ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:31/198)

Placek z borowkami czyli Slodki Czwartek odc.89 133

jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach.  Miałam upiec ciasto z jabłkami ale niestety jabłek do ciasta w sklepie nie było, za to były borówki właśnie.  Przepis na ciasto podpatrzyłam w KUCHNI wrześniowej.  Dokonałam zmian kilku.  Małżona nie zachwyciło wcale, stwierdził, że tłuste... ja bym powiedziała maślane i wilgotne.  Mi smakowało. Placek(...)cytryny kilka garść borówek amerykańskich do posypania: cukier puder i posiekane pistacje Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy skórkę. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku i po trochu mąki z proszkiem. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami 225

spróbuj. To najprostszy i najszybszy test na sprawdzenie ugotowania każdego typu klusek. Drukuj Knedle ziemniaczano-serowe z borówkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 600 g borówek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki Ciasto 1 kg ziemniaków 250 g sera białego (dałam półtłusty) 250 g mąki szczypta soli 2 jajka Sposób przygotowania Farsz Składniki mieszamy Ciasto Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez(...)praskę Ser biały mielimy lub przeciskamy przez praskę. Z sera, jajek, mąki i ziemniaków i soli, zagniatamy ciasto. Urywamy kawałki ciasta, delikatnie je rozpłaszczamy, wkładamy do środka łyżkę borówek z cukrem i mąką. Zlepiamy. Formujemy w dłoniach kulisty kształt. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5-7 min. Podajemy polane masłem i bułką 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/knedle-ziemniaczano-serowe-borowkami/ BosowKuchni Artykuł

Mieszam w Garnku
Pierogi z borówkami 164

zamrażarki. Pierogi z borówkami to jednak moje ukochane danie, chodzi oczywiście o cudowny smak, który chyba nigdy mi się nie znudzi. Od lat niezmiennie pierogi z borówkami obejmują pierwsze miejsce :)SKŁADNIKI:CIASTO:600 g mąki pszennej2 żółtka250 ml gorącej wody100 g miękkiego masłaPół łyżeczki soliFARSZ:500 g borówek3,5 łyżki mąki ziemniaczanej4 łyżki cukru+ cukier (około 2 łyżeczki(...)sól oraz masło. Następnie wyrobić ciasto. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto zostawić w misce na kilka minut pod przykryciem. W tym czasie można przygotować farsz, borówki, cukier i mąkę ziemniaczaną połączyć i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na trzy części - (łatwiejsze rozwałkowanie). Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć z ciasta kółka, (ja wykorzystałam do tego szklankę). Każde kółeczko można troszkę rozciągnąć, następnie

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik na zimno z owocami i galaretką 138

uważajcie na takie owoce jak np. kiwi, bo zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). A wtedy smak i kolor wierzchniej galaretki możecie dobrać wedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊 Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam(...)zmielony) ▸200 g śmietanki kokosowej lub 30%  ▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody  ▸cukier/słodzik wedle uznania wierzch ▸ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki) ▸1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej  Przygotowanie: 1. Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Babeczki z kremem budyniowym i borówkami 164

Składniki: na około 35 babeczek 300 g mąki tortowej 200 g margaryny 2 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: budyń

czarrna od kuchni
Ciasto na droge 172

Jest piatkowy wieczor. Mialam w planach nie robic dzis nic wielkiego, chcialam sie polenic, pobawic z Viki, ale jak to u mnie czesto bywa plany swoje

Przysmaki Karolki
Biszkopt z borówkami i galaretką 154

cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 200 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Galaretka: 2 galaretki pomarańczowe 300 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone) Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca dodajemy pojedynczo(...)Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do miski z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie rózgą do otrzymania jednolitej masy. Formę (34/25cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy je do wystygnięcia. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i pozostawiamy

Qchnia po prostu
Śmietanowiec z galaretkami 106

galaretkami Śmietanowiec z galaretkami to ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdzi się na upalne dni Znane większości z nas i chętnie jedzone przez małych i dużych Pyszne, kolorowe ciasto, którego bazą jest śmietana, a uzupełnieniem kolorowe galaretki. Śmietanowiec z galaretkami zawsze się udaje i świetnie smakuje. U mnie to klasyk, który znika błyskawicznie. Polecam   Przepis na blaszkę/naczynie(...)wymieszać. Formę ( 27*18 cm ) lekko natłuścić. Do przygotowanej formy przełożyć masę z galaretkami, lekko wyrównać wierzch. Pozostawione kosteczki galaretek pokroić na mniejsze kawałki. Drobno pokrojonymi galaretkami i borówkami udekorować ciasto. Śmietanowiec z galaretkami odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Artykuł Śmietanowiec z galaretkami pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE

WSZYSTKO SMACZNE
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 175

jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości. Bardzo lubię to ciasto :) Po pierwsze jest bardzo łatwe, pyszne i można zmieniać kompozycje owocowe.Polecam i życzę smacznego :)SKŁADNIKI:CIASTO:2 jajka1/3 szklanki cukru1/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejpół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliblaszka (średnica 25 cm)PONCZ:1/3 szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soku(...)łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka)3 łyżki cukru pudru+ owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek)WYKONANIE:CIASTO: Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto szpinakowe z borówkami 299

minutę.   Zmniejszamy prędkość do 4, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez ok 2 minuty. Ok 20 sekund przed końcem czasu dodajemy borówki oraz zbieramy łopatką ciasto, które przykleiło się do ścianek misy. Gotowe przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (wystarczy samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C na 1 godzinę (do suchego patyczka(...)mikser i ubijamy przez ok 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i na niskich obrotach ubijamy przez 3 minuty. Dorzucamy borówki i mieszamy je z ciastem. Przekładamy całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C   piekarnika na ok 1 godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem

Kuchnia w czekoladzie
Francuskie z kremem morelowym 127

morelą w roli głównej. Zapewniam że pieczone morele są o wiele lepsze niż świeże, bo wydobywają podczas pieczenia swoją słodycz.Do kawy szybkie ciacho polecam :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 100 g borówek 70 dkg moreli 1 szklanka śmietany 36 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mięta świeża Morele myję, kroję na pół pozbawiam pestek.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia(...)Ciasto francuskie kroję na osiem części na kwadraty. Zawijam rogi każdego kwadratu do środka i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 25 minut. Na wystudzone ciasto wykładam krem, dekoruję borówkami i połówką moreli i listkami mięty

wesoła kuchnia
Kruche ciasto z lekką, budyniową pianką 120

opinią, że oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com . Niestety nie wiem. Piekę je już od dość dawna). Używam truskawek lub malin, ale podobno równie smaczne jest z borówkami. Polecam Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Dodatkowo: masło do wysmarowania i bułka tarta do wysypania formy Pokrojone

Bullio
Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia 160

Pamiętacie orzeźwiający sernik cytrynowo-borówkowy ? Tak nam smakował, że zrobiłam jego odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja

Poezja smaku
Ciasto borówkowa chmurka 512

kolejne w tym sezonie ciasto z borówkami. To składa się z kilku warstw. Zaczynamy doznania smakowe z góry od delikatnej bezy z migdałami następnie puszysta śmietana z mascarpone, galaretka ze sporą ilością borówek i biszkopt. Mówię wam, kubki smakowe szaleją. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka: 2 galaretki(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Ostudzić. Galaretka: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić galaretki. Do gorącej galaretki dodać borówki i odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopt i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywno. Pod koniec ubijania

Ala piecze i gotuje
Rogaliki drożdżowe z jagodami 162

dwukrotnie. Do małej miseczki włożyć jagody, mąkę ziemniaczaną oraz cukier brązowy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Na środek rozwałkowanego ciasta położyć średniej wielkości okrągły talerz i wyciąć koło, które następnie przekroić na cztery części, każda po przekrojeniu ma mieć kształt trójkąta. Na środek każdego trójkąta, od szerszej strony (podstawy trójkąta(...)przygotowując rogale drożdżowe. Użyłam świeżych jagód ale można użyć także mrożonych. Trzeba je jednak najpierw rozmrozić i odlać nadmiar soku. Równie fajnie jak jagody sprawdzą sie w rogalikach borówki. Lubisz ciasta drożdżowe? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę . The post Rogaliki drożdżowe z jagodami appeared first on MeCooks

mecooks

Proponowane wyszukiwania