lata. W głowie i …na talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone(...)Wykrawamy z kuli ciasta mniejszy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek (około 3 mm grubości), po czym za pomocą szklanki wykrawamy kółka na pierogi. 4. Nakładamy łyżeczkę farszu na środek kółeczka. Składamy je na pół i zlepiamy brzegi pieroga. 5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 2 - 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Farsz: 1. Borówki płuczemy pod bieżącą
W kuchni Katielata. W głowie i …na talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone(...)Wykrawamy z kuli ciasta mniejszy kawałek, rozwałkowujemy na cienki placek (około 3 mm grubości), po czym za pomocą szklanki wykrawamy kółka na pierogi. 4. Nakładamy łyżeczkę farszu na środek kółeczka. Składamy je na pół i zlepiamy brzegi pieroga. 5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, około 2 - 3 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Farsz: 1. Borówki płuczemy pod bieżącą
W kuchni Katiesumie jest kolejny argument, żeby zrobić ten pyszny torcik ;) Myślę, że nie potrzebuje on większej reklamy, bo jest po prostu doskonały. Inspirację znalazłam na stronie Kwestia Smaku ( Ciasto ptasie mleczko ), ale oczywiście coś tam od siebie pozmieniałam. Po pierwsze zrobiłam mój sprawdzony i idealny bezglutenowy biszkopt. Natomiast w jogurtowej piance zamiast białego cukru jest ksylitol. Galaretka jak wspomniałam zrobiona(...)ksylitolu), albo po prostu użyć zwykłej owocowej galaretki, w smakach pasujących do owoców, które dodamy. Ja dałam truskawki, borówki oraz wiśnie - wszystkie owoce były mrożone. Torcik wyszedł pyszny, lekki i orzeźwiający, a wino choć było wyczuwalne to nie zdominowało smaku ciasta. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki
Healthy food explorerkruche ciasto 4 żółtka (rozmiar M) 1/2 kostki masła (100 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 czubate łyżki cukru pudru (30 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia galaretka z owocami 3 galaretki o smaku malinowym 4 szklanki wrzącej wody 0,6 kg mrożonych owoców (np. mieszanka borówek, malin i truskawek) krem(...)spód . Schłodzone masło pokroić na mniejsze kawałki. Do masła wsypać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wlać żółtka. Za pomocą dłoni bądź robota kuchennego szybko wyrobić kruche ciasto. Następnie włożyć je do woreczka i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki. Po upływie czasu, ciasto rozwałkować i przełożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Kruche ciasto
Ugotowaćniekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu borówki do ozdoby Ciasto: 1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą(...)wyciskamy duże krople, łezki ( patrz film ) i polewamy połową polewy karmelowej. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, nasączamy go resztą kawy i wyciskamy pozostały krem. 9. Na koniec ciasto polewamy pozostałą polewą karmelową i dekorujemy borówkami (uwaga: polewa karmelowa będzie delikatnie spływać z wierzchu ciasta). Ciasto odstawiamy w chłodne miejsca na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc, torcik czekoladowy
Mała CukierenkaDyniwo-kokoswe ciasto fasolowe; z borówkami i wiórkami *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym Nieskromnie mówiąc.. te ciasto to coś genialnego ^^ Wracam nad ranem, ratuję się kawą, ale tym razem nawet coś spałam o dziwo, próbuję uratować telefon który trochę mi się upił, ucząc się gdzie co, i jak na tej mapie leży. A niedługo znów wychodzę, dobrze(...)puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 20g mąki kokosowej jajko białko ok.80ml mleczka kokosowego/mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia wiórki kokosowe borówki Fasolę zmiksować z jajkiem i dynią na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać trochę borówek. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.40min
More food, love and dreamsżółtko jaja1 łyżka cukru pudru szczypta solikrem300 ml śmietany 30%250 g serka mascarpone100 g białej czekolady3 łyżki mielonych migdałów300 g borówek kilka jeżynZe składników: mąki, margaryny,żółtka, łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki(...)maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujetakie owoce, które idealnie nadają się do mrożenia. Jagody czy borówki właśnie do nich należą. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową Wiadomo, że owoce najlepiej smakują na świeżo. Jednak bardzo często, zwłaszcza w zimie czy po prostu po sezonie, pewnych owoców nie jesteśmy w stanie kupić. Świeże borówki w sklepach do kupienia są przez kilka miesięcy w roku. Z jagodami(...)przez co najmniej 4 godziny. Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem. Ciasto czekoladowe z masą jogurtowo-jagodową O czym warto pamiętać przygotowując ciasto czekoladowe z jogurtem i jagodami. Mrożone jagody zastąpić możemy świeżymi. Możemy także zamiast jagód użyć borówek. Kiedy do ubitych białek dodajemy mąkę i żółtka zróbmy to dość szybko, tak aby za bardzo i za długo nie mieszać ubitych
mecooksgram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki: 1 łyżka masła 270 ml mleka 1 opakowanie(...)Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową. Tarte posypuje gęsto borówkami oraz malinami. Na wszystko wylewam cienką warstwę galaretki. Gotową tartę wsadzam na 30 minut do lodówki:) Smacznego
Pause Gotowanie!owoc borówki amerykańskiej Do czego stosować liofilizowane owoce borówki amerykańskiej Liofilizowane borówki amerykańskie stanowią zdrowy, wygodny w użyciu substytut świeżych owoców i pozwalają urozmaicić codzienną dietę. Można je wykorzystać do przygotowania pysznych smoothie, lodów, sorbetów, owsianki i musli. Liofilizowane, sproszkowane owoce mogą również stanowić składnik pieczywa oraz ciast i ciasteczek. Doskonale sprawdzają(...)się w przypadku serników tradycyjnych i serników na zimno. Liofilizowane borówki nie dodają nadmiaru wilgoci do wypieków, dzięki czemu nie musimy się obawiać, że pieczywo, babeczki i ciasta będą niedopieczone. Sproszkowane borówki amerykańskie świetnie sprawdzają się jako składnik zbożowych batoników, nadając im intensywny smak i piękny kolor. Można je zabrać do pracy lub na spacer, jako zdrową pełnowartościową przekąskę. Dodatkową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku. Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie z ilością porzeczek, całość możecie potraktować cukrem pudrem. Ja go unikam, ale od czasu do czasu, szczególnie
Mieszam w Garnkumój konik, uwielbiam je choć niektórzy twierdzą że sernik to nie ciasto? no to co? jak nie ciasto? Serniki są wspaniałym deserem i polecam każdemu, małemu i dużemu. Tym razem będzie szybko i wyśmienicie, wykwintnie i dostojnie, zapraszam. Szybki sernik bananowy z borówkami i sosem czekoladowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskóry. Jedną gruszkę i banana pokroić i wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej
Passions hobbies lifekuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto z jabłkami
My Chcemy Jeśćszklanka mleka 0,5 kg mąki pszennej szczypta soli 250 g borówek Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nich drożdże. Jajka roztrzepujemy trzepaczką i dodajemy do drożdży. Następnie wsypujemy do zaczynu drożdżowego cukier i olej. Wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z szczyptą soli i wyrabiamy ciasto, odpowiednim robotem kuchennym a jeśli nie mamy to ręcznie. Gotowe ciasto(...)około 3 godziny. Po tym czasie przygotowujemy borówki, myjemy je i mieszamy z odrobiną cukru. Z wyrośniętego ciasta formujemy na ręce małe płaskie kulki, na środek dajemy łyżeczkę borówek i zagniatamy ciasto tak aby owoc był szczelnie zamknięty w cieście. Gotowe kuki układamy na blaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika
ciastkarnia na kruchym spodzie