowej odsłonie. Do już i tak pysznego sernika dodałam obok brzoskwiń mrożone porzeczki, nadały sernikowi nutę świeżości, dzięki temu był jeszcze smaczniejszy niż zwykle. Powiem więcej, zajadali się nim wszyscy z wielkim apetytem, nawet ci, których bym o to nigdy nie podejrzewała, bo są wielkimi tradycjonalistami(...)sernik, to tylko tradycyjny, bez "dziwnych" dodatków... a nad tym rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy (można dać zamiennie 500g orkisz typ700 lub 3 szklanki pszennej) - 250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru
Smaczne Zdrowejeszcze dzisiaj! Do niego pasują prawie wszystkie owoce, ale ja w tym roku zakochałam się na nowo w brzoskwiniach i stawiam właśnie na te pyszne, słodkie i soczyste owoce. Do nich pasuje nuta cytryny w postaci skórki, soku oraz gotowego ciasta cytrynowego. Borówki to piękny kontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo. Składniki (na dużą miskę, około(...)cytrynowej pudełko sera mascarpone 330ml śmietanki kremówki sok i skórka otarta z małej cytryny 4 dojrzałe brzoskwinie 2 garści borówek amerykańskich 3 łyżki prażonych płatków migdałowych około 4 łyżki cukru pudru lub do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego Zaczynamy od przygotowania owoców – brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki, a te jeszcze na dwa. Pokrojone owoce przekładamy do miski, dodajemy
Smaczna Stronagalaretką. Ciasto w stylu serniczka na zimno tyle, że na pieczonym biszkoptowym spodzie. składniki: biszkopt 4 łyżki mąki pszennej, użyłam pszennej typ 500 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 700 g sera z wiaderka 3 łyżki żelatyny 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń(...)wystudzony biszkopt. Wstawić na chwile do lodówki aby masa lekko stężała. W tym czasie pokroić brzoskwinie w plasterki. Pokrojone brzoskwinie ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby masy dobrze stężały. Forma na ciasto mogłaby być nieco większa bo ciasta wyszło pełniutko po same brzegi
Monia miesza i gotujeupiec ,potem ciasto przeciąć i masę podzielić na dwie części jak już jest gotowa składanie ciasta wygląda tak https://mojewyroby.wordpress.com/2018/09/16/popapraniec-ciasto-ktore-pewnie-wielu-z-was-zna/ 1 część ciasta smarujemy powidłami smak nie ma znaczenia jakie pierwsza połowa masy jak wyłożymy nakładamy to drugie ciasto można znów posmarowac powidłami ale nie koniecznie i znów druga warstwa masy na to owoce ja miałam brzoskwinie i zalać
Moje WyrobyStudzimy go i przekrawamy na dwie równe części. Składniki [KREM BUDYNIOWY]: Sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g kostki masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru 2 duże budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 1 i 3/4 szkl. wody 5 żółtek Wykonanie: Sok z brzoskwiń gotujemy z cukrem i 1 szklanką wody. W 3/4 szklanki wody mieszamy budynie z mąką(...)ucieramy i stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń. DODATKOWO: 2 paczki ciastek Delicje pomarańczowe 2 galaretki pomarańczowe 3 szklanki wody Odsączone brzoskwinie z 1 puszki 1/4 szkl. mocnego naparu z kawy 3 łyżki alkoholu, np. spirytusu ZŁOŻENIE CIASTA: Na biszkopt kokosowo-orzechowy wykładamy połowę kremu budyniowego. Kawę łączymy z alkoholem i nasączamy delikatnie ciastka Delicje. Ciastka układamy na masę budyniową
psgotujemyskładniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej od wewnątrz masłem oraz posypanej grysikiem lub bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy truskawki obok siebie i jedna na drugiej. Truskawek nie wciskamy w ciasto. Podczas pieczenia one same się zanużą w cieście. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)około 50~60 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku 10 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik do połowy i po krótkiej chwili wyciągamy. Ciasto wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy na kratce do wystudzenia . Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Uwagi: - masło można zastąpić olejem roślinnym. - zamiast ekstraktu cytrynowego można dać waniliowy, rumowy
Rita creative